Dronele militare ar putea folosi „ochi de pisică robotică” pentru a urmări țintele cu o precizie mai mare ca niciodată

Dronele militare ar putea folosi „ochi de pisică robotică” pentru a urmări țintele cu o precizie mai mare ca niciodată

Un nou sistem de viziune computerizată, inspirat de designul ochiului unei feline, ar putea oferi dronelor militare capacitatea de a urmări ținte în medii cu vizibilitate redusă.

Dronele ar putea avea lentile și senzori inspirați din ochiului unei feline FOTO: Getty Images

Dronele ar putea avea lentile și senzori inspirați din ochiului unei feline FOTO: Getty Images

Roboții, dronele, mașinile care se conduc singure și alte sisteme autonome sunt din ce în ce mai răspândite, dar acestea încă se luptă să vadă bine în toate mediile și condițiile, potrivit Live Science.

Potrivit sursei citate, oamenii de știință „au conceput un nou sistem de vedere care utilizează lentile și senzori avansați inspirați din structura ochiului unei feline, ceea ce duce la o detectare și o recunoaștere îmbunătățită a obiectelor”.

Cercetătorii și-au prezentat sistemul de vedere computerizat într-un studiu publicat la 18 septembrie în revista Science Advances.

Ei au ales ca sursă de inspirație ochiul de pisică, deoarece felinele au o vedere excelentă atât în medii luminoase, cât și întunecate. În timpul zilei, pupila unei pisici are o formă de fantă verticală care filtrează lumina și reduce strălucirea, ajutând pisica să se concentreze.

Noaptea, pupila se lărgește pentru a lăsa să intre mai multă lumină, iar un strat reflectorizant numit tapetum lucidum le îmbunătățește vederea prin reflectarea luminii vizibile prin retină și prin creșterea luminii disponibile pentru fotoreceptori.

În mod similar, noul sistem include o deschidere asemănătoare unei fante care ajută la filtrarea luminii inutile și la identificarea obiectelor cheie în condiții de luminozitate. Ulterior, utilizează straturi reflectorizante precum cele găsite în ochii pisicilor pentru a îmbunătăți vizibilitatea în condiții de luminozitate scăzută.

„Camerele robotice se luptă adesea să identifice obiecte în medii aglomerate sau camuflate, în special atunci când se schimbă condițiile de iluminare. Proiectul nostru rezolvă această problemă, permițând roboților să estompeze detaliile inutile și să se concentreze asupra obiectelor importante”, a declarat autorul principal al studiului, Young Min Song, profesor de inginerie electronică la Gwangju Institute of Science and Technology (GIST) din Coreea de Sud.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Patronul Fan Courier / „Comandantul secției de poliție m-a amenințat că va avea grijă să-mi distrugă firma și că ar fi bine să o închid singur”

2 Cristian Tudor Popescu, după prestația lui Geoană la dezbaterea prezidențială: am asistat la un adevărat cadou de campanie

3 „Am făcut sex cu soacra mea și acum cred că vrea s-o facem din nou”

4 „Această eră s-a încheiat. Suntem la sfârșitul istoriei!”

5 „Noi doi avem o discuție de terminat… Deci? Cum faci sex în bucătăria asta?”