Dughin și România. Ce mesaje de propagandă a transmis ideologul lui Putin la ultima vizită, în 2017, la București
Aleksandr Dughin a vizitat de mai multe ori România, ultima „descălecare“ fiind pentru lansarea unei cărți, în 2017, când le-a vorbit celor prezenți despre Putin și propaganda soroșistă.
Dughin, filosof rus despre care se spune că este unul dintre intelectualii apropiaţi Kremlinului, a venit cu o agendă încărcată la ultima vizită în România, în aprilie 2017. Pentru că lista subiectelor era numeroasă: „pericolul“ propagandei soroșiste, susținerea lui Vladimir Putin, dar mai ales cum România, la fel ca Rusia, trebuie să rămână conservatoare şi ataşată ortodoxismului.
Într-o sală mică din centrul Bucureștiului, la invitația lui Iurie Roșca (fost vicepremier al Republicii Moldova și un timp lider al Opoziției de la Chișinău), Dughin s-a împrietenit, pas cu pas, cu cei din sală, prin evocarea relațiilor de secole ale românilor cu rușii, încă de pe vremea lui Dimitrie Cantemir. A vorbit de Mircea Eliade, Lucian Blaga, Nicolae Iorga sau Nae Ionescu, pentru ca apoi să vireze spre partea propagandistică.
„Îl susțin pe Putin“
Mai întâi, a subliniat necesitatea ca românii și rușii să înțeleagă dialogul istoric între cele două părți, chiar dacă conlucrarea politică nu a fost prea bună, dată fiind influența comunistă. Apoi, a urmat includerea lui Putin în discurs. „Eu sunt patriot rus şi-l susţin pe Putin, dar şi noi detestăm anumite lucruri din Rusia. Detestăm corupţia. A fi patriot rus nu înseamnă a aproba tot. Lucrurile stau cam aşa şi în România. Trebuie să criticaţi, să vă revoltaţi pentru a corecta situaţia“, a subliniat Dughin.
Urma apogeul, adică inevitabila confruntare a Estului cu pericolul globalizării, acolo unde omul de afaceri George Soros a fost pus la loc de cinste. „Viziunea asupra lumii coincide la Vladimir Putin şi Donald Trump. Aceasta se deosebeşte de UE, nu de a europenilor. Deosebirea e între ceea ce gândesc elitele şi popoarele. Ce vedem acum e un proiect de lichidare a identităţilor colective. De exemplu: are loc pierderea identităţii religioase şi dispariţia religiei. Ori, aşa ceva nu cred că trebuie să aibă loc. Oamenii au dreptul să creadă în ce vor. Globalizarea înseamnă sfârşitul statelor naţionale. Nimicind religia, popoarele, statele, globalizarea mai are în final două sarcini: nimicirea identităţii de gen şi umilirea omului. E o teză absolut globalistă cea a sprijinirii LGBT. Lupta împotriva familiei tradiţionale e alimentată prin fonduri venite de la George Soros“, afirma Dughin.
Printre cei prezenți în sală și care au luat și cuvântul, ca spectator interesat, a fost Mircea Chelaru, acum deputat al AUR, fiind interesat mai ales de importanța dacilor în istoria europeană.
Vizite în 2013 și 2014
În 2013, Fundația „Nicolae Titulescu“, patronată de Adrian Năstase, l-a avut ca invitat pe Aleksandr Dughin, cu care fostul premier și candidat la președinția României în 2004 s-a și întâlnit.
Dughin a mai fost în București și în iunie 2014, când a avut întâlniri cu un cerc restrâns al celor din jurul Mișcării Eurasia în România, potrivit fotografiilor publicate la acea vreme de jurnalistul Robert Turcescu. Omul responsabil de aducerea lui Dughin în 2014 era Călin Georgescu, promovat în ultimii ani și de Alianța pentru Unirea Românilor, fiind prezentat ca posibil premier, dar de care partidul condus de George Simion a luat distanță din iarnă.
Fiica lui Dughin, ucisă sâmbătă noapte
Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, un susţinător al ideii că Rusia trebuie „să absoarbă” Ucraina, a fost ucisă sâmbătă seara în maşina în care se afla într-un presupus atentat cu bombă, la periferia Moscovei.
Femeia participaseră alături de tatăl ei la festivalul „Tradiții”. Cei doi au plănuit să plece împreună, însă Aleksandr Dughin s-a hotărât în ultimul moment să ia o altă maşină.
Sursa: adevarul.ro