Drum popular din Parcul Național Retezat, închis pentru reparații. Cum pot ajunge turiștii în Poiana Pelegii din rezervație
De luni, 16 septembrie 2024, drumul spre Poiana Pelegii din Retezat intră în șantier de reparații, iar accesul turiștilor cu mașinile va fi interzis până la începutul lunii octombrie, cu excepția zilelor de weekend.
Drumul spre Poiana Pelegii va fi închis circulației pe durata lucrărilor. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Drumul forestier care urcă de la barajul Gura Apelor spre Poiana Pelegii din Retezat (video), una dintre rutele principale de acces în parcul național, va fi în șantier. Accesul cu mașinile va fi oprit pe durata lucrărilor, în următoarele trei săptămâni, cu excepția zilelor de sfârșit de săptămână și după programul de lucru al muncitorilor.
„În perioada 16 septembrie 2024 – 4 octombrie 2024, datorită efectuării de către Direcția Silvică Hunedoara a unor lucrări de reparații la drumul auto Lăpușnicul Mare, pe tronsonul Pod Subrotunda – Gura Bucurei, circulația autovehiculelor pe acest drum va fi complet restricționată astfel: de luni ora 8:00 până vineri ora 16:00. Circulația autovehiculelor este permisă de vineri ora 16:00 până luni ora 8:00. Vă rugăm să țineți seama de această informare la planificarea eventualelor călătorii în zona menționată”, a informat administrația din Parcul Național Retezat (APNR).
Drumul de la Barajul Gura Apelor la Gura Bucurii (Poiana Pelegii) este neasfaltat, deteriorat, fiind practicabil până în Gura Bucurii (cu mare atenție și mașină cu gardă înaltă), anunță reprezentanții rezervației.
„Starea drumurilor se poate modifica de la o zi la alta în funcție de condițiile meteo. Vă reamintim că Administrația Parcului Național Retezat nu deține și nu administrează drumuri în sau lângă parc”, a mai precizat APNR.
După redeschiderea circulației, drumul forestier va mai putea fi folosit de turiști până la începutul lunii noiembrie, fiind unul dintre sectoarele rutiere din Hunedoara care sunt închise circulației pe durata iernii, din cauza riscurilor.
Drumul barajului Gura Apelor
Drumul spre Poiana Pelegii din Retezat, în lungime de circa 20 de kilometri, poare fi parcurs cu autoturismele în aproximativ o oră. El reprezintă una dintre cele șase căi de acces cu autoturismul pe teritoriul Parcului Național Retezat.
Drumul forestier reprezintă un sector al rutei Hațeg - Toteşti - Ostrov - Ostrovu Mic - Râu de Mori - Brazi - Gura Zlata - Gura Apelor - Rotunda - Poiana Pelegii.
Traseul începe de pe DN68 Hațeg - Caransebeș. Dinspre Hațeg, călătorii merg până la prima intersecţie după Toteşti, unde intră pe DJ686A spre Barajul Gura Apelor, apoi continuă pe drum forestier spre Poiana Pelegii din parcul Național Retezat. Starea drumului este bună până la Brazi, de unde drumul este din plăci de beton, cu denivelări.
Şoseaua de la poalele Retezatului urcă din satele Clopotiva şi Râu de Mori ale Ţării Haţegului pe o distanţă de circa 30 de kilometri, strecurându-se prin defileul Râului Mare (video), până la barajul Gura Apelor. Acest tronson rutier va intra în șantier în următoarele zile, pentru a fi modernizat.
Cea mai dificilă porţiune a drumului este sectorul dintre Brădăţel (video) – o fostă colonie muncitorească din anii ´70 transformată apoi în tabără şcolară şi abandonată parţial – şi barajul Gura Apelor.
Pe marginea şoselei pot fi văzute stânci uriaşe smulse din versant şi prăbuşite de la înălţimi mari. În unele locuri, autorităţile au intervenit şi au lărgit drumul, după ce o parte a acestuia a fost acoperită de stânci.
Drumul forestier care duce în inima Retezatului
Drumul de la Barajul Gura Apelor spre Poiana Pelegii este neasfaltat pe Valea Lăpuşnicului Mare, practicabil, însă şoferilor le este recomandat să circule pe el cu maşini cu gardă înaltă la sol şi să manifeste o atenţie sporită.
Drumul spre Poiana Pelegii porneşte de pe marginea Barajului Gura Apei, din dreptul unei bariere montate de Administraţia Parcului Naţional Retezat şi se afundă în munte şi păduri, spre poalele celor mai înalte vârfuri. Este anevoios din cauza gropilor şi a pietrişului care îi acoperă unele porţiuni şi a îngustimii lui.
La capătul acestui drum, se dezvăluie una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat: Poiana Pelegii, locul de unde pornesc o mare parte din traseele pe munte. Cel mai popular dintre ele este poteca spre Lacul Bucura, aflat la peste 2.000 de metri, la o oră de urcuş pe jos.
Sursa: adevarul.ro