Dumitru Dragomir: FC Braşov şi Pandurii vor intra în curând în atenţia autorităţilor
Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir a declarat, marţi, după ce ofiţerii DIICOT au efectuat percheziţii la FC Petrolul Ploieşti, că în curând alte două cluburi din Liga I vor intra în atenţia autorităţilor, FC Braşov şi Pandurii Târgu Jiu.
"Mai ştiu de două cluburi, care în curând vor intra în malaxor. Nu ştiu de la justiţie, ştiu de acolo, local. Craiova nu are mari probleme. La Braşov va fi deranj mare în curând. Se ajunge în situaţia asta pentru că patronii adevăraţi au fost puţini şi au rămas foarte puţini. Restul au intrat ca să se pricopsească şi ca să îşi facă nume. Majoritatea cluburilor trăiesc din banii de la televiziuni, iar unii patroni au luat şi din aceşti bani. O să vedeţi la Braşov când se sparge treaba asta. În curând şi la Târgu Jiu, dar şi la Braşov se va sparge un buboi mare", a spus Dragomir, la Dolce Sport.
Dumitru Dragomir a afirmat că fostul finanţator al FC Petrolul Florian Walter nu este implicat în acest caz. "Walter nu a făcut nimic, nu se pretează la nimic", a completat Dragomir.
Pe de altă parte, Dragomir a precizat că trebuie găsit un cadru legal prin care cluburile să poată fi finanţate de către autorităţile locale. "Asta cred că va fi imperios necesar pe viitor să se facă, dacă nu, fotbalul se distruge, dispare. Să se facă un cadru legal prin care cluburile să fie finanţate din bani publici. Vreo şase cluburi sunt ţinute cu bani publici, dintre care vreo patru retrogradează", a adăugat Dragomir.
Directorul general al clubului de fotbal Petrolul Ploieşti, Marius Bucuroiu, şi fraţii Daniel şi Nicolae Capră, toţi trei acţionari ai clubului, au fost ridicaţi de procurorii DIICOT Ploieşti şi duşi la audieri, în dosarul privind gruparea suspectată de evaziune, cu prejudiciu de 15 milioane de euro.
În acest dosar, în care anchetatorii au stabilit un prejudiciu de 15.400.000 de euro, 19 persoane au calitatea de suspecţi. Printre acestea se numără şi soţiile lui Daniel Capră şi Nicolae Capră, despre care procurorii susţin că deţin societăţi comerciale prin care ar fi fost derulate operaţiuni financiare fictive. Cele două se află la sediul DIICOT Ploieşti, unde au loc audierile în acest dosar şi unde ar urma să fie duse şi alte persoane suspectate în acest caz.
Fraţii Daniel şi Nicolae Capră sunt principalii acţionari ai clubului de fotbal Petrolul Ploieşti, făcând parte şi din Consiliul de Administraţie al clubului - Daniel Capră ca preşedinte, iar Nicolae Capră ca membru. Din Consiliul de Administraţie al FC Petrolul Ploieşti mai face parte, ca membru, şi directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, care este şi el acţionar.
Conform procurorilor, faptele cercetate în acest dosar deschis de DIICOT au avut loc începând cu anul 2012, an în care, în luna februarie, omul de afaceri Daniel Capră a preluat echipa de fotbal Petrolul Ploieşti, care aparţinea, în documente, Societăţii Comerciale F.C. Petrolul Ploieşti SA, deţinută, ca acţionar majoritar, de Federaţia Sindicatelor Libere din Petrol şi la care erau acţionari, cu cîte o acţiune, şi Liviu Luca, Florin Bercea şi Eduard Alexandru. Societatea era susţinută în cea mai mare parte din bani publici proveniţi de la bugetul municipiului Ploieşti.
Direcţia Generală Antifraudă este cea care a sesizat DIICOT despre faptele suspectate în acest dosar, conform unor surse lucrătorii Antifraudă ridicând, anterior, în mai multe rânduri, documente fiscale ale clubului de fotbal din Ploieşti.
În acest dosar, procurorii DIICOT au făcut, marţi, percheziţii la 25 de adrese din Bucureşti şi judeţele Constanţa, Prahova, Buzău, Sălaj, Giurgiu şi Brăila, la membrii grupării suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală şi din care fac parte 19 persoane.
La Buzău, poliţiştii, coordonaţi de procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti al DIICOT, au percheziţionat sediul unei societăţi comerciale despre care anchetatorii au informaţii că ar fi implicată în ingineriile financiare ale fraţilor Capră.