Dragnea îi va cere explicații în scris președintelui Comisiei Europene

Dragnea îi va cere explicații în scris președintelui Comisiei Europene

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, a anunțat joi că îi va trimite o scrisoare oficială președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, pentru a cere explicații pentru "atitudinea" comisiei în ceea ce privește prognoza critică dată țării noastre.

El consideră că nici criticile FMI nu sunt bazate pe realitate și s-a întrebat retoric dacă "nu cumva se dorește sădirea neîncrederii în programul de guvernare".

"Eu vorbesc deschis de foarte mult timp, indiferent de consecințe. (...) La excedentul bugetar — 2016 ianuarie — aprilie era un excedent bugetar de 0,02 %, adică 127 de milioane. Acum este mai mare cu o mie și ceva sută, adică 1,3 miliarde — deci este un semn bun. Vreau să mă refer la criticile care vin din partea Comisiei Europene și din partea FMI-ului: 'Vă bazați foarte mult pe consum'. Noi lucrăm tot timpul cu date statistice și pe realitate. Media în UE a ponderii consumului în PIB este de 76,5 %. Noi avem 75,9%, suntem chiar la mijloc față de Grecia, care s-a dus la 90 %. Suntem sub țările importante. Am vorbit și cu dl. Tăriceanu, săptămâna viitoare vreau să trimit o scrisoare oficială președintelui Junker, să cerem explicații de ce Comisia Europeană are astfel de atitudini, pentru că astfel de atitudini nu pot avea decât o singură rațiune — să sădească neîncrederea în programul de guvernare, pentru ca investiții străine să vină mai puține", a afirmat Dragnea la Romania TV.

El a detaliat apoi o serie de cifre comparative.

"Deficit bugetar, excedent bugetar: Franța 2013, deficit de—4%, 2014 deficit de—4 , 2015 de—3,5 %, 2016 deficit de — 3,3. %, Spania în 2014—6%, în 2015 — 5,1%, 2016 — 4,7 %. (...) Germania a avut un deficit mic, în schimb a avut o datorie publică de 66 % (...) Noi avem 37 %. Prognozele Comisiei Europene: În 2013 ne spuneau, în primăvară, că vom avea un deficit de 2,6%, noi am avut de 2,1 %. În 2014, spuneau că o să avem un deficit de 2,2 % și am avut 1,4% în real. În 2015, spuneau 1,6 %, am avut 0,8 %. În 2016, și aici e o chestiune ciudată, au estimat un deficit de 2,8 %, iar guvernul Cioloș a făcut un deficit de 3 %. Acum nu există nicio dată economică, niciun indicator economic care să trezească o îngrijorare reală din partea Comisiei sau din partea Fondului Monetar Internațional. Și atunci îți pui întrebarea — nu cumva asta se intenționează ca România să fie stopată? Și sigur că începem să suflăm și în iaurt și ne uităm și în curtea Guvernului, să vedem ce se întâmplă acolo — e o problemă legată de funcționari din ministere, e o problemă legată de miniștri, e o problemă legată de prim—ministru? Pentru că aici nu ne jucăm politic, noi între noi, discutăm de soarta României. Sunt acești patru ani de zile care sunt fundamentali de importanți pentru toată lumea", a subliniat președintele PSD.

Întrebat de ce reprezentații PSD din zona Parlamentului European nu fac demersuri similare, Dragnea a spus: "De ce fac sau nu fac europarlamentarii noștri, nu știu. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm indiferenți. Trebuie să acționăm pentru că este extrem de important și, așa cum v-am spus, nu e un simplu joc politic — schimbăm un ministru ca să mai dăm o știre".

Comisia Europeană a adresat României un avertisment cu privire la existența unei abateri semnificative în 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu și îndeamnă Consiliul sa adopte o recomandare prin care să i se impună României să ia măsurile necesare în 2017 în vederea corectării.

Conform Raportului elaborat de experții FMI în urma consultărilor cu România și publicat joi, economia românească va înregistra o creștere de 4,2% în 2017, principalul risc la adresa perspectivei fiind o percepție de relaxare a prudenței fiscale care ar putea afecta negativ încrederea piețelor.

Potrivit documentului publicat joi de FMI, o eventuală relaxare fiscală, cumulată cu creșterea tensiunilor politice, ar putea afecta consumul și investițiile, ar putea majora costurile cu împrumuturile și ar pune presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanțurile băncilor.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”