Dragnea NE CREDE TÂMPIȚI. Și pe noi și pe judecători
Ministrul Liviu Dragnea a declarat miercuri, la ÎCCJ, că nu știe cine a conceput SMS-urile care apar în rechizitoriul întocmit de procurori și nici dacă acestea au fost redactate de o echipă de creație de la PSD.
"Ca la orice scrutin, și la referendum au existat consultanți, care au ca scop principal crearea mesajelor publice, adică ceea ce spun liderii în spațiul public și la televizor. De asemenea, creează concepțiile grafice pentru afișe și pliante, precum și sloganurile electorale. Nu am cunoștință ca echipele de creație să discute despre conceperea de SMS-uri. Nu știu cine a creat SMS-urile care apar în rechizitoriu", a spus Dragnea în fața judecătorilor.
Precizarea lui Dragnea vine după ce premierul Victor Ponta a declarat miercuri în instanță că mesajele trimise de la sediul central al PSD către responsabilii din teritoriu au fost concepute de o "echipă de creație", formată din consultanți cu abilități în comunicare.
Întrebat de jurnaliști în acest sens, Dragnea a răspuns: "Ceea ce spun acolo spun și aici. Eu cred că, dacă vă uitați cu atenție, aici nu e vorba de adevăr sau neadevăr. Domnul Victor Ponta a avut o părere, eu am spus ceea ce știu, nu am alte cunoștințe".
De asemenea, Dragnea a fost întrebat de jurnaliști dacă crede că mărturia lui Victor Ponta îl va ajuta la proces. "Nu sunt eu în măsură să analizez importanța mai mică sau mai mare a declarațiilor unor martori", a răspuns Dragnea.
Instanța a dispus miercuri ca de pe site-ul BEC să fie descărcate toate hotărârile emise de această instituție cu privire la referendumul din 2012, urmând ca documentele să fie analizate la termenul din 19 martie.
Totodată, judecătorii au stabilit pentru data de 30 martie termenul când vor avea loc dezbaterile pe probele de la dosar.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.
În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale", arată DNA.
În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/ primarii/ activiștii de partid, mai precizează DNA.