Dragnea și țiitoarea și-au făcut vacanțele pe insula patronului! Electrica SA, companie strategică în care statul român e cel mai mare acționar, negociază cumpărarea Premier Energy, a miliardarului din Cehia ajutat de OUG 114!
Dragnea și țiitoarea și-au făcut vacanțele pe insula patronului! Electrica SA, companie strategică în care statul român e cel mai mare acționar, negociază cumpărarea Premier Energy, a miliardarului din Cehia ajutat de OUG 114!
Conducerea companiei Electrica SA, la care Ministerul Energiei deține 48,7%, negociază preluarea companiei de furnizare de gaze Premier Energy, deținută de miliardarul ceh Jiri Smejc, în acest sens având loc discuții la Praga, potrivit unor surse apropiate dosarului. Electrica SA a declarat pentru G4Media.ro că ”grupul analizează în permanență și cu mare atenţie oportunităţile din piaţă, inclusiv cele legate de eventuale fuziuni și achiziții”, în timp ce Premier Energy nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro.
Posibila tranzacție ar avea loc după ce Electrica SA a ratat preluarea furnizării de energie electrică din Republica Moldova, cumpărată în cele din urmă chiar de miliardarul ceh care controlează și Premier Energy.
Electrica SA a anunțat săptămâna trecută printr-un comunicat de presă redactat în limbaj corporatist că are printre proiecte o eventuală tranzacție: ”Electrica are în derulare sau analiză mai multe proiecte majore, inclusiv de creștere anorganică”.
La întrebarea adresată de G4Media.ro legată de existența negocierilor pentru achiziționarea companiei Premier Energy, departamentul de comunicare al Electrica SA a răspuns că ”Grupul Electrica analizează în permanență și cu mare atenţie oportunităţile din piaţă, inclusiv cele legate de eventuale fuziuni și achiziții. Orice decizii în acest sens se supun aprobării forurilor competente, în conformitate cu prevederile actului constitutiv, și vor fi făcute publice, dacă este cazul, în cel mai scurt timp, în mod transparent și nediscriminatoriu, în conformitate cu prevederile aplicabile societăților listate”.
De ce ar cumpăra Electrica SA, o firmă de distribuție și furnizare a energiei electrice, o companie care furnizează gaze? Tendința globală arată că marile companii din domeniul utilităților publice tind să unifice serviciile pentru a-și mări cota de piață și a crește marjele de profit.
Cine este Premier Energy
Premier Energy este o companie care furnizează gaze mai ales în sudul României, unde a concesionat acest serviciu. Face parte dintr-un conglomerat de trei companii românești deținute de off-shore-ul cipriot Ligatne Limited, deținut, conform Forbes România, de cehul Jiří Šmejc, prin intermediul firmei din Insulele Britanice Virgine – Serenity Resources Limited. Šmejc are afaceri de aproape 1 miliard de euro în domeniul jocurilor de noroc și hoteluri în Maldive, loc preferat pentru concedii al unor politicieni români.
Premier Energy, alături de Premier Energy Trading și Timgaz SA, sunt mari beneficiari ai controversatei OUG 114/2018 (ordonanța lăcomiei), grație măsurilor luate de guvernul PSD prin OUG 114 și unei decizii a ANRE, condusă de PSD-istul Dumitru Chiriță. Mai precis, aceste companii cumpără de la Romgaz gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh.
Cine e Jiří Šmejc
Conform site-ului fondului de investiții EMMA Group, Jiří Šmejc a fost, în ultimii 15 ani, unul dintre cei mai importanți antreprenori din Europa Centrală. A dezvoltat un furnizor de credite – Home Credit Group și fondul de investiții Emma. În 1999, Jiří Šmejc a devenit acționar al postul de televiziune NOVA din Cehia, vândut ulterior companiei americane CME cu aproape 1 miliard de euro. CME deține și postul românesc de televiziune PRO TV.
Una dintre pasiunile cehului Smejc a fost cumpărarea unei insule în Insulele Maldive și amenajarea unei stațiuni de lux, după cum scrie publicația americană Forbes într-un review al destinației de vacanță. În 2010, Jiri Smejc a cesionat Velaa de la guvernul maldivian pentru o perioada de 50 de ani. În acel moment, pe insulă erau doar arbusti si pomi de papaya.
Toate materialele pentru amenajarea resortului de pe insulă au fost aduse din străinătate – lemnul din Borneo, piatra din deșerturile iordaniene, ghivece de flori din Indonesia si şezlongurile din Italia. Chiar şi pomii au fost aduşi din insulele invecinte. O noapte de cazare în resort costă între 1500 de dolari pentru o camera în extrasezon si 30.000 de dolari pentru o noapte într-un apartament de 4 camere într-o rezidenta privata în timpul sezonului.
Potrivit surselor G4Media.ro, mai mulți lideri PSD și-au petrecut în ultimii ani vacanțele în stațiunea de lux controlată de Smejc.
Cum a ratat Electrica SA o achiziție strategică în Republica Moldova, ajunsă tocmai la grupul ceh
Electrica SA a făcut demersuri în 2018 și 2019 pentru a cumpăra operațiunile din Republica Moldova ale grupului spaniol Union Fenosa, care asigură cu energie electrică două treimi din populația Republicii Moldova. Potrivit surselor G4Media.ro, delegații ale Electrica SA au făcut vizite repetate în Spania pentru presupuse negocieri, care nu au dus însă la nici un rezultat.
În schimb, spaniolii au vândut în acest an afacerea către un grup de companii al cărui proprietar final este tocmai cehul Jiri Smejc, potrivit unei investigații a Rise Moldova. Tranzacția, care a provocat discuții și la nivelul Consiliului Suprem de Securitate, nu s-a făcut direct, ci printr-o încrengătură de firme, toate conectate la o entitate din paradisul fiscal cipriot. Prețul de achiziție plătit de grupul ceh a fost extrem de mic, circa 25 de milioane de euro pentru cele două companii de furnizare și distribuție din Republica Moldova.