Dragnea despre legile Justiției: În România legile se aprobă și se dezbat în Parlament; deocamdată

Dragnea despre legile Justiției: În România legile se aprobă și se dezbat în Parlament; deocamdată

În România legile se aprobă și se dezbat în Parlament, cel puțin deocamdată, a afirmat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cu referire la legile Justiției, dar și la poziția DNA care a anunțat că procurorii anticorupție resping majoritatea propunerilor de modificare a acestor acte normative, prezentate de ministrul Tudorel Toader.

 "Cu toate astea, dacă nu ne arestează pe toți, sau mă rog, să mai rămână unii dintre noi care să încerce să dezbată în Parlament, pentru că încă în România legile se dezbat și se aprobă în Parlament. Deocamdată", a declarat Liviu Dragnea.

Referindu-se la recentele proteste de stradă, liderul PSD spune că trebuie ținut cont de ceea ce dorește întreaga societate.

"Trebuie să ții cont de tot poporul român, din câte cred eu, și cred că, înainte de toate, trebuie să ținem cont de ceea ce se dorește la nivelul întregii societății, de ceea ce vor spune corpurile profesionale din acest sistem, vom asculta absolut toate argumentele, indiferent că vor fi prezentate cu patimă sau cu mai puțină patimă, pentru că până la urmă Parlamentul decide. Și, în final, președintele promulgă sau întoarce înapoi. Dar dezbaterea parlamentară va începe după ce vor fi ascultate toate argumentele și sigur că acele argumente vor putea fi repetate și în timpul dezbaterilor parlamentare. Nu vreau să comentez prea mult despre proteste, nu am înțeles foarte mult care era de fapt principalul motiv, dacă și creșterea vârstei de acces în magistratură a reprezentat un punct de supărare pentru anumite instituții, pentru mine chiar este foarte ciudat, adică totuși un om care este pus să judece, să hotărască destinul altui om o poate face la o vârstă foarte fragedă, cred că în alte țări nu se întâmplă așa. Dar, sigur, dacă vor fi argumente foarte serioase, poate ducem accesul foarte jos, adică să fie și mult mai tineri să aibă acces în magistratură", a detaliat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, ministrul Justiției a dat dovadă de respect pentru CSM.

"Omul a explicat foarte simplu — din ce am înțeles — că este vorba despre o dovadă de respect față de CSM, pentru că proiectele de lege trebuie să ajungă mai întâi la CSM în forma completă, pentru a face analiza și a transmite un aviz către MJ și abia după aia să iasă cu ele în public. În schimb, a putut să prezinte aceste principii fără să afecteze respectul pe care îl datorează CSM. Asta că a fost scos președintele din circuitul de numire — putem să punem și altfel poate se dorește reintroducerea CSM, pentru că, dacă ținem minte, în 2004, în 2005, până să se schimbe de către puterea Macovei-Băsescu, CSM-ul numea procurorii șefi. CSM atunci a fost scos și a fost introdus președintele, deci nu a fost din istoria daco-romană stabilit președintele României ca să numească procurorii șefi, ci a fost CSM, după care a fost scos CSM și atunci nu a țipat nimeni, CSM-ul nefiind un om politic, ci o instituție care practic trebuie să reprezinte reperul echidistanței în justiției. Eu, de exemplu, am avut un punct de vedere astă toamnă: nu am fost de acord cu această propunere, dar sunt dispus să ascult argumente, mi s-a părut exagerată supărarea președintelui, că aici nu vorbim de jucării juridice sau politice, aici vorbim de niște principii. (...) Nu avem nimic împotriva președintelui Klaus Werner Iohannis, absolut nimic. Eu o să verific dacă, cumva, cineva din Parlament i-a luat prerogativa dlui Klaus Iohannis de a-l numi pe șeful DIPI, o să iau măsuri foarte rapid. Nu cred că președintele Iohannis numea șeful DIPI, dar, dacă se dorește, poate îi dăm să numească toți șefii de instituții din România, poate ar fi mai multă coerență și disciplină", a susținut Dragnea.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”