Dumitru Prunariu: Într-un viitor nu prea îndepărtat un bilet pentru spațiul cosmic va costa câteva salarii

Dumitru Prunariu: Într-un viitor nu prea îndepărtat un bilet pentru spațiul cosmic va costa câteva salarii

Călătoriile private în spațiul cosmic sunt deja în faza de realizare, o săptămână acolo costă 35 de milioane de dolari și, în viitorul nu prea îndepărtat, un bilet pentru spațiul cosmic va costa salariile pe câteva luni ale unui român, a declarat, marți, la Târgoviște, pentru AGERPRES, primul român care a zburat în cosmos, Dumitru Prunariu.

''Călătoriile private în spațiul cosmic sunt deja în faza de realizare, sunt construite cosmoporturi, sunt construite nave, trebuie pur și simplu finalizate testările lor și primii oameni vor zbura în regim privat în spațiul cosmic. Așa cum și în aviație s-a început prin aventuri ale unor unor pionieri și în domeniul cosmic activitățile private sunt deja puse pe picioare, dar cu mult mai multă știință față de cum s-a început aviația. Desigur, deocamdată costă scump să ajungi în spațiul cosmic. Pentru a petrece o săptămână acolo, în jur de 35 de milioane de dolari, pentru a petrece câteva minute la limita imponderabilității și a reveni costă cam 200.000 de dolari, dar sunt convins că într-un viitor nu prea îndepărtat un bilet pentru spațiul cosmic va costa salariile pe câteva luni ale unui român'', a spus Dumitru Prunariu.

Acesta a fost prezent, marți, la Casa Sindicatelor din Târgoviște, unde s-a realizat în premieră națională o legătură în direct, în mod oficial, cu un astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale .

''Este foarte important pentru tineri ca la această vârstă, când visează, când aspiră, când se orientează spre domenii de activitate să aibă posibilitatea să intre în legătură direct cu un obiectiv foarte important, cea mai mare investiție internațională în spațiul cosmic, Stația Spațială Internațională, și cu un cosmonaut real'', a spus Dumitru Prunariu.

Legătura în direct de la Târgoviște cu astronautul american Jeffrey Williams aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale s-a realizat la a doua încercare de la ora 18.26, pentru aproximativ 10 minute. Prima încercare nu a reușit din cauza unor probleme tehnice.

Un număr de 20 de elevi dâmbovițeni au pus câte o întrebare astronautului american. Întrebările au fost legate de viața în spațiu, despre cum se adaptează astronauții acolo și despre impresiile unui astronaut care zboară în spațiu.

Sub titulatura ARISS EU 282, evenimentul a fost organizat de către Universitatea Valahia Târgoviște sub patronajul agențiilor spațiale NASA și ESA, precum și a organizației internaționale ARISS (Amateur Radio on International Space Station).

Întregul contact cu Stația Spațială Internațională a putut fi urmărit în direct pe www.youtube.com/vodafonebuzz .

AGERPRES/(A — autor: Cornelia Dumitru, editor: Nona Jalbă, editor online: Simona Aruștei)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…