Dumitru Dragomir, cercetat în libertate. Corbu şi Arhire, arestaţi preventiv. Fostul şef LPF: „Sunt very strong!”
În momentul în care au anunţat sentinţa, magistraţii au anunţat că fostul şef al LPF trebuie eliberat de îndată.
Dragomir, Corbu şi Arhire au fost duşi aseară la instanţă cu propunere de arestare preventivă fiind audiaţi de judecători timp de aproape şase ore.
„Nu vă pot declara nimic pentru că nu am voie. Am avut încredere în justiţia română şi uite că s-a făcut dreptate. Nu nu eram din filmul ăsta. Sunt very strong!”, a declarat marţi dimineaţă Dragomir, după ce judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins cererea de arestare formulată pe numele fostului preşedinte LPF.
Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Atât procurorii cât şi avocaţii oamenilor de afaceri au anunţat că vor contesta decizia.
Reţinut luni de procurorii bucureşteni
Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, a fost reţinut luni de procurorii bucureşteni, în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I. Acesta este acuzat de delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani după ce ar fi prejudiciat Liga cu trei milioane de euro la vânzarea unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor.
Corbu este acuzat de complicitate la delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală, iar pilotul de curse Radu Arhire este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
Anchetatorii spun că în perioada 2011 – 2013 Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în baza unei înţelegerii cu Mihai Corbu (administrator al SC Contract Properties SRL) i-ar fi convins pe membrii LPF să aprobe plata unui comision în valoare de 12.102.648 de lei, în favoarea societăţii omului de afaceri – drept contravaloare a unor servicii de intermediere care, în realitate, nu s-au prestat.
Anchetatorii spun că în perioada 2011 – 2013 Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în baza unei înţelegerii cu Mihai Corbu (administrator al SC Contract Properties SRL) i-ar fi convins pe membrii LPF să aprobe plata unui comision în valoare de 12.102.648 de lei, în favoarea societăţii omului de afaceri – drept contravaloare a unor servicii de intermediere care, în realitate, nu s-au prestat.
„Astfel, pentru realizarea acestui scop, inculpatul Dragomir Dumitru, profitând de calitatea sa de preşedinte al LPF, a creat, în paralel cu circuitul licit de vânzare (prin negociere directă) a drepturilor de televizare către o societate, un circuit ilicit – fictiv, apt să creeze confuzia cu cel licit, în scopul delapidării sumei de 3.000.000 de euro din patrimoniul LPF”, se arată ordonanţa de reţinere a celor trei.
Dragomir ar fi inserat în circuitul fictiv un contract de intermediere (care atestă o activitate neconformă cu realitatea – desfăşurarea unor activităţi de identificare pe piaţă a unui compărător) cu societatea administrată de Corbu şi Arhire.
„În baza contractului de intermediere, Mitică Dragomir ar fi obţinut aprobarea plăţii de către A.G.A. - L.P.F. a unui comision de 5% din preţ către societatea administrată de Corbu Mihai, cunoscând că aceste servicii nu au fost prestate”, mai spun procurorii.
Totodată, în fiecare întrunire a AGA din această perioadă Dragomir, care a condus adunările, a prezentat membrilor actele circuitului licit, determinându-i să-şi dea acordul pentru încheierea contractului de mandat între L.P.F. şi societatea administrată de cei doi oameni de afaceri, deşi contractul s-a încheiat ca urmare a negocierii directe.
”Deşi cunoştea că acel contract de intermediere a rămas fără obiect şi din punct de vedere juridic, Dragomir l-a executat în sensul că a plătit în trei tranşe comisionul către societatea respectivă.
Din societatea administrată de Corbu şi de Radu Arhire, suma de bani ar fi fost transferată în cele din urmă, în baza unor relaţii comerciale fictive, în conturile unor societăţi fantomă”, au mai explicat anchetatorii.
Din conturile acestor firme, sumele de bani ar fi fost scoase în numerar şi returnate lui Dragomir şi celorlalţi membrii ai reţelei.
Dragomir: E un război în care eu sunt la mijloc
Încă de la primele ore ale dimineţii de luni, zeci de procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, însoţiţi de mascaţi şi ofiţeri din cadrul Poliţiei Capitalei, au descins la 11 adrese din Bucureşti şi Ilfov – locuinţe, sedii de firme –, dar şi la sediul LPF.
„Au venit la ora şase! La mine acasă, la hotel şi la Bogdan (fiul său – n.r.). Acum am casa plină! Mă uit la televizor şi aflu ce se întâmplă cu mine. Oamenii sunt civilizaţi, îşi fac treaba. E un război în care eu sunt la mijloc, de când mă aşteptau duşmanii….Mă doare la pălărie, sunt în regulă cu toate actele, în orice subiect”, scria Dragomir, pe blogul său în timp ce casa îi era percheziţionată.
La finalul descinderilor, în urma cărora au fost ridicate mai multe documente, şapte persoane printre care şi Dumitru Dragomir au fost duse la audieri la sediul Poliţiei Capitalei. După mai multe ore de audieri, anchetatorii au decis reţinerea lui Dragomir, dar şi a afaceriştilor Mihai Corbu şi Mădălin Arhire.
„Eu calc în urma elefanţilor”
„Lupta este între doi elefanţi. Eu calc în urma elefanţilor şi pot să-mi rup glezna nevinovat. Este treaba lor, şantajul lor. Eu nu am greşit cu nimic, nu am încălcat legile cu nimic”. Asta declara Dumitru Dragomir în mai anul trecut, imediat după izbucnirea scandalului de şantaj dintre conducerea Antena TV Group şi Ioan Bendei, administrator la RCS-RDS, dosar în care au fost trimişi în judecată directorul Antenelor, Sorin Alexandrescu, dar şi Dan Voiculescu şi fiica lui Camelia, sub acuzaţiile de şantaj şi respectiv complicitate la şantaj.
Procurorii spuneau atunci că, „în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group, a constrâns un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză”.
Concret, Sorin Alexandrescu l-ar fi ameninţat pe Ioan Bendei, reprezentantul RCS-RDS, că va da publicităţii un contract de asociere între RCS-RDS şi o firmă a preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, Bodu SRL.
Potrivit anchetatorilor, consorţiul RCS-RDS ar fi virat 1,7 milioane de euro în conturile firmei fostului preşedinte LPF pentru a-şi face publicitate, iar Dragomir a cedat cu uşurinţă drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I către RCS-RDS, şeful Ligii fiind acuzat de conflict de interese. În acel dosar a fost audiat şi Dumitru Dragomir. Acesta a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul în care era cercetat directorul general al Antena TV Group.
„Am fost chemat martor la DNA. Am dat răspunsuri la toate întrebările procurorilor. Am dat o declaraţie, nu ştiu acum dacă este o plângere sau declaraţie. Am declarat tot ce mi s-a întâmplat fără să mint, pentru că am jurat pe Biblie. Pe scurt, am fost anunţat la telefon de Sorin Alexandrescu să vorbesc cu un director, sau eu să mă duc la el, de la RCS - RDS, să-l trimit la el, pentru că are ceva foarte tare cu domnia sa, şi că le-a scos nişte TV-uri de pe grilă şi că erau ei în mare scandal. Mi-a trimis apoi o hârtie, fără dată, fără semnătură, dar cu antetul de la Intact, şi cerea să răspund la nişte întrebări, aşa, nu ştiu, foarte...despre un contract dintre firma Bodu cu RCS - RDS. Fiind ani de zile patron de presă, le-am trimis un răspuns corect. Bineînţeles că m-am simţit şantajat, oricine se simte...”, a afirmat şeful LPF.
Mitică se poate apuca de „brutărie“
Dumitru Dragomir n-a fost nicicând un preferat al suporterilor, iar refrenul „La puşcărie, Mitică la puşcărie” s-a auzit frecvent în Ştefan cel Mare, pe Giuleşti, la Craiova sau la Timişoara. Pentru că jandarmii primiseră misiunea să confişte orice banner prin care fostul şef al Ligii era „invitat la răcoare”, suporterii lui Dinamo au avut ingenioasa idee de a schimba puţin mesajul şi au scris pe o pancartă, la un meci cu Mediaşul din 2012: „Mitică la brutărie”.
Mesajul s-a transformat repede într-un slogan al campaniilor anti-Dragomir, cu variaţiuni pe aceeaşi temă, Mitică fiind trimis la frizerie sau la cofetărie.
Aflat într-un perpetuu scandal cu fanii Rapidului, Dragomir a decis ca la un meci, în loc să interzică accestul tuturor spectatorilor, să permită intrarea femeilor pe „Giuleşti”. Fostul şef al Ligii n-a fost iertat nici de rapidiste, care, la rândul lor, i-au dedicat mai multe mesaje obscene.
Pe aceeaşi temă:
Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir a fost reţinut luni de procurorii bucureşteni, în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I. Acesta este acuzat de delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani după ce ar fi prejudiciat Liga cu trei milioane de euro la vânzarea unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor.
Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir a fost reţinut pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Mai multe percheziţii au avut loc luni în Bucureşti şi judeţul Ilfov într-un dosar privind vânzarea drepturilor de televizare pentru mai multe meciuri de fotbal din Liga 1. Anchetatorii au fost la sediul LPF, dar şi la locuinţa lui Dragomir.
Procurorii au început urmărirea penală în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciurile din Liga 1 din 2011, vizaţi fiind Dumitru Dragomir şi alte şase persoane. Ioan Neculaie, patron la FC Braşov, spunea la vremea respectivă că a fost „o ciordeală ieftină” din partea fostului preşedinte al LPF.
Luni dimineaţă poliţiştii au descins în locuinţa lui Mitică Dragomir, căutând probe pentru presupuse infracţiuni pe care acesta le-a făcut prin vânzarea meciurilor din Liga I. Jurnalistul Grigore Cartianu a vorbit, la Adevărul Live, despre cum „a scăpat” pînă acum fostul preşedinte al LPF de spectrul puşcăriei în condiţiile în care alţi oameni celebri din fotbalul românesc se află deja în spatele gratiilor.
Luni, la scurt timp după o percheziţie imobiliară, Dumitru Dragomir, fostul şef al LPF, a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală. Dragomir nu e nici la prima percheziţie şi nici la primul arest. Jurnalistul Grigore Cartianu a dezvăluit lista completă a „comorilor“ descoperite la locuinţa lui Dumitru Dragomir, în 1990, când acesta a fost arestat pentru „abuz în serviciu contra intereselor obşteşti”.
Sursa: adevarul.ro