Duminică trecem la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră și va fi cea mai lungă zi din an
In noaptea de sambata spre duminica Romania va trece la ora oficiala de iarna. Ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, la 4:00, care va deveni 3:00, iar 28 octombrie va fi cea mai lunga zi din acest an.
Incepand de duminica, Romania va avea doua ore avans fata de timpul universal coordonat (UTC).
CFR Calatori a anuntat ca trecerea la ora Europei Orientale nu modifica mersul trenurilor in vigoare.
Trenurile de calatori vor pleca din gari (statiile din care se formeaza) dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 27/28 octombrie ora 4 AM, care devine ora 3 AM.
In noaptea 27/28 octombrie 2017, cand ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.
Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4 AM, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.
Pentru ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale oficiala se face in aceeasi zi, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa orele din Mersul de tren in vigoare.
In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932, intre 22 mai si 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand din 1916 (intre 30 aprilie si 1 octombrie) . Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai si 16 octombrie).
Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii, dar a fost folosita doar pana in 1919. Ora de vara este in prezent implementata in peste 70 de state, dar perioada variaza de la o tara la alta.
Comisia Europeana vrea sa renuntam la schimbarea orei
In luna septembrie, Comisia Europeana a propus renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa in 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o data pentru totdeauna daca doresc sa aplice in mod permanent ora de vara sau de iarna.
In discursul sau privind starea Uniunii, presedintele Jean-Claude Juncker a declarat:
"Schimbarea orei trebuie sa inceteze. Statele membre ar trebui sa decida singure ca cetatenii lor sa traiasca in conditii de ora de vara sau de iarna. Este o chestiune de subsidiaritate. Ma astept ca Parlamentul si Consiliul sa impartaseasca acest punct de vedere si sa gaseasca solutii care functioneaza pentru piata noastra interna. Suntem in intarziere".
Pentru a permite o tranzitie fara probleme, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui sa comunice, pana in aprilie 2019, daca intentioneaza sa aplice in mod permanent ora de vara sau pe cea de iarna.
Ultima trecere obligatorie la ora de vara ar avea loc duminica, 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc sa revina permanent la ora de iarna ar putea sa mai faca o ultima schimbare sezoniera a orei duminica, 27 octombrie 2019. De la acea data, schimbarea sezoniera a orei nu va mai fi posibila.