Drama iraniană: Meciul cu SUA, precedat de evenimente tulburătoare în cantonamentul perșilor VIDEO
Viața bate filmul, iar la Mondialul din Qatar avem încă o confirmare în acest sens. Pentru că situația în care se află naționala iraniană amintește de celebrul film, „Drumul spre victorie“, regizat de John Huston în 1981.
Selecționata pregătită de portughezul Carlos Queiroz (69 de ani) a ajuns la Doha, după ce, în lunile de dinaintea turneului final, i s-a cerut excluderea de la CM 2022, din varii motive. Ba din cauza interzicerii femeilor pe stadioane, ba din cauza implicării Iranului în războiul din Ucraina, prin susținerea Rusiei, ba pentru că regimul islamic a ucis sute de protestatari, după cazul Mahsa Amini.
Jucătorii iranieni, refuzând să fredoneze imnul național înaintea meciului cu Anglia.
Iranul a ajuns însă la Mondiale, dar aici are o situație cum nu există pentru nicio altă națională participantă la această ediție a turneului final! De fapt, din mai multe motive, se poate vorbi despre o dramă iraniană, la Doha!
În primul rând, au existat voci care au susținut nici mai mult, nici mai puțin că naționala Iranului ar trebui să boicoteze CM 2022, în semn de solidaritate cu protestele sângeroase care au loc în țară, începând de la mijlocul lunii septembrie! Pentru că jucătorii nici n-au luat în calcul o asemenea decizie fără precedent, ei au fost catalogați drept „trădători“ de grupările iraniene din afara țării! Care au și declanșat o campanie virulentă împotriva naționalei de fotbal. Acțiunile lor de denigrare a naționalei au fost atât de puternice, încât l-au revoltat și pe selecționerul Carlos Queiroz.
Carlos Quieroz, selecționer al Iranului din 2011 până în 2019, a revenit la națională în septembrie.
După înfrângerea din primul meci jucat la Doha, 2-6 cu Anglia , Queiroz a organizat o conferință incendiară în care, printre altele, a transmis următorul mesaj: „Nu jucătorii naționalei sunt dușmanii Iranului! Nu-i mai etichetați așa. Ei se luptă pentru țara lor, pentru a oferi un motiv de bucurie conaționalilor. Îi felicit pe cei care au declanșat această campanie împotriva naționalei! După meciul cu Anglia, pot să spun că v-ați atins scopul!“.
Singurii suporteri fără imn
Naționala Iranului e unică la Mondialul din Qatar și din alt motiv. Pentru celelalte 31 de echipe prezente la Doha, momentul intonării imnului, înainte de meciuri, e un prilej de mândrie, de bucurie. Pentru naționala iraniană, acest moment a devenit o corvoadă! Dacă în privința participării naționalei la Mondiale s-au format două tabere, pro și contra, legat de acest aspect măcar există un consens între iranieni. Pentru că toți refuză să cânte imnul, după cazul Mahsa Amini.
În semn de solidaritate cu poporul iranian, și jucătorii lui Carlos Queiroz au refuzat să fredoneze imnul, înaintea meciului cu Anglia. Gestul lor a înfuriat regimul de la Teheran! Atât de mult, încât televiziunea iraniană, care transmite toate partidele internaționale cu o întârziere de 30 de secunde - astfel încât să aibă timp să-și pună mașinăria de cenzură în funcțiune – a oferit cu totul alte cadre decât cu jucătorii naționalei din momentul intonării imnului!
Ce s-a petrecut în cantonamentul Iranului, după acest gest de sfidare, ne putem imagina doar! Mai ales că lotul perșilor e însoțit, la Doha, de trimișii securității. Cert e că, înaintea celui de-al doilea meci, cu Țara Galilor , jucătorii au fost nevoiți să cânte imnul.
Singura echipă pentru care bucuria a fost interzisă!
Ca și cum aceste detalii halucinante nu erau de ajuns, naționala iraniană se mai confruntă cu o situație bulversantă: bucuria de după marcarea unui gol e interzisă pentru această echipă! Cel puțin, în ochii celor care continuă să critice participarea Team Melli (n.r. – cum e poreclită echipa națională) la această ediție a Mondialului. În viziunea acestor oameni, elevii lui Carlos Queiroz ar trebui puși la zid pentru că își celebrează reușitele pe teren, în loc să refuze astfel de manifestări de bucurie, în semn de solidaritate cu protestele din țară!
Dacă în meciul cu Anglia, pierdut cu 2-6, jucătorii, oricum, nu s-au bucurat, având în vedere proporțiile scorului în momentele în care au marcat, în schimb, golurile cu Țara Galilor au fost urmate de o explozie de bucurie, așa cum era normal. Atât pe teren, cât și în tribune, unde Iranul are o galerie numeroasă.
Arestarea unui fost internațional, pusă tot în cârca naționalei!
Din păcate, lista situațiilor bizare cu care se confruntă naționala iraniană, la Doha, continuă! Cu o zi înaintea meciului cu Țara Galilor, scor 2-0, un fost internațional, Vouria Ghafouri (35 de ani), a fost arestat în Iran pentru exprimarea unor păreri catalogate drept „împotriva regimului“. Și acest episod a fost pus tot în cârca naționalei! De către iranienii care și-au făcut un scop din a denigra această reprezentativă. Ei au susținut că, în timpul partidei cu Țara Galilor, jucătorii au ignorat cazul Vouria Ghafouri, în loc să-și manifeste solidaritatea cu acesta!
Momentul tensionat de la zona mixtă
Aflat, la Doha, trimisul „Adevărul“ la Mondiale, Amir Kiarash (41 de ani), jurnalist născut și crescut în Iran până la vârsta de 11 ani, a avut ocazia de a asista de la fața locului la atmosfera apăsătoare din jurul lotului perșilor. Inclusiv după o victorie istorică, 2-0 cu Țara Galilor, prima pentru Iran în fața unei naționale europene, la un Mondial!
Primind acces în zona mixtă de după meci, unde jucătorii și antrenorii stau de vorbă cu reprezentanții presei, Amir Kiarash a fost martorul unui moment care vorbește de la sine despre ce se întâmplă cu echipa Iranului, la Doha.
„Pur și simplu, jucătorilor nu li s-a permis să vorbească, în zona mixtă, cu jurnaliștii prezenți. Doar portarul care s-a accidentat în primul meci, Alireza Beiranvand, a oferit câteva declarații scurte. Ceilalți jucători sunt, în permanență, supravegheați de trimișii securității iraniene. La un moment dat, am fost martorul unei scene... Căpitanul echipei, Karim Ansarifard, a văzut un ziarist nord-irlandez, un expert al fotbalului asiatic, care scrie pentru site-ul Confederației Asiatice de Fotbal. A vrut să vină spre el doar pentru a da mâna cu el și cineva din securitate l-a împins, efectiv, spre ieșirea din zona mixtă. Deci nici măcar căpitanului nu i s-a permis să dea mâna cu cineva din presă. Ca să vă faceți o idee, la alte Mondiale, în 2018 de pildă, nu exista această atmosferă. Eu, personal, în zona mixtă, vorbeam amical cu jucătorii, am luat tricouri de la ei, erau foarte prietenoși. Acum, nici vorbă de așa ceva. Și noi ne putem imagina doar ce s-a petrecut în cantonamentul Iranului, între meciul unu și meciul doi, și la ce presiune au fost supuși acești jucători, de au fost nevoiți să cânte, vineri, imnul. Chiar și mai timid, așa cum l-au cântat“, a povestit Amir.
Acesta a explicat apoi de ce iranienii refuză momentul imnului, probabil, cel mai frumos la un Mondial, în afara marcării unui gol: „Legat de imn, eu nu-l mai cânt și foarte mulți iranieni procedează la fel. Nu poți să-l cânți, dacă știi versurile. Și versurile se încheie așa: Trăiască Republica Islamică Iraniană. Și noi nu vrem să trăiască acest regim. Noi vrem să fim martori, dacă se poate, cândva, la sfârșitul acestui regim islamic“.
CM 2022, grupa B, astăzi
Iran – SUA 22.00
Anglia – Țara Galilor 22.00
Clasament
1. Anglia 2 1 1 0 6-2 4
2. Iran 2 1 0 1 4-6 3
3. SUA 2 0 2 0 1-1 2
4. Țara Galilor 2 0 1 1 1-3 1
Primele două clasate vor merge în optimi.
Sursa: adevarul.ro