Dubaiul dorește să devină primul oraș din lume înzestrat cu taxiuri zburătoare (FOTO/VIDEO)
Autoritățile din Dubai au demarat luni primele teste pentru un nou tip de vehicul zburător, în speranța lansării, în curând, a primului serviciu de drone din lume ce va fi folosit în taximetrie, în cadrul unui program ambițios prin care Emiratele Arabe Unite doresc să devină lider în domeniul inovației din lumea arabă, informează Reuters.
Taxiul zburător dezvoltat de compania germană Volocopter, specializată în producția de drone, seamănă cu un mic elicopter cu două locuri, a cărui cabină este înzestrată în partea superioară cu un inel larg, pe care sunt montate 18 elice.
Testul inaugural pentru acest dispozitiv de zbor a fost realizat fără ca un echipaj uman să fie prezent la bord.
Conceput să se deplaseze fără un sistem de ghidare de la distanță și cu o durată maximală de zbor de 30 de minute, vehiculul este echipat cu mai multe sisteme de siguranță: baterie de rezervă, rotoare și două parașute.
Volocopter se află într-o cursă foarte strânsă cu alte 10 companii europene și americane, bine finanțate, fiecare având o viziune proprie, inspirată din domeniul științifico-fantastic, pentru a crea o nouă formă de transport urban, care reprezintă o încrucișare între mașinile electrice fără șofer și o aeronavă de mici dimensiuni capabilă să decoleze și să aterizeze în poziție verticală.
Printre aceste companii se află gigantul din industria aeronautică Airbus, care dorește să lanseze un tip de taximetru zburător cu autopilot până în anul 2020; Kitty Hawk, o companie sprijinită de Larry Page, cofondatorul grupului Google; și Uber, care colaborează cu mai mulți parteneri pentru a-și dezvolta propria strategie de dezvoltare a unor taxiuri zburătoare.
"Vom face o prezentare publică doar atunci când vom putea să arătăm ceva care zboară", a declarat Alexander Zosel, cofondator al companiei Volocopter și directorul departamentului de Inovații din cadrul acesteia, într-un interviu acordat pentru Reuters înainte de testul de luni realizat în Dubai. "Vom arăta fapte, nu viziuni", a adăugat el.
Compania germană a realizat testul inaugural în cadrul unei ceremonii ce a fost organizată în onoarea prințului moștenitor din Dubai, Hamdan bin Mohammed.
Emiratele Arabe Unite doresc să se remarce într-o regiune măcinată de război și de dispute politice, încercând să devină o societate high-tech, care privește spre viitor.
Această țară intenționează să trimită o sondă fără echipaj uman pe Marte până în anul 2021 în cadrul primei misiuni spațiale a unei țări din lumea arabă. Dubaiul a introdus deja în circulație primele garnituri de metrou cu sisteme de conducere autonomă și primele prototipuri de roboți-polițiști.
"Încurajarea inovației și adoptarea celor mai noi tehnologii contribuie nu doar la dezvoltarea țării, ci și la construirea unor poduri spre viitor", a spus șeicul Hamdan bin Mohammed într-o declarație de presă.
AGERPRES