Dronele subacvatice cu care Ucraina vrea să domine Marea Neagră

Dronele subacvatice cu care Ucraina vrea să domine Marea Neagră

Dronele marine redefinesc lupta navală în Marea Neagră, iar un nou proiect arată că Ucraina intenționează să introducă astfel de arme construite în Occident, extrem de capabile în luptă.

Ucraina și-ar putea menține avantajul în bătăliile navale cu Rusia

Ucraina și-ar putea menține avantajul în bătăliile navale cu Rusia FOTO Profimedia

La următoarea întâlnire a comandamentului militar ucrainean va fi discutat proiectul FURY, pentru implementarea dronelor subacvatice, potrivit Navy News .

Războiul naval din Marea Neagră este primul din istorie care a fost modelat de arme noi. Ucraina a fost rapidă în inovarea cu ajutorul bărcilor fără echipaj (USV-uri) și până acum a părut cu un pas înaintea Marinei Ruse . Cu toate acestea, superioritatea forțelor ucrainene este sub amenințare, potrivit sursei citate.

Proiectul FURY (Prima Marină Robotică Ucraineană) va fi prezentat la întrunirea "Ofensiva Mașinilor" a Ministerului Apărării Ucrainene pe 28 ianuarie.

USV-urile Ucrainei au avut succes în forțarea retragerii Flotei Mării Negre a Federației Ruse. Cu toate acestea, eficacitatea lor continuă este considerată o problemă.

Într-un interviu publicat pe 11 ianuarie, viceamiralul Oleksii Neijpapa, comandantul Marinei Ucrainene, a amintit acest aspect. "Unele dintre trucurile și tactici noastre elaborate în 2022 și 2023 nu vor funcționa în 2024. Prin urmare, trebuie să schimbați tactica, să schimbați caracteristicile tehnice ale totului ceea ce faceți", a declarat acesta.

Succesul USV-urilor a fost, cel puțin parțial, datorat vitezei reduse a Rusiei în contracararea lor. Dar acest lucru se schimbă, Rusia implementează mai multe tactici de apărare și devine mai eficientă în contracararea forțelor Ucrainei.

Fără o inovație continuă din partea Ucrainei, Rusia ar putea recâștiga superioritatea în Marea Neagră , mai ales că războiul pare să continue pentru ani de zile.

Chiar dacă USV-urile vor rămâne relevante, iar noile dezvoltări pot continua să pună la încercare apărarea rusă, mulți caută răspunsul sub apă.

Dronele subacvatice, viitorul bătăliilor maritime

Există mai multe proiecte ucrainene de drone subacvatice (AUV: vehicule autonome subacvatice) care sunt deja publice. Ceea ce deosebește Proiectul FURY de altele este că acesta nu încearcă să construiască o dronă complet nouă.

AUV-urile înarmate au avantajul surprizei, furtunii și supraviețuirii. Și, deși vor fi probabil mai scumpe decât actualele USV-uri, vor fi reutilizabile și, prin urmare, mai ieftine pe termen lung. În același timp, nu necesită logistica și personalul necesar submarinelor regulate.

Construirea AUV-urilor este însă mult mai dificilă decât a navelor de suprafață. Propulsia, comunicarea și autonomia prezintă toate provocări particulare. Abordarea Proiectului FURY este de a colabora cu un producător experimentat de AUV-uri din Occident și, practic, de a înarma o platformă existentă.

Acest lucru reduce în mod semnificativ riscul de dezvoltare și ar trebui să conducă la o platformă mult mai capabilă decât dacă s-ar începe de la zero.

AUV-ul ar fi văzut ca o platformă pentru o serie de misiuni. De asemenea, va putea transporta arme de la distanță, cum ar fi mine sau torpile, sau chiar rachete lansate de pe submarine. Capitalizând pe dezvoltările existente, ar putea fi echipat cu o serie de senzori. Pe lângă atac, va putea să desfășoare misiuni de informații, arată Navy News.

Mai mult, AUV-urile vor fi întotdeauna mai dificil de contracarat de către Rusia și ar putea amenința Marina Rusă în întreaga Marea Neagră.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…