Drumul dominației în Formula 1: Cum a luat naștere era Verstappen și cine o poate opri

Drumul dominației în Formula 1: Cum a luat naștere era Verstappen și cine o poate opri

Campionatul mondial de Formula 1 este mai popular ca niciodată. În centrul atenției se află, însă, un singur om: Max Verstappen. Triplul campion mondial pare că nu are adversar în drumul spre glorie, dar lucrurile se pot schimba foarte repede într-un sport atât de imprevizibil. Află toate detaliile despre ascensiunea lui Verstappen și cine sunt oamenii care pot opri hegemonia olandezului în Formula 1!

De la debut la dominanță

Max Verstappen este născut pe 30 septembrie 1997 în Belgia, fiind fiul fostului pilot de Formula 1 Jos Verstappen. După o ascensiune impresionantă în karting, Verstappen reușește performanța de a fi cel mai tânăr pilot care participă într-un Grand Prix de Formula 1. La doar 17 ani și 166 zile, Max pilotează în Marele Premiu al Australiei din partea echipei Scuderia Torro Rosso.

La câteva luni distanță, Verstappen îi ia locul lui Danii Kvyat la echipa principală Red Bull Racing și devine cel mai tânăr câștigător de Grand Prix din istorie, la Marele Premiu al Spaniei din sezonul 2016.

După 10 victorii în sezonul 2021, Verstappen reușește să oprească hegemonia lui Lewis Hamilton și devine Campion Mondial, fiind primul olandez din istorie care reușește această performanță.

În 2024, după încă două titluri mondiale câștigate en fanfare, Max pare să nu aibă adversar în Formula 1. Stilul extrem de pilotaj, alături de monoposturile incredibile puse la dispoziție de Red Bull Racing îl fac pe Verstappen imbatibil în acest sport.

Așa a luat naștere era Verstappen în Formula 1, iar toți fanii moto-sportului se întreabă ce urmează pentru pilotul Red Bull Racing.

Max în 2024: Șanse minime pentru adversari

Recent, am fost martori la prima victorie în F1 pentru Lando Norris, pilotul McLaren, la Marele Premiu din Miami. Totuși, există circumstanțe atenuante care au făcut ca englezul să reușească să câștige ce era până în acel punct o victorie sigură pentru Verstappen. Un Safety Car norocos, alături de o conjunctură în care Norris a avut oportunitatea unui pit stop gratuit au făcut ca olandezul să termine doar pe locul doi în Statele Unite.

Asta nu înseamnă că Verstappen a dat vreun semn clar de slăbiciune în acest sezon. Cu excepția unui DNF în Australia, Max a câștigat toate cursele fără mari probleme.

Acest lucru a fost observat și de către comunitatea de fani, care a reușit în nenumărate rânduri să profite de hegemonia olandezului. Majoritatea ponturilor de pariuri de la tipsterii BetBrain.ro, una dintre cele mai importante platforme online din România, l-au plasat pe Max câștigător în toate aceste curse, reușind să profite la maxim de performanțele pilotului Red Bull Racing.

Indiferent de rezultatele de la Miami, Max continuă să fie personajul principal în acest sport. Acest lucru este datorat mai multor factori, printre care:

Monopostul: Red Bull Racing a dezvoltat un monopost care este pur și simplu cu o clasă peste oricare altul prezent în Formula 1. Spre deosebire de alte sporturi, F1 este dependentă de ingineria din spatele monopostului într-o măsură foarte mare. Formula 1 nu este doar o competiție de pilotaj; este, cu siguranță, și o competiție de inginerie.

Strategie: Un pilot de F1 are în spate o întreagă echipă de strategi și ingineri care contribuie la dezvoltarea unei curse. Strategia din spatele unei curse de succes este incredibil de tehnică. Din fericire pentru Verstappen, Red Bull Racing are unii dintre cei mai buni profesioniști în acest departament.

Pilotaj: Nu în ultimul rând, Verstappen este un pilot de elită. Greșelile pe care le face Verstappen în timpul unei curse sunt practic inexistente când vine vorba de pilotaj, iar acest lucru se poate observa cu ușurință comparând performanțele lui cu cele ale lui Sergio Perez, colegul de la Red Bull Racing.

Deși Perez nu este sub nicio formă un pilot slab, însuși un multiplu câștigător de Grand Prix, Verstappen reușește constant să performeze mai bine și să scoată maximul dintr-un monopost care este reconoscut printre pasionații de F1 ca unul foarte complicat de pilotat, chiar și pentru standardele piloților moderni.

Cine îl poate opri pe Max Verstappen?

Dominația pe care Verstappen o are asupra Campionatului Mondial de Formula 1 nu este, însă, imbatabilă. Există câteva personaje cheie care joacă un rol important în menținerea olandezului la vârful moto-sportului.

Un prim pion indispensabil pentru Max este Adrian Newey. Britanicul este geniul din spatele monopostului Red Bull și este văzut de către întreaga industrie F1 ca cel mai bun inginer din istoria sportului, în special când vine vorba de aerodinamică.

Newey a mai produs monoposturi câștigătoare de Campionat Mondial pentru Williams și McLaren în trecut, iar plecarea lui de la Red Bull Racing este iminentă.

Astfel, riscul ca Newey să meargă la altă echipă de F1 unde să producă un monopost care să se bată cu Red Bull Racing este real, iar Max Verstappen ar putea fi omul care suferă cel mai mult din cauza acestei rupturi.

Mai mult decât atât, cu noile regulații care sunt așteptate în F1 din 2026, Red Bull nu are asigurat un monopost care să continue să domine competiția.

Un alt cumul de factori care pot atenta la dominația lui Verstappen vine dinspre Ferrari, care vrea să oprească hegemonia olandezului cu orice preț. Frederic Vasseur a reușit o lovitură istorică, obținând semnătură septuplului campion mondial Lewis Hamilton la echipa din Maranello.

Cu Hamilton la cârmă, cu un Charles Leclerc înfometat de performanță și cu zvonuri care îl aduc din ce în ce mai aproape pe Adrian Newey la Maranello, Ferrari este în pole-position pentru a fi candidata principală la detronarea Red Bull Racing.

Totuși, Max continuă să domine competiția de la volanul monopostului Red Bull, iar viitorul apropiat nu pare să aducă vreo aminențare reală la drumul către al patrulea titlu mondial consecutiv.

Viitorul olandezului în Formula 1, însă, rămâne o necunoscută. O aparentă ofertă din partea Mercedes, alături de noile regulații F1 din 2026 și neliniștea din interiorul Red Bull Racing pot schimba datele problemei pentru Verstappen.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii