Drepturile omului: Germania blochează 11 transporturi de arme către Turcia
Guvernul german a blocat 11 transporturi de arme către Turcia începând din ianuarie anul trecut, relevă un document elaborat de Ministerul Economiei german, informează miercuri DPA.
Livrările de arme — ce includeau pistoale, muniție și componente de arme — au fost blocate din rațiuni referitoare la drepturile omului, a explicat ministerul citat, ca răspuns la o interpelare făcută de parlamentarul german Jan van Aken, membru al formațiunii Die Linke (extrema stângă).
Decizia de a bloca aceste exporturi către Turcia a fost luată de teamă că armele ar putea fi folosite 'în contextul represiunii interne sau în conflictul kurd', a explicat Ministerul Economiei german.
Van Aken, un expert în domeniul armamentului, a salutat această măsură a executivului de la Berlin, el declarând pentru publicația Suddeutsche Zeitung că următorul pas 'trebuie să fie acela ca Turcia să nu mai primească deloc arme din Germania'.
Relațiile dintre Turcia și mai multe țări vest-europene s-au deteriorat semnificativ în ultimele săptămâni, Ankara comparând de mai multe ori cu metodele ''naziste'' refuzul unor state, în special Germania și Olanda, de a le permite unor miniștri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie din Turcia privind întărirea puterilor președintelui țării.
Berlinul a calificat luni drept 'inacceptabile' acuzațiile formulate în ajun de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că șefa executivului german 'aplică practici naziste' contra etnicilor turci din Germania și a oficialilor turci. Ankara mai acuzase Germania, la începutul lunii martie, că a recurs la practici 'naziste' atunci când a împiedicat desfășurarea mitingurilor electorale pro-referendum și când a refuzat participarea unor oficiali turci, provocând reacții critice la Berlin, Bruxelles, Paris și Haga.
Turcia, care se confruntă cu multiple amenințări la adresa securității sale, inclusiv din partea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), și-a extins măsurile de reprimare a susținătorilor tentativei de puci din 15 iulie 2016. Numai săptămâna trecută autoritățile turce au arestat peste 2.000 de persoane pentru presupuse legături cu grupări militante sau cu clericul turc Fethullah Gulen, autoexilat în SUA și considerat de Ankara drept organizatorul loviturii de stat eșuate.
În urma tentativei de lovitură de stat din vara anului trecut, autoritățile turce au arestat peste 40.000 de persoane și au destituit ori suspendat cel puțin 100.000 de angajați din armată, administrație și sectorul privat.
AGERPRES