Dronele kamikaze rusești Lancet acționate de Inteligența Artificială nu sunt prea... inteligente. Ce au observat analiștii militari

Dronele kamikaze rusești Lancet acționate de Inteligența Artificială nu sunt prea... inteligente. Ce au observat analiștii militari

Până în prezent, dronele kamikaze rusești Lancet s-au bucurat de un succes remarcabil în timpul conflictului din Ucraina. Cu un cost redus și o greutate de doar 35 de kilograme, acestea au demonstrat o eficiență deosebită în neutralizarea artileriei, dar și a tancurilor și a altor ținte de la distanțe de până la 70 de kilometri.

Dronele Lancet greșesc ținta în cele mai multe cazuri

Dronele Lancet greșesc ținta în cele mai multe cazuri FOTO arhiva Adevărul

Lancet a fost recent actualizat cu un nou mod de blocare a țintei, devenind posibil primul armament de luptă cu adevărat autonom de pe câmpul de luptă, capabil să detecteze și să atace ținte fără asistență umană... dar se pare că lucrurile nu au funcționat conform planului, iar modul automatizat pare acum să fi fost dezactivat, arată Frobes.

Rușii susțin că nu este vorba despre Inteligență Artificială

Cea mai recentă actualizare a dronelor Lancet pare să ofere un nivel ridicat de autonomie. În decembrie, expertul militar rus Mikhail Kuzovkin a declarat pentru rețeaua REN TV că fixarea țintei este automată și nu necesită intervenția operatorului.

"Asta înseamnă că Lancet își stabilește singură programul, fără a primi nicio desemnare externă a țintei", a declarat Kuzovkin, afirmând că, dronele nu se mai pot bloca acum.

"Rolul operatorului este minimizat. Nu este vorba de inteligență artificială, ci de viziunea computerizată. Aceasta este fixarea automată a țintelor. Adică, dispozitivul devine tot mai autonom", conform unei declarații oficiale a militarilor ruși.

Alexandr Zaharov, director al ZALA, compania care produce echipamentul de luptă, nu agreează termenul de AI, considerând dezvoltarea doar un nivel mai înalt de automatizare.

"Nu există AI în această dronă, doar algoritmi și luarea deciziilor", a declarat Zaharov într-un interviu TV în iulie 2023.

O examinare a dronelor Lancet doborâte a arătat însă că acestea sunt echipate cu modulul NVIDIA Jetson TX2, un dispozitiv edge proiectat pentru a oferi "calcul AI real" la sisteme mici și cu consum redus, precum dronele.

Echipate cu module NVIDIA ce pot fi cumpărate de pe Alibaba

TX2 este optimizat pentru rețele neuronale și aplicații de învățare automată cu un set de GPU-uri paralele care efectuează 30 de trilioane de operații pe secundă. TX2 alimentează dronele precum Skydio 2, un model descris ca "inteligent" pentru abilitatea de a-și trasa propria cale de zbor în timp ce urmărește un subiect și evită obstacole fără asistență umană.

În teorie, TX2 fabricat în America nu poate fi exportat în Rusia din cauza sancțiunilor, dar este disponibil pe platforma Alibaba pentru aproximativ 200 de dolari, în loturi de peste 100. ZALA probabil nu are prea multe probleme în achiziționarea lor.

Întrebarea este cât de eficient poate identifica TX2 obiectele de pe sol fără supraveghere umană.

Se pare că rușii au renunțat la fixarea automată a țintelor

Se pare că rușii au renunțat la fixarea automată a țintelor FOTO arhiva Adevărul

"Chenarul care urmărește ținta sugerează că Lancet folosește AI pentru unele recunoașteri ale ținelor, dar dincolo de asta nu sunt sigur că putem deduce prea mult", a declarat Zak Kallenborn din cadrul Programului de Tehnologie Strategică al CSIS pentru Forbes.

Doar că TX2 poate activa o capacitate simplă de căutare și distrugere împotriva obiectelor pe care este capabil să le recunoască.

"Autonomia de bază pentru a ordona angajarea odată ce o țintă de un anumit tip este recunoscută pare puțin probabil să necesite putere de calcul semnificativ mai mare", spune Kallenborn.

Samuel Bendett, o autoritate în domeniul dronelor rusești și consilier al CNA și CNAS, spune că afirmațiile conform cărora Lancet este fie semi-automat, fie complet autonom sunt actuale.

"Am văzut ambele afirmații de la MoD, deoarece doresc să promoveze acesta ca pe o armă minune activată de AI", a declarat Bendett.

Cu toate acestea, Lancet nu pare să fie atât de activat de AI, cât este mai mult dezactivat de AI.

Pe lângă țintă

Un videoclip din 29 ianuarie arată un Lancet angajând un vehicul de luptă pentru infanterie CV-90.

Pe ecran apare semnul "Țintă blocată", iar drona pare să facă o cursă dreaptă către CV-90 până în ultimul moment.

"Poți observa cum noul sistem de fixare a țintei a eșuat relativ", observă analistul militar, care a postat videoclipul. "A aterizat într-un morman de moloz în loc de un vehicul de luptă inamic, motiv pentru care a avut loc rateul."

Acesta este un exemplu al fragilității sistemelor de viziune alimentate de AI, în care acestea fac greșeli care par ridicol de stupide pentru observatorii umani. AI-urile de învățare profundă pot fi confuze atunci când un obiect este văzut dintr-un unghi ciudat sau pot fi păcălite de ceva foarte simplu, precum un sticker. Într-un caz extrem, cercetătorii au arătat cum un AI poate fi păcălit să identifice o broască țestoasă din plastic drept un pușcă.

Niciunul dintre videoclipurile Lancet din ultimele două săptămâni nu pare să aibă semnul "Țintă blocată" sau cadrul de confinare însoțitor.

Concluzia este că software-ul de recunoaștere automată a țintei a fost lansat prematur și a existat o retragere a produsului.

Bendett subliniază că și alte grupuri rusești dezvoltă sisteme de rețele neuronale pentru drone mici ce pretind a "identifica cu precizie obiecte și echipamente în Ucraina, inclusiv tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie."

Discuțiile despre armele autonome continuă la ONU, cu planuri optimiste pentru legi internaționale obligatorii care să le reglementeze până în 2026. Până atunci, astfel de arme s-ar putea să fi fost deja utilizate într-o scară masivă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!