Drona maritimă de la Constanța: focos sovietic pe șalupă americană

Drona maritimă de la Constanța: focos sovietic pe șalupă americană

Drona în derivă recuperată din zona Tuzla avea un imens focos exploziv, de o jumătate de tonă, și, cu toate acestea, a fost adusă în Portul Constanța.

Drona marină sursa foto martor

Drona marină sursa foto martor

Drona maritimă de proveniență ucraineană, cel mai probabil, detonată în final la Capul Midia și care pentru o zi a fost adusă în Portul Constanța, era foarte periculoasă, pentru ca avea un focos sovietic scos de pe o rachetă antinavă. La aproximativ 500 de kilograme, focosul era de două ori mai mare decât cel al unei rachete Harpoon sau Neptune, cea din urmă fiind responsabilă cu scufundarea crucișătorului Moskva.

Drona maritimă avea la bază o barcă de producţie americană care a fost „asezonată“ cu un focos de rachetă sovietică. Practic, vorbim de o şalupă de tip RIB (rigid inflatable boat) AM-800, produsă de compania americană Silver Ships, care a fost concepută inițial pentru acțiuni de salvare pe mare, dar ca misiune secundară putea fi o dronă-țintă pentru tragerile US Navy. Deci din concepție sistemele de comandă puteau fi adaptate pentru a fi controlate de la distanță de un operator.

Cu o lungime de aproximativ 10 metri, AM-800 este de aproape două ori mai mare decât dronele maritime ucrainene Magura sau Sea Baby, folosite de Kiev în atacarea navelor ruseşti din flota rusă la Marea Neagră. Cel mai probabil, această dronă are dezavantajul că este mai vizibilă, dar acesta este compensat de puterea explozivă mult mai mare pe care o poate căra. Și aici vorbim de focosul rachetei antinavă sovietice P-20 Styx, de 500 kg, aproape dublu faţă de rachetele americane Harpoon.

Racheta este considerată învechită, cu o slabă eficacitate în prezent, dar puterea focosului poate face ca acesta să fie reutilizat pentru armarea unor astfel de drone. Ca detaliu, încărcătura explozivă TGAG-5 contine este 60% TNT, 20% RDX, 15% pulbere de aluminiu și 5% ceară. Conform navalnews.com , focosul are o încărcătură în față pentru a perfora nava-țină înainte ca încărcătura principală să detoneze, provocând astfel mai multe daune.

A ajuns la noi în derivă

Oficial, nimeni nu a recunoscut că drona maritimă bazată pe șalupa AM-800 îi aparține, dar producătorul acesteia, Silver Ships, a furnizat anterior ambarcațiuni nespecificate Ucrainei, ca parte a ajutorului SUA. Ca o concluzie logică, drona pare ucraineană și, susțin experții, și-a pierdut controlul și s-a răsturnat când era în curs spre Crimeea. Ulterior, a fost purtată de curenții circulanți de suprafață specifici Mării Negre, care au direcția de la nord la sud, spre Istanbul și spre Dardanele, precum și minele în derivă. A plutit până unde a fost găsită în apele României.

În procesul de gestionare a problemei aduse de această dronă în derivă, autoritățile române au avut câteva sincope, unele chiar periculoase. În primul rând, nu noi am descoperit ambarcațiunea, ci un avion de patrulare francez. Ulterior, Grada de Coastă s-a deplasat la fața locului și a confirmat că există o ambarcațiune răsturnată la 20 de mile marine est față de Tuzla.

„Parcată“ lângă tone de combustibil

Polițiștii au alertat Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Marea Neagră, care a tractat șalupa până în Portul Constanța, în dana 78. În acel moment, situația a devenit periculoasă, pentru că ambarcațiunea a fost plasată lângă containere cu sute de tone de combustibil.

Abia în momentul în care a fost urcată pe cheu, autoritățile au remarcat la prova un dispozitiv suspect, de formă cilindrică, cu antene, și atunci s-a dat alarma. Specialiștii antitero ai SRI au urcat la bord, zona a fost evacuată, s-au făcut cercetări, iar la final s-a luat decizia ca ambarcațiunea să fie dusă departe de orice zonă civilă.

Ambarcațiunea a fost tractată joi, 4 aprilie 2024, pe mare, până în dreptul poligonului militar Midia, unde a fost detonată, vineri seara, 5 aprilie 2024. Deflagrația a fost atât de puternică încât a fost auzită în Corbu, Năvodari, Constanța, Agigea și Eforie. Mai mult, constănțenii au simțit, efectiv, suflul exploziei, iar geamurile au vibrat puternic și alarmant, imediat după bubuitură.

Oficial, MApN a informat sec faptul că „vineri, 5 aprilie, la ora 18.24, în Poligonul de trageri antiaeriene Capu Midia, județul Constanța, a avut loc o detonare controlată executată de specialiști ai Serviciului Român de Informații și ai Ministerului Apărării Naționale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”