Dragnea, citește cronica procesului Udrei! Când vei cădea, așa o să spună despre tine toți cei care acum tac de frică!
Dragnea, citește cronica procesului Udrei! Când vei cădea, așa o să spună despre tine toți cei care acum tac de frică! Judecarea dosarului Gala Bute s-a finalizat, dupa un proces-maraton ce s-a desfasurat miercuri la Inalta Curte. Timp de 13 ore au fost facute ultimele audieri, avocatii au prezentat pledoariile finale si inculpatii si-au sustinut cauza in fata completul de 5 judecatori. Pronuntarea sentintelor va avea loc peste doua saptamani, scrie jurnalistul Ionel Stoica în ampla cronică publicată pe Ziare.com .
O selecție a declarațiilor celor implicați în proces, a avocaților acestora și a procurorului DNA.
Elena Udrea, care miercuri ar fi trebuit sa fie audiata, a fost marele absent de la proces. Ea contesta in acest caz o condamnare de 6 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita.
Fostul ministru al Dezvoltarii a solicitat, prin avocat, audierea prin videoconferinta, sustinand ca are statut de refugiat politic in Costa Rica si ca una dintre obligatiile impuse de autoritatile costaricane e ca ea sa nu se intoarca in tara de origine. Instanta a respins cererea, aratand ca nu exista indicii ca aceasta nu ar putea reveni in Romania sa se apere.
In ultimul cuvant, fiecare inculpat in parte si-a facut apararea in fata judecatorilor. Au fost momente unde cei care isi recunoscusera fapta au varsat lacrimi amare si le-au spus judecatorilor ca regreta ce-au facut, in timp ce ceilalti au aruncat vina pe denuntatori si pe DNA, sustinand ca au fost fortati la randul lor sa faca denunturi ca sa scape, dar nu au acceptat.
Afaceristul Dragos Botoroaga: "Eu mi-am recunoscut vina inca de la inceput. O regret. Cand o sa hotarati ce pedeapsa sa primesc, sa tineti cont de atitudinea mea. Eu am gresit si-mi pare rau!"
Tudor Breazu: "Regret enorm implicarea mea in acest dosar. Nu stiam ce reprezinta aceste sume de bani. Nu stiam ca reprezinta bani din infractiuni. Evident ca nu as mai face asa ceva. Eu am fost platit de Elena Udrea pentru ce am facut in sediul PDL Bucuresti, cu 2.000 de euro, nu cu 3.000 de euro".
Stefan Lungu: "Avocatul imi spunea ca par un om puternic. In ultimii trei ani am fost omul aparentelor. Cineva ma intreba daca imi este frica de puscarie. Eu ma gandeam la fata mea. Eu cred in adevar. Nu stiu sa mint, nu am mintit in viata profesionala, nu am mintit nici in fata DNA-ului. Nu am putut.
Este mai mult decat o penitenta ce mi s-a intamplat in ultimii trei ani. Tatal meu a facut un atac cerebral dupa de am iesit din arest. Am pierdut contractele firmei, mi s-a distrus familia. Toate bazate pe o eroare a mea. Traiam cu frica, cu iluzia ca am reusit sa ajut doua persoane cunoscute. Unul este Adrian Gardean, caruia i-am facut cunostinta cu Udrea. Eu am fost consilierul ministerului, nu personal al Elenei Udrea, cum spune DNA. Eram pe probleme de turism.
Imi doresc sa fiu judecat pentru ce am facut eu, nu global, ca o gasca, ca un grup, cum spune DNA. O sa respect toate deciziile. Nu-mi doresc altceva decat sa mergem pe aceasta cale, a adevarului. Eu de sapte ani ajut copii bolnavi de cancer".
Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, a plans pe parcursul declaratiei in fata judecatorilor: "Regret ca am acceptat sa fiu numita la sefia Companiei Nationale de Investitii. Regret ca intr-o zi am acceptat sa primesc niste bani pe care nu i-am cerut si pe care i-am dat mai departe.
Nu regret ca am spus adevarul. De buna voie am spus tot. Nu-mi pare rau ca am facut asta. Nu am beneficiat de acorduri de recunoastere a vinovatiei, de reducerea pedepsei. Va rog sa mentineti pedeapsa cu suspendare primita in faza de fond", a spus ea printre lacrimi.
Gheorghe Nastasia: "Regret enorm ca m-am abatut de la conduita mea profesionala, care era fara repros. Nu mai pot sa dau timpul inapoi. Mi-am recunoscut vina, am spus adevarul tot timpul. Sper sa mentineti pedeapsa cu suspendare si sa respingeti apelul DNA".
Rudel Obreja: "Eu sunt cel mai batran din acest dosar. Cei care au pornit dosarul au fost profesionisti: au folosit Gala Bute ca vector de imagine... Stiu ca Elena Udrea este antipatica pentru unii, are posete scumpe. Nu-mi foloseste cu nimic sa o apar pe Elena Udrea, pentru ca asocierea mea cu ea nu-mi face bine.
Au fost acuzatii de-a valma pentru a iesi ceva. Ati auzit o multime de neconcordante, de lucruri nereale. Acestea s-au nascut pentru a ma inculpa, sa scoata de la mine denunturi. Mi s-au cerut denunturi de la mine impotriva Elenei Udrea si a lui Trauan Basescu. Imi spuneau: Da-mi-o pe Udrea si scapi!
Eu nu regret nimic, dar absolut nimic. Nu-mi este teama! Eu imi spun parerea! Sunt mandru de tot ce am facut in tara asta! Am reprezentat tara ca sportiv pe multe podiumuri mondiale. Am facut multe lucruri pe care nu le pot spune. Voi continua sa fac pentru tara asta. Am doi copii minori, imi este greu sa vorbesc atunci cand ma gandesc la ei. Deasupra dumneavoastra, a celor cinci judecatori, este doar Dumnezeu. Sunt sigur ca veti face dreptate. Vreau sa cred ca voi primi ce merit ce mi-a harazit Dumnezeu!".
Ion Ariton: "Ma consider nevinovat. Eu nu am incalcat legea. Sponsorizarile au fost legal facute, Curtea de Conturi a aratat asta".
Avocatii Elenei Udrea au cerut achitarea clientei lor. "Elena Udrea a fost condamnata netemeinic", a spus unul dintre avocati.
Ei au aratat ca fostul ministru nu ar fi stiut de sumele de bani ilegale, din care o parte au ajuns la PDL Bucuresti. De asemenea, ca nu exista probe directe sau indirecte in cazul Elenei Udrea. In esenta, apararea a fost de a arunca intreaga vina pe Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltarii si pe denuntatorii din dosar.
Unul dintre avocati a cerut inlaturarea din dosar a interceptarilor realizate in baza unor mandate pe siguranta nationala. El si-a motivat decizia in baza a doua decizii date de Curtea Constitutionala.
Avocatul fostului secretar de stat Ion Ariton a pledat pentru nevinovatia clientului sau. Politicianul a fost achitat in faza de fond a procesului.
"In cauza nu exista un probatoriu coerent care sa convinga ca Ariton a savarsit infractiunile de care a fost acuzat", a spus avocatul.
Avocatul Anei Mariei Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, a cerut instantei sa se ia act de faptul ca clienta sa si-a retras apelul. In prima instanta, aceasta a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita.
Avocatul fostului secretar general din Ministerul Dezvoltarii, Gheorghe Nastasia, a aratat ca acesta a contribuit la inculparea Elenei Udrea.
"A fost denuntat ca a primit o geanta cu 900.000 de euro. El este cel care a spus ca i-a dat geanta Elenei Udrea. Va rog sa admiteti apelul si sa stabiliti o pedeapsa mai mica, cu suspendare", a spus avocatul.
Aparatorul lui Rudel Obreja a aratat ca al sau client este astazi la "cel mai important meci al vietii sale".
"Este un personaj vocalic, incomod. El are dreptul la o judecata impartiala", a declarat avocatul. Timp de aproape o ora el a pledat pentru nevinovatia fostului boxer.
"Nu a avut nimic de-a face cu apele tulburi ale politicii romanesti. El doar a dorit sa sustina o data in plus imaginea Romaniei, prin organizarea Galei. El a pus licenta exclusiva cu privire la meciurile lui Lucian Bute in slujba ministerului condus de Elena Udrea. Acum nu se afla nici in Costa Rica, nici in Madagascar, sau in vreo insula din Galapagos", a explicat avocatul.
Avocatul lui Botoroaga Dragos: "Cerem respingerea apelului DNA in privinta noastra".
Avocatul lui Breazu Tudor: "Va rog sa tineti cont doar de sumele indicate de instanta de fond. Multe dintre sustinerile DNA au fost rasturnate de instanta de fond. Clientul meu nu stia ca banii trecuti prin firma lui erau cu titlul de mita. Topoliceanu a declarat ca nu i-a spus, dar ca trebuia sa presupuna. Cerem pedeapsa mai mica si cu suspendare".
Avocatul lui Stefan Lungu: "A recunoscut o fapta, si-a asumat-o, a constientizat ca va fi condamnat. Cerem pedeapsa mai mica, cu suspendare. Pentru celelalte doua fapte, consideram ca sentinta este nelegala. Nu a fost motivata condamnarea si nici respingerea solicitarilor mele".
Procurorul DNA arata in pledoaria finala ca Udrea, prin comportamentul ei, a generalizat practica ilegala ca firmele sa dea comision pentru a obtine contracte din bani publici.
"Pentru Elena Udrea fapte savarsite intr-o perioada lunga de timp, a implicat persoane de incredere, carora le delega atributii, tocmai pentru a evita tragerea sa la raspundere, hotara discretionar asupra fondurilor publice. Activitatile sale au incurajat generalizarea unui comportament ilicit de a plati comisioane pentru a obtine fonduri publice. (...) Cerem pedepse sporite pentru toti inculpatii, cu executare", se mai arata in apelul DNA.
Pentru Rudel Obreja DNA cere o pedeapsa orientata spre mediu: "Nu a recunoscut, a plasat responsabilitatea pentru spalare de bani catre alte firme".
DNA contesta si cuantumul pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar.
"Nu se justifica pedepse cu suspendare pentru Topoliceanu, Lungu si Nastasia. Cerem condamnare cu executare. Consideram ca faptele sunt foarte grave, de asemenea trebuie luat in calcul ca erau inalti functionari ai statului. (...) In cazul lui Lungu si Nastasia, desi au recunoscut faptele, au fost si alte mijloace de proba care au confirmat faptele".
Procrorul DNA cere condamnarea lui Ion Ariton. "Era membru al Guvernului, stia ca au fost probleme legate de ideea initiala de organizare de catre MDRT a evenimentului, mai mult, presa a scris anterior despre problemele legate de sponsorizare evenimentului de catre companiile de stat.
Inculpatul era nemultumit de sumele oferite de companii, a cerut reveniri de la companiile de stat care aveau in bugetele de cheltuieli sume mai mari. Daca ar fi stiut ca acest demers este legal, consideram ca ar fi putut sa participe la ele. Rudel Obreja a primit intr-un mod ocult lista cu sumele de bani avansate de catre companiile de stat", sustine procurorul DNA, care cere si condamnarea lui Rudel Obreja si pentru spalare de bani.
Citește cronica INTEGRALĂ pe Ziare.com .