Dragnea și Tăriceanu, cei doi scorpioni din borcan
Intr-adevar, portofoliul Justitiei e al PSD, dar suntem intr-o coalitie in care niciunul nu poate asigura majoritatea fara celalalt, a raspuns Calin Popescu Tariceanu declaratiei lui Liviu Dragnea care punea soarta ministrului Toader strict la latitudinea CEX al PSD.
Este o replica aspra care reflecta pozitia de forta pe care s-a asezat dl Tariceanu in contextul razboiului din PSD. Pentru ca vantul politic bate in panzele sale. Miza din jurul ministerului Justitiei este acum soarta lui Liviu Drangea.
Nu e vorba atat de spre amnistie si gratiere, care inca de la CEX pare sa fi fost transata ca proiect de competenta legislativului, cat de chestiunea completului de cinci al ICCJ care judeca apelul lui Liviu Dragnea in dosarul "Bombonica", adica acela care il poate trimite dupa gratii peste doar cateva luni.
Liviu Dragnea vrea sa-si aleaga singur completul si pentru asta are nevoie ca ministrul Justitiei sa forteze recompunerea completului, ideal inainte de 8 octombrie, cand va avea loc primul termen. Fie acesta sa initieze un conflict la CCRunde sa aranjeze el decizia exact ca pana acum. Dar aceasta e o cale mai lunga si destul de riscanta.
Ori sa fie initiata o ordonanta de urgenta care sa introduca in noua Lege 303 niste norme tranzitorii care sa mute recompunerea completurilor de cinci de la inceputul anului viitor, cum prevede legea, acum.
Ministrul Justitiei refuza deocamdata sa initieze OUG, Liviu Drangea il ameninta cu remanierea, dar, desi formal protofoliul apartine ALDE, de facto Tudorel Toader e sustinut de Calin Popescu Tariceanu, care nu cred ca va renunta el.
Si asta din mai multe motive politice si strategice.
Motivul politic tine de ambitiile prezidentiale ale lui Calin Popescu Tariceanu, afirmate clar. Dl Tariceanu stie foarte clar ca nu are cum sa fie oficial candidatul comun PSD - ALDE din primul tur sau nu cat timp un Liviu Dragnea puternic si scapat de probleme conduce PSD.
In schimb, daca PSD este intr-o criza majora de lider, daca e macinat de mari probleme interne, daca proiecteaza instabilitate, in mod natural o parte din electoratul PSD se va duce la prezidentiale spre Tariceanu.
Se intampla deja daca ne uitam la sondajele de opinie: CPT este pe locul al doilea cu mult peste procentele ALDE, in timp ce Dragnea este pe locul al cincilea cu mult sub procentele partidului.
Deci Calin Popescu nu are niciun interes sa ii ofere lui Liviu Dragnea pe tava salvarea, dimpotriva.
Tot in perspectiva prezidentialelor, dl Tariceanu putea sa-l auda la televizor macar pe Marius Pieleanu recunoscand ca pentru 54% dintre romani cea mai mare problema e coruptia, iar 46% dintre romani considera ca protocolul SRI - PICCJ a fost un lucru bun, care a ajutat Justitia si anticoruptia, in timp ce numai 36% il considera o sursa de abuzuri.
Cand vrei sa ai o reala sansa prezidentiala, aceste cifre nu pot fi ignorate si ar fi o mare prostie sa intri in coliziune cu ele. Dl Tariceanu nu are o apasare penala imediata, nu viseaza noaptea catuse, deci nu exista niciun motiv pentru care sa fie dispus sa faca sacrificii politice majore, poate chiar fatale, pentru a inlatura pericolul penal. Nu ma indoiesc ca ii si convine prostura in care i se opune unui Liviu Dragnea care, se vede deja cu ochiul liber, actioneaza strict in interes personal.
Tudorel Toader si CPT au insa o oferta si pentru cei care cauta izbavirea, pe calea acelei revizuiri la care ar avea dreptul toti cei care au avut protocoale in dosare. Dar pe langa faptul ca este o cale lunga si cu o mare doza de incertitudine, ea nu ii foloseste lui Dragnea cat timp, spune chiar judecatorul Pistol in opinia separata, in sensul achitarii liderului PSD, ca nu are in dosare probe obtinute in baza protocoalelor.
Strategic ar fi o mare prostie pentru Calin Popescu Tariceanu sa renunte la ministrul care in urma deciziilor CCR a devenit, practic, cel mai puternic din acest guvern. Cine este patronul ministrului Justitiei este patronul procurorilor sefi aflati la cheremul ministrului.
Domnii Dragnea si Tariceanu sunt acum ca doi scorpioni intr-un borcan. Pana la urma se vor devora, scrie jurnalista Ioana Ene Doigioiu pe Ziare.com .