Dumitru Borțun: Scenariul Erdogan nu le-a ieșit. România nu e Turcia! Un interviu EXCEPȚIONAL

Dumitru Borțun: Scenariul Erdogan nu le-a ieșit. România nu e Turcia! Un interviu EXCEPȚIONAL

In data de 10 august 2018 la Bucuresti a avut loc o tentativa nereusita de instaurare a unui regim autoritar dupa modelul Erdogan. Au fost folositi huligani, interlopi si s-a preconizat un macel, cu morti de ambele parti, urmand ca vina sa fie aruncata apoi asupra presedintelui Iohannis, afirma prof.univ.dr. Dumitru Bortun într-un interviu excepțional acordat  Ziare.com .

Ce nu au anticipat autorii scenariului a fost noua putere a maselor: "Oamenii erau batuti, erau gazati, dar filmau! Multi au transmis in direct", explica intr-un interviu acordat  Ziare.com Dumitru Bortun, profesor la SNSPA si presedintele Juriului de Onoare al Asociatiei Romane de Relatii Publice.

De ce tac Liviu Dragnea, Viorica Dancila sau Calin Popescu Tariceanu la mai bine de o saptamana de la evenimente? Pentru ca scenariul nu le-a iesit si pentru ca "dovezile unei inscenari de lovitura de stat sunt atat de multe si de evidente, incat se simt incoltiti". Cat despre Klaus Iohannis, acesta "a fost informat de faptul ca mitingul din 10 august urma sa fie deturnat impotriva sa si sa i se puna in carca divizarea romanilor", sustine profesorul Dumitru Bortun in interviul acordat Ziare.com, in care vorbeste si despre structura ascunsa a societatii romanesti, "piramida clientelara mostenita de la regimurile fanariote, in care fiecare nivel depinde de cel superior si stoarce cat poate de la cel inferior".

Ce credeti dvs ca s-a intamplat de fapt, la data, de 10 august in Piata Victoriei? A fost o tentativa de lovitura de stat, asa cum spun unii, au fost provocari premeditate pentru imprastierea manifestantilor, asa cum spun altii, sau a fost doar o dovada de lipsa de profesionalism din partea fortelor de ordine?

Cred ca pe 10 august 2018 a avut loc o tentativa nereusita a regimului Dragnea de acaparare a tuturor institutiilor statului, de restrangere a drepturilor cetatenesti si a libertatilor democratice, de instaurare a unui regim autoritar.

Scenariul este cunoscut si vine din vecinatatea apropiata: Recep Tayyip Erdogan a ajuns la putere pe cale democratica, apoi a inventat un inamic din afara, Muhammed Fethullah Gulen, care ar fi avut oameni infiltrati in institutiile statului, precum si o tentativa de lovitura de stat a acestora, in noaptea de 15/16 iulie 2016, pretext sub care a facut 15.000 de arestari, pentru ca in final sa modifice Constitutia, dandu-si puteri sporite prin desfiintarea functiei de prim-ministru; toate astea, "din dragoste pentru Turcia".

La noi, Liviu Dragnea a ajuns la butoane tot pe cale democratica, a inventat un inamic extern in persoana lui George Soros, care "a facut foarte mult rau Romaniei" si care are oamenii lui, porecliti "sorosisti", in institutiile publice; functia de prim-ministru a fost desfiintata de facto, mai urma sa dispara de jure.

Ramasese de gasit pretextul pentru strangerea surubului, iar acesta le-a fost oferit de initiativa unor romani din diaspora de a organiza un miting antiPSD pe 10 august. Un prilej care nu putea fi ratat: nu e greu sa deturnezi o manifestatie pasnica in una violenta, mai ales daca manifestantii sunt inocenti si lipsiti de experienta unor astfel de evenimente.

S-a aplicat o reteta deja verificata, la mineriade, de fostii ofiteri de securitate care consiliaza din umbra puterea de la Bucuresti: au fost adusi in Piata Victoriei grupuri de huligani din galeriile unor cluburi de fotbal, precum si cateva clanuri de batausi din lumea interlopa - un fel de "mardeiasi" folositi pe vremuri la spargerea unor greve muncitoresti, iar astazi pentru recuperarea unor datorii de catre camatarii ilegali.

Huliganii, prezentati de televiziunile aservite Puterii drept "protestatari", au provocat fortele de ordine pentru a le oferi acestora pretextul unei interventii violenteimpotriva adevaratilor protestatari, care demonstrau pasnic.

S-a preconizat un macel si sunt tentat sa cred ca scenariul prevedea si niste morti de ambele parti: din randurile manifestantilor si din randurile fortelor de ordine - de preferat o femeie, pentru obtinerea unui efect emotional maxim. Este cert ca toata grozavia urma sa fie pusa pe seama presedintelui Klaus Iohannis, cel mai incomod contracandidat al PSD in alegerile prezidentiale care vor avea loc in 2019.

Liviu Dragnea a incercat sa mai fure ceva: startul in campania electorala.

Ce rol a jucat explozia de informatii de pe Internet? Au facut bine, au facut rau imaginile si declaratiile aparute in spatiul public?

Explozia de informatii de pe Internet a contribuit enorm la elucidarea situatiei. Tot ce am afirmat mai sus poate fi sustinut de imaginile si declaratiile aparute in spatiul public.

Asta nu au anticipat autorii scenariului, care mental nu au iesit din secolul XX: noua putere a maselor, care sunt noile media. Oamenii erau batuti, erau gazati, dar filmau! Multi au transmis in direct.

Nu mai vorbesc de jurnalistii care si-au facut datoria de cetateni si au onorat functia presei de "caine de paza al democratiei (watchdog) ". Cinste lor!

 Cum interpretati dvs iesirile publice ale sefilor Jandarmeriei si ale DSU?

Prestatia acestor reprezentanti ai unor institutii de stat a fost jalnica, deplorabila. Ea arata cat de mult a coborat nivelul de calificare, de competenta specifica, in institutiile publice.

La o analiza atenta, iesirile in spatiul public ale functionarilor de stat - "la presa", cum spun ei - dovedesc ca ceea ce am spus la prima intrebare este adevarat: am asistat la o incercare disperata de a se escamota scenariul initial - antidemocratic, cinic si criminal.

Ipocrizie pe toata linia! Sper din toata inima ca Parchetul General, una dintre putinele institutii care nu au fost acaparate de gruparea Dragnea, sa stabileasca adevarul si sa-i trimita in instanta pe cei vinovati.

De ce tac cei care tac: Prefectul Capitalei, premierul Dancila, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, ministrul Justitiei, Avocatul Poporului?

Tac fiindca nu mai stiu ce sa spuna. Scenariul Erdogan nu le-a iesit. Romania nu e Turcia! Iar dovezile unei inscenari de lovitura de stat sunt atat de multe si de evidente, incat se simt incoltiti. Daca ar iesi "la presa", nu ar putea decat sa palavrageasca in limba de lemn a doamnei Carmen Dan. Nu mai poti sa repeti la nesfarsit ca presedintele Iohannis este "sponsorul politic" al celor care au vrut sa dea jos guvernul legitim al Romaniei.

Nu-i mai crede nimeni, in afara de oamenii indoctrinati de naratiunea grupului Dragnea. Pana si in partid au aparut reactii de protest impotriva conducerii!...

Probabil ca vor reactiona, dar nu discursiv. Vor reactiona abuziv, folosindu-se de parghiile de putere pe care le detin. Nu vor ezita sa foloseasca orice mijloc avut la dispozitie.

Modul in care comunica procurorii ar trebui sa ne dea incredere in ei sau, dimpotriva, sa ne dea de gandit, adica sa ne induca ideea ca va urma o ancheta lunga, lunga, la fel ca in cazul Revolutiei, Mineriadei, Accidentului din Apuseni, incendiului din Colectiv etc?

Deocamdata, imi vine greu sa apreciez. Nu stiu ce resurse de moralitate personala si de etica profesionala au mai ramas in institutiile statului. Astazi, cand vorbim, intentiile par bune, datatoare de speranta.

Cum comentati iesirile publice pe acest subiect ale presedintelui Iohannis? Se putea mai bine?

Se putea mult mai bine. Nici presedintele nu are specialisti in strategii de comunicare; jurnalistii la care a apelat sunt comunicatori, nu strategi ai comunicarii, nu au absolvit o facultate de Relatii Publice (ca sa ma fac inteles: sunt actori, nu regizori) . Intamplator, printre jurnalisti se gasesc si regizori, dar foarte rar, doar cand experienta suplineste studiile de profil.

In cazul lui Iohannis, trebuie tinut cont de doua aspecte. In primul rand, Klaus Iohannis respecta cat se poate de mult prevederile Constitutiei referitoare la atributiile unui presedinte, care sunt foarte limitate. Dintre presedintii pe care i-am avut dupa 1989, el le respecta cel mai mult. Treaba nemteasca!

In al doilea rand, Iohannis a fost informat de faptul ca mitingul din 10 august urma sa fie deturnat impotriva sa si sa i se puna in carca divizarea romanilor, daca nu chiar un carnagiu - ceea ce ar fi avut consecinte nefaste: de la pierderea avansului pe care il are ca virtual candidat la alegerile prezidentiale de la anul, pana la posibilitatea de a se cere suspendarea lui si de a fi aprobata in Parlament.

Ce sa spuna cand iese, ca sa nu denatureze pozitia lui cea reala, dar nici sa nu dea apa la moara celor care il acuza ca nu e impartial, care il pandesc si care abia asteapta sa greseasca? Nu e mai intelept sa se abtina? Putina austeritate luterana nu strica!

De ce nu a fost gestionat la nivel de comunicare acest episod conform cutumelor intr-o tara moderna europeana, adica prin conferinte de presa ale autoritatilor? Timp de mai bine de o saptamana, nimeni nu a avut curajul sa tina o conferinta de presa. Ce e in neregula in Romania?

Episodul nu a fost gestionat ca intr-o tara "moderna europeana", fiindca Romania nu e o tara moderna. Principala problema a tarii noastre este tocmai deficitul de modernitate: Romania a intrat in secolul XXI, secolul globalizarii si al civilizatiei post-industriale, cu jumatate din populatie la tara, cu modele culturale pre-moderne, cu un decalaj scandalos intre institutiile adoptate (moderne) si fondul uman al acestora (feudal).

Cu alte cuvinte, noi nu am finalizat procesul de modernizare inceput la 1848, iar structura ascunsa a societatii romanesti, un fel de structura de rezistenta, este piramida clientelara mostenita de la regimurile fanariote, in care fiecare nivel depinde de cel superior si stoarce cat poate de la cel inferior.

E un fel de "societate paralela", formata din mai multe straturi: cei care produc valori materiale si spirituale; deasupra lor, cei care au acces direct la resurse: pe vremea fanariotilor - micii boieri, apoi arendasii, apoi activul local de partid si de stat, iar azi - baronii locali; deasupra acestora au fost, de-a lungul timpului, marii boieri, birocratia statala, activul central de partid si de stat, iar astazi - baronii centrali, cei care fac politica tarii; la randul lor, acestia sunt obligati sa cotizeze si ei pentru a fi lasati la putere, numai ca ei cotizeaza in afara tarii.

M-ati intrebat ce este in neregula in Romania. Asta este in neregula, existenta acestei structuri invizibile, care ne guverneaza viata si ne determina destinele: piramida clientelara. Ea imparte populatia Romaniei in doua parti: cei care isi cauta slugi si cei care isi cauta stapani.

Doar o mica parte dintre romani refuza aceasta formula si doresc sa fie recunoscuti drept cetateni, egali in fata legii, cu drepturi si cu obligatii, cu libertatile care decurg din statutul de cetatean.

Unii au ramas in tara si se lupta pentru acest statut, altii si-au luat lumea in cap si s-au dus in tari in care li se recunosc drepturile si libertatile cetatenesti.

In ziua de 10 august 2018, in Piata Victoriei din Bucuresti au demonstrat si unii, si altii. Au protestat impotriva PSD, dar de fapt au demonstrat impotriva acestei structuri ascunse a societatii romanesti: piramida clientelara. Actuala conducere a PSD nu este decat varful acestei piramide, partea vizibila a aisbergului.


Dumitru Borțun


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”