Dragu: Impozitul pe transferul proprietății nu se va mai plăti în cazul dării în plată
Impozitul pe transferul proprietății nu se va mai plăti în cazul dării în plată, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, marți, într-un briefing la Palatul Victoria.
"După cum am anunțat încă de la sfârșitul lunii mai am demarat această activitate de a elabora cadrul legal care să permită ca la darea în plată să nu se mai plătească impozitul pe tranzacție, pe transferul proprietății. Se aplică pentru o operațiune de dare în plată, practic pentru un credit, chiar dacă acest credit include mai mult de o proprietate, se aplică pentru tot creditul. De asemenea, se înființează acest registru al acestor acțiuni de darea în plată, el va fi administrat de către notari și practic acolo se poate verifica foarte ușor în momentul în care cineva solicită să facă uz de această procedură, dacă plătește sau nu impozitul pe transferul proprietății, practic dacă a mai beneficiat de o asemenea măsură și nu a plătit impozitul pe transferul proprietății. Aceeași regulă se aplică și pentru executările silite", a spus Anca Dragu.
Noile reglementări sunt introduse într-o ordonanță de urgență adoptată marți de Guvern, care modifică și completează Codul fiscal și care are în vedere protejarea persoanelor fizice care au recurs la darea în plată ca urmare a faptului că se află într-o situație economică dificilă, potrivit unui comunicat al Guvernului, remis AGERPRES.
"Potrivit actului normativ, beneficiar este orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit și care apelează pentru prima dată la darea în plată. Pentru orice altă solicitare de dare în plată ulterioară, se plătește impozitul pe transferul proprietății imobiliare", se spune în comunicat.
Guvernul precizează că pentru identificarea primei operațiuni de dare în plată se înființează la nivelul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată. În acest registru se înscriu actele autentificate de notarul public și hotărârile judecătorești de dare în plată emise conform Legii 77/2016.
Totodată, persoanele care au fost deja executate silit și care apelează la articolul 8(5) din Legea dării în plată, pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice formă, după intrarea în vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. În prezent, persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligația plății impozitului aferent venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, se mai arată în comunicatul citat.
AGERPRES / (A — autor: Mădălina Cerban, editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)