Drama vieții unui artist superb. Cel mai mare regret cu care a trăit genialul actor Ovidiu Iuliu Moldovan VIDEO

Drama vieții unui artist superb. Cel mai mare regret cu care a trăit genialul actor Ovidiu Iuliu Moldovan VIDEO

A fost unul dintre cei mai mari actori ai României, însă succesul profesional nu l-a împlinit pe deplin. În plan personal, Ovidiu Iuliu Moldovan a fost apăsat de singurătate și a trăit toată viața cu un mare regret.

Marele actor Ovidiu Iuliu Moldovan, care s-a născut la 1 ianuarie 1942, a trăit în copilărie drama pierderii tatălui său, ucis de politica dusă de Miklos Horthy.

Ovidiu Iuliu Moldovan, un actor genial FOTO Adevărul

Ovidiu Iuliu Moldovan, un actor genial FOTO Adevărul

Deși a încercat să afle ce s-a întâmplat cu părintele său, nu a reușit până la sfârșitul vieții. Nu a putut să afle de ce a fost omorât tatăl său.

Pentru a păstra vie memoria tatălui său, actorul a decis să fie cunoscut și ca „Iuliu”, acesta fiind prenumele părintelui său.

A făcut zeci de roluri memorabile

Marele actor Ovidiu Iuliu Moldovan s-a născut pe data de 1 ianuarie 1942, în satul Vișinelu, comuna Sărmașu, în judeţul Cluj, în prezent judeţul Mureş. A absolvit IATC-ul din Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

Debutul în teatru s-a produs un an mai târziu, cu rolul Mio, din „Pogoară iarna” de Maxwell Anderson, pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, unde a rămas să-şi cizeleze talentul timp de patru ani, în roluri deloc uşoare: Sebastian din „A XII-a noapte” de W. Shakespeare, Adam din „Ano-timpurile” de Werker, Emilian din „Romulus cel Mare” de F. Durrenmatt etc.

În 1969, și-a făcut intrarea pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind chemat de Radu Penciulescu să-l întruchipeze pe Oswald din „Regele Lear” de William Shakespeare. A rămas aici, convins de marele regizor şi de George Banu, până la sfârşitul carierei, făcând zeci de roluri memorabile.

Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat de-a lungul vremii în peste 40 de filme. Pentru întreaga activitate, marele actor a fost distins cu Premiul Uniter, în 2004 , conform Clv Film.

Moartea mamei i-a sfâșiat inima

Deși a strălucit în filme și pe scenă, viața personală nu i-a oferit aceeași bucurie. Moartea mamei sale, survenită în 1995, a sfâşiat inima actorului. După acest eveniment tragic, Ovidiu Moldovan a refuzat să mai facă roluri în filme și a jucat numai în piese de teatru. De asemenea, și-a trăit ultimele luni din viață într-o durere și o singurătate apăsătoare. Nimeni nu a ştiut că este bolnav. Nu a fost niciodată căsătorit, dar a avut partea sa de suferinţe într-ale inimii. Cea mai mare neîmplinire a sa a fost faptul că nu a avut un copil.

Actorul era foarte mândru că este român, mai ales din zona Ardealului şi şi-a păstrat accentul până în ultima zi a vieţii. Fratele său Mircea Moldovan povesteşte:

„Era o aniversare când mergeam la el, în Bucureşti. Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Caramitru... Îi suna şi le zicea: «O vinit frăţioru' meu din Cluj cu palincă cu slănină. Haideţi repede!». Şi ei veneau şi petreceau. Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îi plăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru şi de poezie. Era ahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult!”

Ovidiu Iuliu Moldovan s-a stins din viață pe 12 martie 2008, la vârsta de 66 de ani. Cu două luni înainte a fost alături de prietenii săi apropiaţi, actorii Valeria Seciu şi Ion Caramitru, pe 15 ianuarie 2008, de ziua lui Mihai Eminescu, într-un extraordinar recital de poezie, pe scena Naţionalului, teatrul căruia i-a fost devotat o viaţă întreagă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…