Drone misterioase spionează antrenamentele soldaților ucraineni în Germania: „Fiți mereu cu ochii în patru”

Drone misterioase spionează antrenamentele soldaților ucraineni în Germania: „Fiți mereu cu ochii în patru”

Într-o locație secretă de periferia Berlinului, sute de soldați ucraineni parcurg un curs intensiv de șase săptămâni în care deprind elementele de bază ale războiului de tranșee și luptei urbane, relatează Politico.

Soldații ucraineni sunt instruiți intensiv în Germania și Polonia FOTO SHUTTERSTOCK

Soldații ucraineni sunt instruiți intensiv în Germania și Polonia FOTO SHUTTERSTOCK

Dronele ieftine transformă frontul, însă joacă un rol important și în instruire. Nici măcar în desișul pădurilor din Germania rurală, recruții ucraineni nu sunt feriți de indiscrete ale potențialelor drone inamice.

În timp ce se antrenează, vehicule aeriene fără pilot neidentificate bâzâie în mod regulat deasupra copacilor.

Armata germană, care are anumite bănuieli cu privire la cine trimite dronele, are o soluție: le cere ucrainenilor să încorporeze dronele UAV, posibil ostile, în instrucția lor pentru a se pregăti mai bine pentru prima linie din estul Ucrainei, unde se vor confrunta cu dronele kamikaze rusești.

Presupunem că cel puțin unele ele drone sunt trimise cu intenții neprietenoase”, a declarat locotenent-colonelul Roland Bösker.

Bruiajul dronelor nu este o sarcină facilă.

„Este imposibil din punct de vedere tehnic să blocăm toate frecvențele care ar putea fi utilizate pentru a dirija dronele”, a explicat Bösker. Desfășurarea tehnologiei de bruiaj ar dezactiva și radiourile soldaților, iar eventuali spioni sofisticați vor găsi întotdeauna o cale de acces într-o zonă atât de mare.

„Comparați asta cu blindajul tancurilor”, a spus Bösker. „Va exista întotdeauna un fel de muniție care poate străpunge chiar și cea mai bună armură”.

Ofițerul german nu poate fi sigur că aceste UAV-uri misterioase au legătură cu Rusia și efortul Moscovei de a destabiliza și demoraliza aliații occidentali care susțin Kievul

Dar nu doar posibilele drone spion sunt o problemă. Instructorii au fost contactați și de persoane străine ca parte a unor operațiuni de seducție, a spus el.

Exercițiile care sunt efectuate pe orice vreme fac parte din Misiunea de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina), înființată în 2022, și își propune să antreneze 60.000 de militari ucraineni cu ajutorul unor instructori din 24 de țări, până la sfârșitul acestui an.

Ucrainenii exersează la o fostă cazarmă din estul Germanei, unde este se află unul din cele două centre majore folosite pentru instruire. Celălalt se află în Polonia.

Ceruri neprietenoase

Pentru ucraineni, prezența dronelor nu este o noutate.

Dronele de tip UAV ieftine, de unică folosință, capabile să transporte camere și câteva kilograme de explozibili, au devenit o caracteristică majoră a războiului, fiind folosite de ambele părți pentru a observa câmpul de luptă, a dirija focul de artilerie și a lansa rachete, dar și pentru a vâna tancuri, camioane și soldați.

Nu poți să simulezi efectiv condițiile de război la aceste antrenamente în estul Germaniei, a observat un plutonier ucrainean în vârstă de 30 de ani cu indicativul de apel Krug, în timp ce își urmărea oamenii cum exersează capturarea și apărarea unei tranșee.

Recruții sunt sfătuiți să fie mereu alerți la ce se întâmplă pe cer. „Trebuie să fie ca respirația”, a explicat unul dintre instructorii Bundeswehr.

Totuși, o potențială amenințare din partea dronelor spion conferă o doză de realism antrenamentelor.

„Modul în care abordăm problema este să integrăm dronele inamice în antrenament, spunându-le soldaților să fie mereu cu ochii în patru”, a spus Bösker.

Profilul recruților

Soldații ucraineni aflați în Germania pentru instruire sunt de la foarte tineri și neexperimentați la bărbați de 40 și 50 de ani. După noua lege privind mobilizarea, modificată recent pentru a scădea vârsta de recrutare la 25 de ani, de la 27, recruții tind să fie mai în vârstă.

Chiar și așa, instructorii îi pun pe toți la încercare.

La 10 minute de mers cu mașina de exercițiul de străpungere a tranșeelor, un alt echipaj se afla în prima zi a unei sesiuni de pregătire de patru zile în vederea războiului urban.

În fața unui hotel de gară dărăpănat, un simulacru de mediu urban conceput pentru exerciții militare, patru soldați ucraineni de vârstă mijlocie își țineau stângaci puștile în timp ce se pregăteau să lanseze un raid surpriză sub privirile instructorilor lor.

În plus față de complexul gării, decorul micului oraș include un birou de turism, un bloc de locuință și o fermă, condiții ideale de a exersa.

De regulă, un astfel de asalt necesită în jur de 16 soldați și câteva luni de instruire, dar se presupune că nivelul ridicat de motivație al acestor recruți, pe care îi așteaptă o confruntare gloanțe, obuze și drone reale, îi va încuraja să asimileze rapid elementele de bază, au declarat instructorii.

Colonelul german Niels Janeke a făcut observația că acesta nu este războiul european pentru care se aștepta să se pregătească.

„Trebuie să recunosc, sunt întrucâtva un războinic al Războiul Rece”, a spus Janeke, care este responsabil cu supravegherea locului de la o altă bază din regiunea Brandenburg. „Dar să mă întorc la acest război convențional în Europa – nu mi-aș fi imaginat” niciodată, spune el.

Pregătirea soldaților ucraineni este o experiență de învățare și pentru Germania.

În timp ce ucrainenii prind cunoștințe de la formatorii internaționali, Bundeswehr analizează modul în care războiul, care se desfășoară la 2.000 de kilometri spre est, îi poate transforma propria abordare. De pildă, armata germană se asigură acum că soldații săi sunt camuflati corespunzător și nu se grupează pentru a evita să fie o țintă tentantă pentru drone.

„Antrenează-te în timp ce lupți pe cât posibil”, este sfatul lui Janeke.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron