Dubioasa declarație financiară dubioasă a președintelui Rusiei, Vladimir Putin

Dubioasa declarație financiară dubioasă a președintelui Rusiei, Vladimir Putin

reședintele rus susține că a câștigat aproape 700.000 de euro în ultimii șase ani și că are doar un apartament, în timp ce revista "Forbes" îi estimează averea la aproximativ 200 de miliarde de euro, scrie L'Express .

Vladimir PutinFoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a publicat, marți, 30 ianuarie, un document care dezvăluie activele financiare ale lui Vladimir Putin - oficial, candidat din 29 ianuarie.

Un apartament de 77 m², un garaj de 18 m² în Sankt Petersburg, două mașini GAZ M-21 fabricate în 1960 și 1965, o rulotă de camping din 1987, o Lada Niva din 2009... Pe lângă aceste bunuri materiale, există economii de 54,5 milioane de ruble (aproximativ 560.000 de euro) repartizate pe zece conturi bancare rusești, precum și 230 de acțiuni ale Băncii Sankt Petersburg, evaluate la 280,49 de ruble (2,88 euro) fiecare.

În fine, documentul, transmis de presa belgiană HLN, precizează că președintele rus a câștigat 67,6 milioane de ruble (694.421 de euro) în ultimii șase ani - reprezentând salariul său, titlurile și depozitele bancare, pensiile militare și civile, precum și vânzări de proprietăţi.

Pe hârtie, declarația lui Putin este surprinzătoare prin modestia ei, deoarece contrastează cu anchetele și estimările anterioare ale revistei "Forbes" din 2022, potrivit cărora Vladimir Putin ar fi unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere de aproximativ 200 de miliarde de euro.

În 2022, o anchetă a unui consorțiu de jurnaliști de investigație "Organized Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP) a scos la iveală elemente ascunse ale averii prezidențiale, făcând legătura între Vladimir Putin şi o cooperativă de 86 de companii offshore. Jurnaliștii au observat că aceste companii foloseau același nume de domeniu pentru adresa lor de e-mail, administrată de Banca Rossia, ea însăși administrată de apropiaţi ai președintelui rus. Lista includea proprietăți de lux, iahturi, avioane, o stațiune de schi și conturi bancare cu o valoare totală de aproximativ 4,3 miliarde de euro.

Deja, în 2021, principalul său adversar Aleksei Navalnîi afirmase că șeful statului rus deținea un palat de 17.000 m² situat pe ţărmul Mării Negre, cu o valoare modică de 1,5 miliarde de euro. Această reședință vastă, dotată, printre altele, cu podgorii, o sală de hochei pe gheață și un cazinou, se află pe o proprietate de 39 de ori mai mare decât Monaco.

Fundația anticorupție a lui Aleksei Navalnîi a mers mai departe în august 2023, acuzându-l pe liderul rus că deține cel puțin două iahturi cu o valoare totală de 600 de milioane de euro... fără a reuși însă să demonstreze acest lucru.

Oficial, palatul aparține miliardarului și prietenului apropiat al președintelui rus Arkadi Rotenberg. Iahtul lung de 140 de metri, numit "Sheherazada", este înregistrat pe numele lui Eduard Hudainatov, fostul CEO al gigantului petrolier de stat rus Rosneft, și, de asemenea, un aliat apropiat al lui Putin. În ceea ce privește stațiunea de schi, situată în apropiere de Sankt Petersburg, aceasta este în prezent deținută de Svetlana Krivonogih, o fostă menajeră care a devenit o femeie de afaceri bogată.

Pentru a ne aminti, în noiembrie 2020, o investigație efectuată de mass-media rusă independentă de investigații, Proekt Media, a relevat existența Luizei Rozova, fiica Svetlanei Krivonogih și a lui... Vladimir Putin.

Articol realizat cu sprijinul Rador Radio România


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”