Dragnea, o victorie în genunchi

Dragnea, o victorie în genunchi

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a câștigat din nou sâmbătă, la Neptun, în fața nemulțumiților din partid, și-a salvat scaunul, dar a repurtat o victorie în genunchi, fiind nevoit să cedeze mult. Pentru prima dată, poziția sa în interiorul partidului s-a șubrezit, nu s-a întărit, cum s-a întâmplat după episoadele Grindeanu sau Tudose, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media .

În primul rând, liderul PSD s-a confruntat cu o premieră: este prima dată când este contestat la scenă deschisă de voci puternice din partid. Acesta reprezintă un element de noutate. Au mai existat tentative și în trecut, vezi scrisoarea lui Bădălău prin care propunea o conducere colectivă, dar aceste atacuri veneau din partea unor oameni cu legitimitate scăzută.

Acum lucrurile au stat diferit. Scrisoarea Ecaterinei Andronescu, prin care i-a cerut liderului PSD să facă un pas înapoi, a avut un impact puternic asupra liderilor din teritoriu. A venit apoi rândul Gabrielei Firea să intre în coliziune directă cu liderul PSD, cerând demiterea ministrului de interne Carmen Dan pentru violențele din 10 august și acuzându-l pe Dragnea că o protejează pentru fugi de răspundere. Cu toate că a fost respinsă la vot, a lovit în plin autoritatea liderului maxim.

Războiul Dragnea-Firea s-a anunțat deja de câteva zile ( vezi aici pe larg ), dar acum se poartă la vedere, iar primarul Capitalei a intrat pe un drum fără întoarcere.

În corul nemulțumiților a intrat și vicepremierul Paul Stănescu. Cel care până mai ieri trecea drept unul dintre apropiații lui Dragnea ar fi iritat de intervențiile Irinei Tănase, iubita liderului PSD, în afacerile guvernului, mai ales în ce privește distribuția fondurilor către baroni.

Dar toate aceste tensiuni interne le-a depășit cumva, i-a adunat pe toți încă de vineri și i-a întors. Nemulțumiții au primit fiecare cât ceva, drept dovadă Niculae Bădălău a fost repede votat președinte interimar la Giurgiu.

Dar de departe cel mai mare compromis pe care s-a văzut nevoit să-l facă a fost în raport cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Fluturându-i pe sub nas candidatura la prezidențiale din partea PSD-ALDE, Dragnea speră să-l țină pe Tăriceanu în coaliție, într-un moment când are nevoie ca majoritatea să funcționeze ca unsă pentru a-și duce la bun sfârșit planurile de preluare totală a puterii în stat prin subordonarea justiției și a serviciilor.

Problema e că pesediștii nu par deloc încântați de perspectiva de a nu avea candidatul lor la prezidențiale.

”Domnul preşedinte a afirmat că nici el nu candidează şi că împreună vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD-ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură, dar vreau să vă relatez, de asemenea, că au aplaudat doar doi-trei oameni din sală”, a spus Firea, potrivit Agerpres.

Foarte probabil că așa au stat lucrurile și că pesediștii nu vor trage niciodată cu entuziasm într-o campanie pentru cineva din afara partidului, în cazul de față pentru liderul ALDE. Apoi, greu de spus cât l-ar avantaja pe Tăriceanu să fie candidatul lui Drangea, un politician proscris pe scena internațională.

Apoi, pare mai degrabă o promisiune pur conjuncturală.

Una peste alta, Dragnea reușește să țină în continuare toate mingile în aer, deși jongleria devine tot mai complicată pe măsură ce trebuie să gestioneze tot mai multe probleme și tot mai mari. Dar ca de obicei, căderea unui lider care exercită puterea în forță nu vine din interiorul cercului de putere, ci se trage de regulă evenimente neprevăzute, de la o lebădă neagră, apariție cu consecințe catastrofale în viața unui politician sau guvern.

Asta a pățit Ponta, așa ar putea întâmpla și cu Dragnea. Partidul îl va arunca peste bord de îndată ce pesta porcină africană scăpată de sub control va ridica oamenii în capul primarilor și baronilor peste tot în țară. Oricât de repede vor primi despăgubirile, oamenii nu-și vor reveni curând din șoc și, oricum, consecințele pe termen lung asupra gospodăriilor nu se opresc aici.

Așa cum Firea a luat rapid distanță de Carmen Dan și Liviu Dragnea după violențele din 10 august din cauza prăbușirii partidului în sondaje, reflectată clar în declarația primarului Capitalei care a spus că ”nu vreau să-mi fie rușine să mai ies pe stradă”, tot așa vor încerca să se salveze și ceilalți dacă criza pestei porcine îi va afecta direct (primari, președinți de CJ).

Criza pestei porcine gestionată catastrofal de guvernul PSD-ALDE – acesta pare să fie evenimentul neprevăzut (deși anunțat ca inevitabil, dar ignorat cu desăvârșire) care ar putea fi letal pentru Dragnea. Mai ales că acest dezastru conține toate ingredientele pentru a-l transforma pe liderul PSD într-un monstru politic în ochii propriului electorat.

Pe lângă incompetența și indiferența guvernului față de problemele reale și grave din societate, cum este peste porcină africană, există suficiente motive legitime să-l suspectăm pe liderul PSD că a ascuns intenționat boala pentru a-i salva fiului afacerile cu porci. Ocupați prea tare cu dărâmarea justiției și cu propriile învârteli, Dragnea și PSD au uitat complet de oameni și problemele lor reale.

Dacă publicul larg, în special electoratul PSD din zonele rurale, va ajunge să realizeze repede adevăratele cauze ale nenorocirii care i-a lovit, baronetul de partid îl va sacrifica pe Dragnea până în Crăciun. Dragnea și PSD vor deveni și în ochii lor ciuma roșie, cea care le-a omorât la propriu porcii.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”