Dragnea: Iohannis a tras sfori ca votul din PE să nu se suprapună cu prezenţa lui la Strasbourg
Liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis ar fi "tras sfori" ca votul asupra rezoluţiei privind statul de drept în România, care urma să aibă loc în a doua sesiune din octombrie, să fie amânat şi să nu se suprapună cu vizita lui la Strasbourg.
"Practic, programul la Parlamentul European era ca acum, pe 3 octombrie, doamnei prim-ministru să i se dea câteva minute să îşi apere ţara, iar pe 23 octombrie - sau pe la mijlocul lunii octombrie - trebuia să aibă loc dezbaterea şi, eventual, rezoluţie sau nu - când trebuia să meargă acolo domnul preşedinte Iohannis. A tras sfori ca nu cumva să se pună problema asta când este dumnealui acolo. Dar nu a tras sfori să blocheze această iniţiativă de rezoluţie care văd că e susţinută de popularii europeni germani", a spus el, pentru România Tv.
Întrebat de unde are această informaţie, Dragnea a replicat că acest lucru "s-a discutat la Bruxelles".
"Se vorbea pe holuri acolo, toată lumea vorbea. Deci nu s-a bătut ca să nu se întâmple asta, ci doar să se amâne, să fie când nu e dumnealui acolo", a spus Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD a adăugat că Viorica Dăncilă va fi prezentă la Strasbourg pentru a-şi "apăra ţara". Pe de altă parte, el a remarcat că Dăncilă va avea la dispoziţie doar cinci minute pentru a-şi prezenta punctul de vedere.
"Doamna prim-ministru le-a spus liderilor europeni cu care a discutat (cu ocazia recentei vizite la Bruxelles - n.r) ceea ce în mare parte va spune din nou şi la Strasbourg. Depinde cât va putea să spună, pentru că i s-au alocat doar cinci minute, cu răspunsuri la întrebări cu tot. O să lucreze, sunt sigur, doamna prim-ministru ca să îşi concentreze ideile principale. (...) Nu va merge acolo să se scuze. Nu va merge neapărat să dea explicaţii, ci va merge să îşi apere ţara, este premierul României. Dacă alţi oficiali români nu fac lucrul acesta, doamna prim-ministru o va face", a spus el.
Dragnea a menţionat că legile justiţiei au fost adoptate "printr-o largă dezbatere publică, ultramediatizată, cu toate blocajele care puteau fi inventate ca şi proceduri parlamentare, constituţionale, prezidenţiale".
"În final, cele trei legi ale justiţiei au ieşit şi de la controlul Curţii Constituţionale. CCR pe toate trei legi s-a exprimat spunând că în integralitate sunt constituţionale. Ceea ce este foarte important. De asemenea, a spus că niciuna dintre acele trei legi nu afectează independenţa justiţiei, ba dimpotrivă, dă posiblitatea ca justiţia să funcţioneze mult mai bine", a precizat el.
Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European (PE) a decis, joi, ca votul asupra rezoluţiei privind statul de drept în România, care urma să aibă loc în a doua sesiune din octombrie după dezbaterea de pe 3 octombrie din plenul PE, să fie amânat pentru luna noiembrie. AGERPRES