Dragnea DECLARAȚII de LAȘ în fața Liviei Stanciu. MINCIUNI NERUȘINATE! Termenul DECISIV, în ianuarie

Dragnea DECLARAȚII de LAȘ în fața Liviei Stanciu. MINCIUNI NERUȘINATE! Termenul DECISIV, în ianuarie

Zi grea pentru trei maimuțoi pesediști din generații diferite. Dragnea are termen la Înalta Curte, Oprescu începe procesul la Tribunalul București iar scăpârniciul de Șova așteaptă decizia de la Senat. Unde tocmai a ajuns o nouă cerere de arestare.

Desfășurarea LIVE TEXT a evenimentelor 

17.45 Livia Stanciu a anunțat că admite în totalitate probele solicitate de DNA și Liviu Dragnea, ca fiind relevante cauzei. De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis și alte solicitări de probe: audieri de martori, depunerea de diferite înscrisuri. Instanța a dat termen până pe 7 decembrie pentru depunerea adreselor martorilor, pentru a putea fi audiați la un termen care va fi stabilit în ianuarie 2016. De asemenea, a fost stabilit un nou termen pentru 14 decembrie, când vor fi audiate două inculpate, care au solicitat acest lucru.

17.23 Liviu Dragnea a plecat în urmă cu câteva minute de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Președintele PSD a făcut câteva declarații. "Cred în nevinovăția mea, în înțelepciunea și maturitatea instanței. Vom propune să se elimine imunitatea parlamentarilor", a spus șeful PSD. Dragnea a vorbit și despre cayul lui Dan Șova. "Recomandarea mea este să votăm pentru ridicarea imunității lui Dan Șova", a mai spus Liviu Dragnea.

16.42 Magistrații au decis amânarea sentinței.

15.31 Declarațiile lui Liviu Dragnea. Minciuni de laș

Una din acuzațiile procurorilor se referă la faptul că Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al PSD, a transmis organizațiilor județene ale partidului o adresă în care solicita organizarea unei tombole cu premii, la care să participe alegătorii care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012.

Ulterior, susține DNA, el ar fi dat dispoziție să fie transmisă o nouă adresă, prin care să fie anulată prima.

În legătură cu această acuzație, Liviu Dragnea a spus în sala de judecată că a aflat de adresă după ce a studiat un registru aflat la partid, însă el nu a știut cine a avut inițiativa de a întocmi și nici cine a trimis-o în teritoriu. În consecință, el a cerut trimiterea unei noi adrese prin care să fie anulată prima.

Dragnea a relatat că nu a luat nicio măsură administrativă în acest caz, deoarece nu s-a stabilit cine anume a fost autorul, mai ales că în sediul de campanie activau foarte mulți voluntari.

"Am avut o discuție cu mai mulți membri din staff-ul de campanie. Concluzia a fost că tineri voluntari, care au lucrat în sediul de campanie și care veneau cu tot felul de idei, ar fi conceput și trimis adresa. La întrebarea mea cum au avut acces la sistemul informatic și cum au trimis adresa cu semnătura mea scanată pe ea, au răspuns că sistemul informatic era accesibil multora din sediul de campanie. Nu era un sistem informatic cu protecție foarte mare. Recunosc că nu am dat atunci multă importanță acestui fapt. A doua zi, am anulat acea adresă, gândindu-mă că nu poate avea efecte. Orice eventuală greșeală a fost reparată. (...) În echipa de campanie, care era fluctuantă, erau în jur de 30-35 oameni, iar în secretariatul general lucrau 14-15 oameni. Nu era o persoană care să se ocupe de corespondența cu cei din teritoriu, pentru că volumul de lucru era foarte mare. După ce s-a declanșat ancheta la DNA, care a dus la acest proces, mi-ar fi fost imposibil să cred că cineva va mai recunoaște sau își va aminti că a expediat acea adresă", a afirmat liderul PSD.

Potrivit acestuia, mesajele tip SMS au fost trimise din sediul de campanie al PSD către membrii din teritoriu fără ca el să știe.

"Militanții de partid și membrii de partid, în timpul campaniilor electorale și între campanii, discută cu cetățenii din zona în care locuiesc, pe care îi cunosc, sunt vecini sau rude. Nu era nevoie ca cineva să îndemne militanții de partid să facă rost de datele celor care nu au venit la vot, pentru că ei știu aceste date. Așa funcționează partidele din toată lumea. Listele electorale permanente sunt publice, se afișează la sediul primăriilor sau la secțiile de vot", a adăugat Dragnea.

Liviu Dragnea: Îmi menţin declaraţiile date anterior în cauza.

Livia Stanciu: Vă faceţi vinovat faţă de acuzațile Parchetului?

Liviu Dragnea: Mă consider nevinovat. După ce am citit motivarea am considerat că trebuie să fac precizări în sprijinul meu. Cu privire la acuzaţia privind adresa despre tombole, vreau să precizez că nu am ştiut de existența lor şi nu eu am trimis adresă pentru tombole. Se arată în prima hotărâre, că a două zi după ce am anulat adresa către teritoriu. Eu am aflat a doua zi, după ce m-am uitat pe registrul intrări ieşiri. Pe registru era trecut doar adresa tombolei. Firesc, am cerut să fie trimisă o adresa de anulare a adresei iniţiale. Eventuală pedepsire a staffului cu privire că au trimis o adresa fără ştiinţa mea.  Nu am luat nicio măsură administrativă deoarece au mai fost astfel de situaţii. În campanie se trimit multe adrese trimise şi primite de voluntari.

În acea zi eu nu mă aflam în sediul partidului.

Chestiunea SMS urilor: respectivele mesaje nu au fost trimise din decizia mea şi nici din ordinul meu.

Membrii de partid, prin activitatea lor politică, discută cu cetățenii pe care-i cunosc: vecini, prieteni sau rude

 Nu era nevoie ca cineva să îndemne militanţii de partid să caute cetăţeni şi să-i aducă la vot. Listele electorale sunt publice. Ele se afişează la primărie, iar prin lege, partidele au acees să primească copii ale acestor liste. În ziua referendumului, în sediul PSD - ului erau zeci de tineri voluntari proveniți din cele trei partide care formau USD. Explic astfel că în ziua votului în sediul de partid intră şi iese foarte multă lume. O parte dintre aești tineri erau grupați la etajul 1, fiind coordonaţi de oameni din stafful de campanie pentru a primi date despre eventualele incidente. Părerea mea este că acei tineri au compus acele SMS- uri ca o reacţie la alt tip de SMS- uri care se transmiteau atunci, prin care oamrnii erau îndemnaţi să nu participe la vot.

Avocaţii celorlaţi inculpaţi nu au de adresat întrebări lui Dragnea.

Livia Stanciu: În calitate de şef al campaniei, v- aţi interesat cine a avut ideea tombolei şi cine a trimis adresa?

Liviu Dragnea: A două zi, după ce am studiat registrul, am intrebat cine a întocmit-o şi cine a trimis-o. La discuție erau mai mulți membri ai Secretariatului general. Au fost răspunsuri neclare. Tineri voluntari care veneau cu tot felul dei idei. Când i-am întrebat cum au transmis adresa cu semnătura mea scanată, aceştia au răspuns că sistemul informatic era accesibil multora din sediu. Nu avea protecţie foarte mare.  Recunosc că nu am dat importanță acestui fapt. În opinia mea, dacă am anulat a doua zi adresa, am zis că orice eventuală greşeală a fost reparată.

Livia Stanciu: Cine ar fi trebuit să aibă obligaţia de a transmite adrese?

Liviu Dragnea: Nu am stabilit persoane care să verifice conţinutul adreselor către teritoriu. Echipa era fluctuantă. 30 -35 de oameni. Nu am stabilit pe cineva anume care să coordoneze activitate. Volumul era foarte mare şi s-a stabilit să se lucreze in comun.

15.05 Dragnea dă declarații. Sala este plină de inculpați, avocați aleși și din oficiu. Mulți dintre ei și-au trimis avocații. Liviu Dragnea are și el doi avocați: ales și din oficiu. Inculpații au depus motivele de apel. 16 dintre ei nu vor să dea declarații. Alții s-au răzgândit și și-au retras apelul, declarându-se mulțumiți cu pedeapsa primită initial. Liviu Dragnea și doi inculpați dau declarații.

14.03 Votul in Senat pentru cererea de arestare preventiva a lui Dan Sova se da miercurea viitoare. Dosarul senatorului PSD are peste 2800 de pagini 

Conducerea Senatului a decis luni ca votul in plen pentru cererea de retinere si arestare a lui Dan Sova sa aiba loc miercurea viitoare, intrucat luni si marti saptamana viitoare sunt zile libere (30 noiembrie si 1 decembrie). Dosarul lui Dan Sova care a ajuns la senatori si pe care Sova il poate consulta la biroul Comisiei Juridice are, potrivit scrisorii transmise de ministrul de Justitie presedintelui Senatului, 7 volume si 2842 de pagini.

Anuntul a fost facut de presedintele Comisiei Juridice si de Imunitati din Senat, Catalin Boboc (PNL) care a precizat ca senatorul va putea veni sa isi studieze dosarul marti, cand ar urma sa sa aiba loc si sedinta comisiei in care se va raportul pe aceasta cerere.

Sova ar putea fi de asemenea audiat marti in cadrul comisiei.

Raportul este consultativ, insa obligatoriu din punct de vedere procedural.

Potrivit Statutului deputatilor si senatorilor, o cerere de incuviintare a reinterii si arestarii se supune la vot in plen in termen de 5 zile de data depunerii raportului comisiei juridice. 

13.15 Ședința de judecată de la Înalta Curte în dosarul Referendumul n-a început

13.14 Au început audierile în dosarul lui Oprescu la Tribunalul București

9.05 Audierile în dosarul Referendumul încep la ora 12.00.

8.55 Liviu Dragnea a ajuns la Înalta Curte. Întrebat cum va vota PSD în cazul Dan Șova el a răspuns că îi pare rău dar partidul va vota pentru ridicarea imunității scăpârniciului... ''Cu toata parerea de rau, PSD va vota pentru ridicarea imunitatii'', a spus Dragnea la intrarea la Inalta Curte unde a mers luni dimineata pentru dosarul Referendumul.

* Termen la Înalta Curte în dosarul Referendumul al lui Liviu Dragnea

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, luni, un nou termen in dosarul Referendumul, in care Liviu Dragnea a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea referendumului organizat in 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, scrie Agerpres.

In septembrie, la primul termen al procesului, aflat in faza de apel, aproape jumatate dintre cei 75 de inculpati au declarat ca nu si-au angajat avocati, acesta fiind si motivul pentru care procesul a fost amanat.

Liviu Dragnea a fost prezent in sala de judecata, el fiind printre putinii inculpati care a spus ca doreste sa fie reaudiat de judecatori. La iesirea din sala de judecata, Liviu Dragnea nu a dorit sa comenteze despre acest dosar, el sustinand ca nu amesteca justitia cu politica, iar ceea ce va avea de spus va fi doar in sala de judecata. Pe 15 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani.

Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel. Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale. 

* Cererea de incuviintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova, discutata luni de conducerea Senatului 

Conducerea Senatului urmeaza sa discute, in sedinta de luni a Biroului Permanent, cererea privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova si sa o transmita Comisiei juridice pentru formularea unui raport, anunta Agerpres. De asemenea, senatorul Dan Sova va fi invitat la Comisia juridica pentru a-si studia dosarul si pentru a-si exprima punctul de vedere. Documentul a fost trimis la Senat vineri.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat procurorul general pentru a cere presedintelui Senatului incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova.

DNA il acuza pe Sova ca, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, ar fi pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al centralei de energie termica CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

In dosar a fost retinut Mihai Balan, director general al CET Govora, pentru abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale). Ulterior, Instanta suprema a stabilit ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar.

* Primul termen in procesul lui Sorin Oprescu, luni la Tribunalul Bucuresti 

Procesul lui Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei trimis in judecata pentru luare de mita, spalare de bani si abuz in serviciu, incepe luni la Tribunalul Bucuresti, dupa ce procurorii DNA au trimis vineri dosarul la instanta, anunta Mediafax. Primul termen a fost stabilit de judecatori pentru luni la ora 13:00.

Sorin Oprescu, Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, si alte sapte persoane au fost trimisi in judecata, vineri, Popa fiind acuzat ca ar fi constituit un grup infractional care a urmarit luarea de mita, din sume provenite din bugetul PMB, pe care, din 2013, l-ar fi condus primarul Capitalei.

Sorin Mircea Oprescu, primar al Capitalei la data faptelor, in prezent suspendat din functie, a fost trimis in judecata, in arest la domiciliu, pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si constituire a unui grup infractional organizat.





populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”