Drama unor români al căror fiu a murit în Germania. A fost incinerat fără știrea familiei, iar certificatul de deces lipsește
Un român de 46 de ani, mort în Germania, a fost incinerat fără ca familia din România să fie anunțată despre deces. La șase luni de la moartea bărbatului, autoritățile române nu au fost capabile să transmită părinților, care au aflat despre tragedie printr-o cunoștință, nici măcar certificatul de deces.
Sorin a murit într-un spital din Gelsenkirchen, după mai multe complicații FOTO Pixabay
Doi părinți din Bocșa, județul Caraș-Severin, trăiesc o adevărată dramă după ce fiul lor, Sorin Laiu (46 de ani), a murit în Germania, unde a plecat în luna mai a anului trecut. Cu un stil de viață dezorganizat, Sorin a plecat de acasă în 21 mai 2023 și a ajuns în Germania, la Gelsenkirchen.
În 18 august, părinții din România, care sunt pensionari, au vorbit ultima dată cu Sorin la telefon. De atunci, timp de câteva luni, bărbatul nu i-a mai căutat pe părinți, iar ei nu au mai știut nimic de el.
Prin intermediul unei femei din Germania, care îl cunoștea pe fiul lor, părinții au căutat informații despre acesta. În 22 decembrie 2023, cunoștința din Germania i-a anunțat pe părinți că a aflat de la poliția germană că Sorin a murit în 23 septembrie 2023 și că a fost incinerat.
Bâlbele autorităților
Cu vestea că și-au pierdut fiul primită în pragul Crăciunului, părinții au așteptat să treacă sărbătorile și au făcut demersuri la consulat pentru a obține certificatul de deces și informații despre locul în care a fost depusă urna cu cenușă.
La șase luni de la deces, autoritățile consulare nu au reușit să le trimită părinților certificatul de deces, singurele documente trimise familiei fiind o scrisoare medicală care arată că Sorin a murit într-un spital din Germania și buletinul, în care bărbatul avea aceeași adresă cu a părinților.
Mama lui Sorin, Maria Laiu, a declarat pentru „Adevărul” că, în urma insistențelor, în 7 februarie 2024, a primit în poștă, în sfârșit, un document în limba germană despre care crede că este certificatul de deces.
Cu documentul primit, familia Laiu a mers la Evidența Populației, unde i s-a comunicat că cererea de transcriere a decesului pentru defunctul Laiu Sorin a fost respinsă fiindcă la dosar a fost depus „un extras multilingv în xerocopie”. Cu alte cuvinte, părinții au primit de la consulatul românesc din Germania o copie color, care imită originalul, dar pe care autoritățile române nu o iau în considerare.
Explicațiile MAE
Evidența Populației a informat familia că pentru eliberarea certificatului de deces în România este nevoie de certificatul de deces în original tradus și legalizat de un notar român sau extras multilingv original. În urma acestei situații, familia bărbatului decedat în Germania bănuiește că actele în original au fost pierdute, iar acum autoritățile încearcă să obțină copii pentru a liniști familia.
„Adevărul” a solicitat un punct de vedere și Ministerului Afacerilor Externe, care a refuzat să ofere detalii despre caz, limitându-se să spună că „Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Consular a dispus măsurile necesare, prin intermediul oficiului consular în a cărui circumscripție s-a produs decesul, pentru verificarea detaliată a situației și pentru menținerea legăturii în mod direct cu familia cetățeanului român, în vederea acordării sprijinului și asistenței consulare necesare, conform competențelor legale”.
„În cazul în care sunt semnalate neconcordanțe cu privire la datele de identificare ale cetățeanului român sunt efectuate demersuri suplimentare pe lângă autoritățile locale din țara de reședință cu scopul clarificării acestor date. Aceste proceduri, în unele cazuri, pot determina întârzieri, în special dacă familia nu este în legătură, de o perioadă mare de timp, cu rudele aflate în străinătate, din diferite motive, iar autoritățile locale nu identifică printre efectele personale ale acestora niciun fel de date de contact ale familiei din România”, se mai arată în răspunsul MAE.
Sursa: adevarul.ro