Drona complet românească, o realitate: „Ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului”

Drona complet românească, o realitate: „Ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului”

Ştefan-Radu Oprea, ministrul Antreprenoriatului, Economiei şi Turismului, a declarat vineri seară, 13 septembrie, că autoritățile române, împreună cu institutele de cercetare, precum și cu investitori privați, și-au dat mâna pentru a dezvolta 'o dronă românească completă'.

„Va fi o realitate drona românească. Deja în acest moment o filială a Romarm lucrează cu o companie americană, au semnat memorandumul de înțelegere, acum lucrează împreună pentru a avea asamblată prima dronă românească cu specificațiile tehnice de la compania americană. Procesul este de a asimila în România toate componentele. Săptămâna trecută a fost un alt memorandum de înțelegere semnat între o companie americană cu reputație și Romarm, pentru a putea să venim cu drone. Suntem într-un grup de lucru împreună cu Ministerul Cercetării, pentru a avea o dronă românească completă, în sensul de a porni de la cercetare, dezvoltare, produs, până la planul de industrializare, ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului între Ministerul Economiei, Ministerul Cercetării și companiile cu capital privat și institutele de cercetare din România”, a declarat ministrul la Digi24.

Întrebat dacă România va exporta dronele produse, Oprea a răspuns: „De ce nu?”.

Compania americană Dzyne Technologies, deţinută de Highlander Partners, şi Romarm, au semnat vinerea trecută, 6 septembrie, un Memorandum de Înţelegere. Dzyne Technologies, societate care dezvoltă UAS (Unmanned Aerial Systems - drone) şi cUAS (Counter-UAS - sisteme anti-dronă), va colabora cu Romarm şi principalele companii româneşti din domeniul apărării pentru a cerceta, proiecta şi produce soluţii personalizate pentru securitatea frontierelor, protecţia infrastructurii critice şi alte domenii cheie ale securităţii naţionale.


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial

4 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

5 „Ușa se deschide cu adevărat” / Pavel Durov a început să ofere „cheile“ Telegram serviciilor de informații franceze