Dragnea e în pușcărie. Armata lui de monștri e liberă și ucide Justiția! Amănunte care dau fiori

Dragnea e în pușcărie. Armata lui de monștri e liberă și ucide Justiția! Amănunte care dau fiori

Liviu Dragnea a disparut din peisaj, insa oamenii plantati in pozitii cheie in vremea lui au ramas in urma si lovesc in continuare cu violenta in statul de drept din Romania. Iar dovada cea mai buna este chiar decizia CCR in privinta completurilor de 3 nespecializate pe coruptie. Ea nu ii mai foloseste lui Dragnea in mod direct, dar foloseste altora. Stapanul s-a schimbat, slugile au ramas, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Iar decizia CCR este perfect aberanta si contradictorie.

Minuta CCR spune asa:

"1. A admis sesizarea formulata de presedintele Camerei Deputatilor si a constatat ca a existat un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de neconstituirea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a completurilor de judecata specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, contrar celor prevazute de art.29 alin. (1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003.

2. Cauzele inregistrate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si solutionate de aceasta in prima instanta anterior Hotararii Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.14 din 23 ianuarie 2019, in masura in care nu au devenit definitive, urmeaza a fi rejudecate, in conditiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedura penala, de completurile specializate alcatuite potrivit art.29 alin. (1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003".

In primul rand, aflam ca este vorba despre un conflict care "a existat". Deci daca nu mai exista, interventia CCR nu se mai justifica in niciun fel. De altfel, in momentul in care a fost sesizat conflictul, Hotararea la care face referire CCR era deja adoptata.

Dar ce spune Hotararea Colegiului? Spune ca in continuare toate completurile ICCJ sunt specializate. Deci Hotararea Colegiului nu schimba nimic, sunt aceleasi completuri ca pana acum, la fel de specializate sau nespecializate ca pana acum.

Este ceea ce puncteza si presedintele ICCJ, Cristina Tarcea: "In comunicat nu se mentioneaza nimic de cauzele in curs de judecata la fond cu care a fost investita ICCJ inainte de 23 ianuarie 2019. Probabil, dar o sa vedem in motivare, s-a considerat ca sunt judecate de completuri specializate in virtutea Hotararii Colegiului de conducere nr 14/2019, prin care s-a aprobat functionarea in continuare a tuturor completurilor sectiei penale ca si completuri specializate.

Se pare ca CCR a validat Hotararea Colegiului de Conducere 14/2019. Numai ca, prin acea hotarare, Colegiul de conducere a aprobat functionarea in continuare a tuturor completurilor ca fiind specializate. Deci, daca Hotararea 14 nu are probleme de constitutionalitate si aproba functionarea in continuare, deci atesta ca si in trecut toate completurile erau specializate, de ce mai e necesara rejudecarea? Toate aceste aspecte ar trebui lamurite in motivare. Si inca un aspect. Prin validarea Hotararii 14, la data sesizarii CCR nu exista un conflict actual de constitutionalitate."

Deci, in mod normal, dupa aceasta Decizie ar trebui sa se intample NIMIC.Aceleasi completuri specializate care au fost inainte de 23 ianuarie sunt si dupa 23 ianuarie.
 

Ceea ce vrea insa CCR sa se intample este sa se rejudece acele cauze care nu au fost definitiv solutionate. Deci, asa cum arata dispozitivul deciziei CCR, Liviu Dragnea nu are cum sa beneficieze de aceasta decizie CCR decat daca vor urma si alte modificari legislative.

Contestatia in anulare nu este admisibila pentru ca decizia CCR priveste completul din prima instanta, nu din apel, iar intre motivele de revizuire nu se incadreaza. Ceea ce nu inseamna ca nu va incerca caile extraordinare de atac si nu va incepe un nou circ. Insa conform dispozitivului deciziei CCR si codului de procedura penala, nu are cum sa beneficieze.

Este o ironie teribila a sortii ca pentru cine s-a pregatit nu prea are cum sa fie beneficiar. Dar vor beneficia de aceasta decizie CCR absolut aberanta si abuziva alte nume ilustre in frunte cu Darius Valcov, Alina Bica, Elena Udrea, familia Cosma. Nu sunt foarte multi, in jur de 20-30 de dosare, dar dintre cele mai odioase.

Veti spune ca pana la urma nu e nicio nenorocire ca se rejudeca fondul. Teoretic, nu, dar practic pentru multe procese va veni sfarsitul prin prescriptie. Revenite la punctul zero, unele nu vor mai avea nicio sansa sa ajunga la decizia definitiva inainte de prescriptie.

Asta cu atat ma mult cu cat va urma un cosmar organizatoric, avand in vedere incompatibilitatile care vor aparea pentru judecatorii care au mai judecat o data aceeasi cauza, in alt complet specializat, dar care nu mai e recunoscut ca atare de CCR, s-au pronuntat in camera preliminara, pe masuri asiguratorii etc.

Dar e mai mult decat chestiunea albirii unor nume. Este si o lovitura de sistem. Cea mai inalta instanta a tarii este din nou umilita, a aparut din nou prilejul unui discurs care sa denigreze justitia, judecatorii, sa justifice toate porcariile. Si nu sunt putini judecatorii care nu mai suporta asa ceva. Dna Tarcea a anuntat ca nu va mai candida pentru sefia ICCJ, alti judecatori si-au depus deja cererile de pensionare.

Daca privim acum in urma, cred ca trebuie sa intelegem ca singurul motiv pentru care acest montaj - si inadmisibil si netemeinic - nu a apucat sa devina realitate este ca trei judecatori constitutionali, Livia Stanciu, Daniel Morar si Stefan Minea, carora li s-a adauga ulterior si Mona Pivniceru, au reusit sa amane cauza si au dat posibilitatea ICCJ sa faca dreptate. Daca ei nu rezistau, CCR se pronunta, Liviu Dragnea scapa nepedepsit pentru infractiunea comisa si sufoca Romania.

Ar mai trebui sa vedem, cred, si cat de inutile au fost intrebarile formulate la referendumul pe justitie. Degeaba largesti numarul celor care pot sesiza CCR, daca CCR ramane ceea ce este acum. Majoritatea toxica de acolo pare ceva mai slaba, dar rezista. Valer Dorneanu, Marian Enache, Varga Attila si nou intratii Geani Stan si Cristian Deliorga. Problema ca nu ajungi la CCR a devenit secundara in comparatie cu problema CCR in sine.

Degeaba interzici ordonantele de aministie si gratiere, daca ele se intampla cu mana CCR. Si ma tem ca vor urma si alte actiuni de acest fel. Astazi, la CCR ar urma sa se ia o decizie privind modificarea codurilor penale, acelea care prevad inclusiv reducerea masiva a termenelor de prescriptie. Planul antijustitie merge inainte cu CCR, cu Lia Savonea, cu Adina Florea.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”