Dragoş Anastasiu (APT): Sunt anumite judeţe şi localităţi în care s-a oprit business-ul din nou
Firmele din industria HoReCa şi-au oprit activitatea în unele judeţe şi localităţi unde se depăşeşte pragul de 6 la mie, a afirmat miercuri preşedintele Alianţei pentru Turism (APT), Dragoş Anastasiu.
"Sunt anumite judeţe şi localităţi în care s-a oprit business-ul din nou, în pofida faptului că autorităţile ne spun că nu vor mai închide economia. Iată că au închis-o. Şi cu cine a început? Cu HoReCa, tot ce înseamnă eveniment, restaurant şi aşa mai departe. Unde se depăşeşte pragul de 6 la mie sunt închise. Lipsa de predictibilitate a fost şi este o chestiune aproape de negestionat pentru această industrie. Lipsa de predictibilitate se combină cu lipsa ajutorului de stat, care fie nu a fost, fie nu a fost suficient, fie nu a fost la timp şi în continuare nu este. Dacă în Germania avem al cincilea val de ajutoare, în România încă nu l-am gestionat pe primul. Aşa zisa Măsură 2 nici măcar nu a ajuns la final, iar pe măsura cu 20% diferenţă de cifră de afaceri între 2019 şi 2020 încă nu s-au terminat evaluările şi banii probabil că vin anul viitor", a subliniat Dragoş Anastasiu, în cadrul evenimentului "România Economic Forum".
Preşedintele APT a subliniat că marea masă a IMM-urilor "fie nu va supravieţui, fie va supravieţui cu sechele".
"Cine nu a fost prevăzător şi nu şi-a pus resurse deoparte, în aceste momente e la terapie intensivă, dacă nu cumva a murit deja. Şi fiecare este pe cont propriu într-o industrie devastată. Sunt unii care într-adevăr au pus deoparte, au ştiut ce să facă, au avut management de risc, au supravieţuit şi vor supravieţui. În schimb, marea masă a IMM-urilor, fie nu va supravieţui, fie va supravieţui cu sechele. Asta este de unde pornim - şi atunci întrebarea este încotro ne îndreptăm", a mai spus Dragoş Anastasiu.
Totodată, în ceea ce priveşte "finanţatorii", preşedintele APT a precizat că s-a pornit de la o relaţie "extrem de tensionată".
"După principiul îţi dau umbrela atunci când este soare afară şi ţi-o iau când vine ploaia, sunt foarte multe bănci care atunci când au auzit de ospitalitate, anul trecut, pur şi simplu nu au stat de vorbă. Sunt unii care au stat de vorbă, dar au stat de vorbă mai degrabă de faţadă pentru că, fie a fost desemnat sectorul ca nebancabil, fie firmele sunt nebancabile. De ce? Pentru că sunt foarte multe firme antreprenoriale şi suntem într-o ţară în care avem firme sărace cu antreprenori bogaţi sau săraci şi unii şi alţii în aşa fel încât, de obicei, firmele sunt nebancabile sau foarte greu bancabile", a mai spus Dragoş Anastasiu.
Acesta susţine că oportunitatea este la turiştii străini "pentru că noi, cu turiştii români, o să avem întotdeauna un turism de weekend şi de vacanţă: când au o vacanţă copiii şi când este frumos afară".
"Turiştii străini vin şapte zile, vin cu avioanele, nu vin cu maşinile, deci nu ne înghesuim pe autostradă către soare sau către munte şi este un alt tip de turist, acela, în general seniorul cu bani pe care noi nu prea îl avem în România, din păcate", a adăugat preşedintele APT. AGERPRES