Dragnea susține abrogarea hotărârii de guvern privind achiziția de corvete
Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că hotărârea de guvern care stabilește procedura de achiziție a corvetelor pentru Armata Română este "ilegală" și trebuie abrogată.
El a precizat că în achiziția acestei tehnici trebuie avute în vedere prețul, utilitatea, "dimensiunea offset-ului", dar și "poziționarea strategică cu partenerii din NATO".
"Aici vorbim de un profund interes național, major. La orice achiziție se ajunge trebuie să se ajungă pe cale legală. Deci acea hotărâre de guvern trebuie să fie abrogată. Asta e prima condiție. A doua condiție — trebuie să vedem care e cea mai folositoare variantă pentru statul român din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al prețului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului în România, din punct de vedere al utilității tehnicii militare respective și din punct de vedere al poziționării noastre strategice cu partenerii din NATO. Toate aceste elemente trebuie luate în calcul pentru că așa face orice țară din lume", a adăugat liderul PSD.
Dragnea a amintit că au fost alocați pentru Apărare peste 2% din PIB.
"Asta nu înseamnă că banii ăștia vor fi aruncați pur și simplu. În primul rând noi trebuie să dezvoltăm sistemul de apărare românesc, dar în același timp trebuie să dezvoltăm într-un mod inteligent relațiile cu partenerii noștri strategici", a mai menționat președintele PSD.
Guvernul Cioloș a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ''Corveta multifuncțională''.
"Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanțele și procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare 'Corveta multifuncțională' în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA — proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați S.A., precum și a suportului logistic inițial. Valoarea estimata a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor", anunța Guvernul Cioloș, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit acestuia, în Studiul de concept pentru produsul ''Corveta multifuncțională'', elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerințele Forțelor Navale Române.
Construcția și dotarea navelor se vor realiza în România, la Șantierul Naval Damen Galați S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria națională de apărare, "atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât și în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forțelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligații de acțiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze".
"Conform procedurii specifice avute în vedere, activitățile compensatorii aferente contractului se vor desfășura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilități ale forțelor navale române, realizarea facilităților de instruire, constituirea centrului de mentenanță și a facilităților de depozitare a munițiilor în România. Inițierea programului strategic de înzestrare 'Corveta multifuncțională' și realizarea navelor în România ar reprezenta o oportunitate importantă de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil națională, cât și în spectrul mai larg, al altor companii românești", se arăta în comunicatul menționat..
Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparență decizională în premieră în materie de achiziții, se adăuga în comunicatul citat.
AGERPRES