Dubla crimă de la Oneşti/ UPDATE Una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor, ceea ce a produs un declic

Dubla crimă de la Oneşti/ UPDATE Una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor, ceea ce a produs un declic

Filmul dublei crime de la Oneşti a fost prezentat marţi presei de reprezentanţii IGPR, care verifică modul în care s-a acţionat în acest caz, ei precizând că una dintre victime ar fi declanşat reacţia violentă a agresorului în momentul în care l-ar fi lovit cu piciorul.

Comisarul şef Anton Cristian Gheorghe, director adjunct al Direcţiei Investigaţii Criminale (DIC) a IGPR, a declarat că primul apel la 112 a fost făcut chiar de agresor, la ora 11,47, atunci când a sesizat că "are o problemă din cauza unui litigiu, ameninţând că o să folosească un cuţit".

"Apelul a fost transferat de STS la Poliţie, însă, la momentul preluării apelului, acesta s-a întrerupt. Cu toate acestea, operatoarea de la Poliţie a transferat apelul către colegii din teren. În urma informaţiilor primite, primul echipaj a ajuns la faţa locului la ora 11,52, respectiv la 5 minute după sesizare. La ora 11,55, în urma raportării efectuată de primii poliţişti ajunşi la faţa locului, s-a dispus constituirea unei grupe operative formată din 17 poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Bacău, Serviciului de Ordine Publică, un negociator, precum şi o echipă de intervenţie din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Bacău", a arătat Anton Cristian Gheorghe.

La faţa locului a venit şi un procuror, dar şi adjunctul şefului Poliţiei municipiului Oneşti, care îl cunoştea din vedere pe agresor, pentru că locuia pe aceeaşi stradă cu acesta.

"Adjunctul şefului Poliţiei Oneşti a iniţiat primele discuţii cu bărbatul în cauză, având în vedere că îl cunoştea, căutând soluţii de calmare a acestuia până la sosirea negociatorului de la IPJ Bacău. Pe parcurs, adjunctul şefului Poliţiei municipiului Oneşti a încercat detensionarea situaţiei prin convingerea autorului că îi va pune la dispoziţie o hotărâre definitivă a instanţei pe care cel în cauză o solicita. Ulterior, la faţa locului a ajuns şi şeful Poliţiei municipiului Oneşti", a adăugat directorul adjunct al DIC din IGPR.

Negociatorul de la IPJ Bacău, precum şi poliţiştii SAS au ajuns la faţa locului la 13,53.

"Negociatorul a fost chemat de urgenţă la serviciu, acesta fiind liber. Celălalt negociator este în concediu medical. La 14,01 a fost solicitat sprijinul ISU Bacău, la faţa locului ajungând o autoscară şi un echipaj medical SAJ. Ulterior, a venit şi un echipaj SMURD. La ora 14,38, agresorul a reapelat 112 şi a sesizat că are în locuinţă două persoane legate, şi a solicitat să i se restituie actul de proprietate al apartamentului sau suma de 300.000 euro. Iar în cazul în care aude vreo mişcare în scara blocului sau prin faţa blocului, trece la executarea celor două persoane. Operatorul de la 112 a solicitat să vorbească cu una dintre cele două persoane sechestrate, iar telefonul mobil a fost preluat de către una dintre persoanele sechestrate, un bărbat, care a precizat că a fost sechestrat în apartament şi a fost ameninţat că va fi ucis dacă se aude vreo mişcare pe stradă sau la uşă. Acest apel s-a derulat pe parcursul a circa 5 minute şi 41 secunde. În continuare, în paralel cu aceste activităţi, poliţiştii au discutat şi cu soţia autorului care însă a declarat că îşi susţine soţul în toate demersurile sale. Deci nu am avut un partener în familia acestuia. La ora 16,39, cel în cauză a apelat din nou 112, cerând să i se facă legătura cu persoane mai importante din sistemul de stat, întrucât nu are nevoie de poliţie. Acest apel s-a derulat pe parcursul a circa 12 minute şi 45 de secunde, timp în care operatorul de la 112 a încercat să îl calmeze pe cel cu care vorbea", a mai spus comisarul şef Anton Cristian Gheorghe.

Negociatorul IPJ Bacău a explicat că declicul s-a produs în jurul orei 16,55, atunci când din interiorul apartamentului s-au auzit ţipete şi zgomote.

"În jurul orei 16,55 s-a produs un declic, chiar dacă situaţia era sub control, exista o comunicare între agresor şi negociator. Am observat mişcarea siluetelor agresorului şi a unui ostatic, în balconul apartamentului, şi am auzit zgomote şi ţipete din interior, fapt care ne-au adus indicii clare că în interior s-a produs o agresiune", a precizat agentul şef adjunct Ştefănuţ Moraru, negociator şi operator tactic în cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale al IPJ Bacău.

La rândul său, chestorul Alexandru Scurtu, directorul SIAS din IGPR a arătat că din informaţiile pe care le are, una dintre victime l-a lovit pe agresor, moment în care acesta din urmă a devenit foarte violent.

Totodată, chestorul Alexandru Scurtu a subliniat că deschiderea uşii apartamentului de către forţele de ordine s-a derulat anevoios, pentru că agresorul pusese şi o scară între uşă şi un perete.

"Colegul meu reuşise să îl stabilizeze, reuşise să coopereze. La 16,55 s-a produs ceva, un declic. Din informaţiile avute, una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor, moment în care acesta şi-a schimbat comportamentul şi a devenit foarte violent lovind în stânga şi în dreapta. Prima echipă care a ajuns la 13,53 era poziţionată la etajul doi al blocului, echipată cu echipament de protecţie balistică, armament şi dispozitiv de distrugere a sistemelor de închidere. De ce a durat deschiderea uşii mai mult? Pentru că, dincolo de sistemele de închidere a uşii, respectiv cele două yale, avea şi o scară proptită între uşă şi peretele opozabil uşii, fapt care a îngreunat deschiderea căii de acces. Imediat după deschiderea unei fante în această uşă s-a folosit, iniţial, armament neletal, respectiv cartuşe de cauciuc, care au lovit mâna agresorului şi l-au făcut să scape arma cu care acţionase, şi apoi s-a tras cu Glock 17 patru cartuşe calibrul 9,19 mm. Toate acestea s-au făcut pentru a reuşi reţinerea şi salvarea victimelor. Intervenţia forţelor de ordine s-a realizat imediat ce zgomotul şi strigătele din apartamentul vizat au făcut să se înţeleagă că deja agresorul a trecut la fapte. Nu s-a ezitat niciun moment. Nu a fost uşor să spargem uşa. Pe tot parcursul timpului scurs s-a derulat procesul de negociere, sens în care s-a constatat o relaxare. Din păcate, aceasta nu a putut fi fructificată mai departe din cauza intervenţiei victimei care, se pare, că l-a lovit cu piciorul pe bărbatul în cauză, declanşând reacţia violentă a acestuia", a detaliat Scurtu.

Directorul SIAS din cadrul IGPR a precizat că muniţiile folosite nu au atins cele două victime, ci doar agresorul.

Pe de altă parte, adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul de poliţie Florentin Bracea, a declarat că echipa de control a IGPR nu s-ar fi deplasat la faţa locului dacă poliţiştii IPJ Bacău "şi-ar făcut treaba până la capăt" în cazul dublei crime din municipiul Oneşti.

Chestorul Florentin Bracea a adăugat că vinovaţii vor fi traşi la răspundere, fiind în analiză modul de intervenţie în acest caz.

"Nu eram aici dacă poliţiştii de la IPJ Bacău şi-ar fi făcut treaba până la capăt. (...) Analizăm modul de intervenţie, iar la finalizare vom întocmi un raport cu propuneri şi măsuri. Nu mă pot antepronunţa cu privire la vinovăţia vreunui coordonator, poliţist, care a intervenit la faţa locului", a spus el.

Luni, un bărbat de 68 ani a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti şi, după mai multe ore de negocieri cu poliţiştii, i-a înjunghiat. Atunci, forţele de ordine au intrat în apartament şi l-au împuşcat pe agresor.

Una dintre victime a fost declarată decedată la faţa locului, iar a doua a murit la spital. Agresorul a fost internat în spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Apartamentul în care s-au comis crimele fusese al agresorului, iar acum se afla în proprietatea Chimcomplex în urma unei executări silite.

În cazul dublei crime de la Oneşti, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru omor calificat.

Soţia autorului dublei crime de la Oneşti va fi propusă pentru arestare preventivă. Ea a fost reţinută încă din noaptea de luni spre marţi, fiind suspectă de comiterea infracţiunii de complicitate la lipsire de libertate.

Autorul dublei crime are patru condamnări la activ, în anii 1987, 1991, 1992 şi 2010, ultima fiind în Italia pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor. AGERPRES/(A - autor: Gabriel Apetrii, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”