Dumitru Luca: ANAT condamnă ferm orice formă de înşelătorie şi orice practici comerciale ilegale şi se delimitează de ele

Dumitru Luca: ANAT condamnă ferm orice formă de înşelătorie şi orice practici comerciale ilegale şi se delimitează de ele

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) condamnă ferm orice formă de înşelătorie, orice practici comerciale ilegale şi se delimitează de ele, afirmă preşedintele ANAT, Dumitru Luca, după ce poliţiştii au percheziţionat o agenţie de turism din Bucureşti care organiza excursii în afara ţării oferindu-le turiştilor teste PCR falsificate.

Agenţia de turism în cauză nu este membră ANAT.

"Înţelegem lupta pentru supravieţuire a firmelor, însă ea trebuie făcută mereu prin mijloace legale. Chiar dacă vorbeam de o agenţie membră a ANAT - nu este cazul în situaţia actuală - sancţionam drastic şi public o asemenea infracţiune. Mai ales că noi încercăm din răsputeri, pentru membrii ANAT în particular, pentru agenţiile de turism în general, dar şi pentru industria turismului, să luptăm pentru adoptarea de măsuri care să sprijine acest domeniu, atât de afectat. Ne întristează asemenea situaţii şi sunt convins că toată breasla turismului va condamna asemenea acţiuni", a precizat marţi, pentru AGERPRES, Dumitru Luca.

În acest context, Traian Bădulescu, consultant în turism, a subliniat că turismul are nevoie de un sprijin enorm din partea statului, iar firmele, pe de altă parte, nu trebuie să eludeze legea şi, mai ales, trebuie să aibă cea mai mare grijă faţă de turişti.

"Falsificarea unor teste PCR mi se pare o faptă reprobabilă din două puncte de vedere. În primul rând, pentru că vorbim de înşelăciune, uz de fals, iar în al doilea rând, pentru că pune în pericol sănătatea şi siguranţa turiştilor. Vorbim de respectul faţă de lege şi faţă de turişti. Mai ales că sperăm cu toţii ca în acest an să începem să întrevedem şi în turism "luminiţa de la capătul tunelului". Turismul are nevoie de un sprijin enorm din partea statului, iar firmele, pe de altă parte, nu trebuie să eludeze legea şi, mai ales, trebuie să aibă cea mai mare grijă faţă de turişti. Din fericire, astfel de cazuri sunt singulare, din ce în ce mai rare. Am tot respectul pentru profesioniştii din turism, care au supravieţuit cu greu, cel puţin până la ora actuală, dar au făcut-o. Pot spune că industria turistică din România s-a maturizat", a spus Bădulescu pentru AGERPRES.

Luni, 5 aprilie a.c., poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în aplicare un mandat de percheziţie la punctul de lucru al unei agenţii de turism, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi zădărnicirea combaterii bolilor, existând suspiciunea că ar oferi contra cost buletine de analize medicale falsificate, cu rezultat negativ pentru virusul SARS-CoV-2, persoanelor ce călătoresc în afara ţării.

Potrivit unui comunicat al DGPMB, din datele şi probele administrate în cauză de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Capitalei a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2021 - până în prezent, "o societate comercială cu obiect de activitate turism, ar oferi contra cost buletine de analize medicale falsificate, cu rezultat negativ pentru virusul SARS-CoV-2, persoanelor ce călătoresc în afara ţării".

Astfel, la data de 5 aprilie a.c. a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie, la adresa punctului de lucru al societăţii, în urma probatoriului administrat rezultând că administratorul societăţii, o femeie în vârstă de 33 de ani, ar fi întocmit în fals 11 buletine de analize medicale cu rezultat negativ la detecţia virusului SARS-CoV-2, în numele unei societăţi medicale, pentru clienţii agenţiei de turism, în vederea producerii de consecinţe juridice constând în permiterea intrării pe teritoriul statului de destinaţie.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi zădărnicirea combaterii bolilor, fiind efectuate verificări pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale în cauză.

"Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arată în comunicatul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...