Drogurile sfâșie al doilea cel mai mare oraș din Belgia: mai grav decât criza teroristă din 2016
Orașul Antwerpen / Anvers, care deține un port important la Marea Nordului, se confruntă cu o intensificare a violenței cauzate de traficul de droguri, relatează POLITICO.
Portul Antwerpen FOTO EPA-EFE
Când Lucas a auzit pentru prima dată explozia asurzitoare care l-a trezit în toiul nopții, i s-a părut că un autoturism tocmai se ciocnise de casa lui. În scurt timp, pe măsură ce el și vecinii se adunau afară în acea noapte de februarie, a devenit clar că în pizzeria de peste drum explodase o bombă. Era un alt capitol din războiul drogurilor, care afectează al doilea cel mai mare oraș ca mărime din Belgia.
Poliția a ajuns la locul incidentului cu o precizie repetitivă, în același timp reconfortantă și profund tulburătoare. „Am ajuns deja în punctul în care intervenția la astfel de întâmplări a devenit o sarcină de rutină pentru serviciile de urgență?”, se întreba Lucas, care a cerut să fie citat doar după prenumele său.
Cu al doilea cel mai mare port de mărfuri din Europa, Antwerpen a devenit un important punct de intrare pentru droguri, în special cocaina din America Latină. În acest context, luptele pentru teritoriu s-au extins pe străzile sale. În 2022, Antwerpenul a fost tulburat de 81 de împușcături și explozii legate de droguri. Alte 25 de evenimente de acest tip s-au petrecut în primele cinci luni ale acestui an, inclusiv un incident armat, în ianuarie, soldat cu uciderea nepoatei de 11 ani a unui presupus traficant de droguri.
Pentru primarul din Antwerpen, Bart De Wever, creșterea violenței reprezintă atât o criză, cât și o oportunitate. În calitate de lider al formațiunii politice naționaliste Noua Alianță Flamandă (N-VA), această problemă îi oferă un mijloc pentru a ataca Guvernul federal înaintea alegerilor naționale de anul viitor, pe care îl acuză că o tratează ca o chestiune locală sau, mai rău, blochează răspunsul în faimoasa birocrație a țării.
Într-un interviu acordat pentru POLITICO în biroul său cu vedere la magnifica piață centrală a Antwerpenului, primarul De Wever consideră că orașul pe care îl administrează a devenit un important punct de intrare a drogurilor în Europa datorită poziției sale, situându-se la doar 40 de minute de condus de Bruxelles și aflându-se aproape de unele dintre cele mai mari centre industriale din Germania. „Suntem cel mai important oraș portuar pentru toate schimburile comerciale din America Latină. Suntem prima oprire. Dar pentru cei care se bazează pe asta (pentru contrabandă, n.red.), acest lucru este extrem de util”, afirmă el.
Anul trecut, autoritățile belgiene au confiscat 110 tone de cocaină în portul Antwerpen, o cantitate record, de aproape 14 ori mai mult decât în 2014 și mai mult decât dublu față de cele 50 de tone depistate în portul olandez Rotterdam. Totodată, orașul din nordul Belgiei a ocupat primul loc în clasamentul european privind consumul de cocaină, care, potrivit lui De Wever, a devenit „drogul cool pentru tinerii urbani”.
Cocaina provine din țări precum Ecuador sau Columbia, a declarat ministrul belgian de Interne Annelies Verlinden într-un interviu acordat pentru POLITICO. Produsă în zone abandonate de guvern unde unele persoane nu au „nimic altceva decât cultivarea de cocaină”, marfa traversează apoi Atlanticul ascunsă la bordul navelor de containere.
Banii obținuți din droguri sunt infiltrați în economia locală, „otrăvind” părți ale sectorului de retail, afirmă primarul din Antwerpen.
Lucas a observat că uneori barurile, restaurantele și magazinele erau obligate de Consiliul Municipal să închidă peste noapte. „Acestea sunt locuri unde totul pare în regulă din exterior. Dar nimeni nu le frecventează niciodată. Atunci știi: e vorba de mai mult decât doar de afaceri dubioase”, spune el.
Într-un interviu acordat pentru POLITICO în luna iulie, șefa EUROPOL, Catherine De Bolle, a avertizat că bandele de traficanți de droguri încearcă să corupă guvernele locale, instanțele de judecată și poliția: „Ei se infiltrează în societățile noastre. Vor să decidă asupra problemelor importante din societatea noastră”.
Deasupra Antwerpenului planează exemplul Olandei, locul unor crime de mare notorietate legate de droguri, printre care asasinarea reporterului Peter R. De Vries și a avocatului Derk Wiersum. Un astfel de scenariu reprezintă „viitorul apropiat (în Belgia, n. red.). La un moment dat, vor exista victime nevinovate”, afirmă primarul.
În opinia sa, amenințarea reprezentată de traficul de droguri este deja „mult mai mare” decât criza teroristă din 2016. „Europa are o problemă și ar trebui să se trezească”, avertizează primarul Bart De Wever.
Belgia intenționează să facă din acest subiect o prioritate din președinția sa a Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului viitor. Și Comisia Europeană dorește să joace un rol, notează POLITICO. „Trebuie să conectăm punctele și să ne asigurăm că dacă se iau măsuri într-un port, acele grupări criminale nu se mută imediat în alt port”, a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
Belgia speră, de asemenea, ca blocul comunitar să faciliteze extrădarea șefilor de carteluri de droguri, care conduc unele dintre organizații din țări precum Emiratele Arabe Unite și Maroc, unde infractorii sunt uneori arestați doar pentru a fi eliberați pe cauțiune.
Sursa: adevarul.ro