Dragnea: Așteptăm până marți după ședința CSAT; se mai întârzie 4-5 zile cu dezbaterea bugetului în Parlament

Dragnea: Așteptăm până marți după ședința CSAT; se mai întârzie 4-5 zile cu dezbaterea bugetului în Parlament

Președintele Camerei Deputaților, liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat vineri că în privința bugetului se va aștepta până marți după ședința CSAT convocată de președintele Klaus Iohannis și a subliniat că astfel se întârzie dezbaterea proiectului bugetului de stat în Parlament.

"Marți așteptăm și noi să se termine cu 'celeritate' ședința CSAT-ului și să dăm drumul la procedurile parlamentare. Se mai întârzie iar 4-5 zile. (...) Orice întârziere pentru bugetul de stat nu ajută nimănui, de ce s-a ajuns la această decizie, mi-e foarte greu să înțeleg", a spus Dragnea.

Liderul PSD a menționat că avizul CSAT este consultativ, dar a adăugat că și dacă Guvernul ar fi adoptat proiectul de buget "cineva ar fi declanșat" probabil o procedură pentru a întârzia acest lucru.

Liviu Dragnea a apreciat că, "din păcate", așa a fost și cu celelalte proiecte de legi privind mărirea salariilor în educație și sănătate.

Președintele Camerei Deputaților a subliniat că nu există niciun risc pentru funcționarea statului. "S-a hotărât ca începând din acest an să se aloce mai mulți bani pentru dezvoltarea țării (...), nu există niciun risc privind ministerele, instituțiile, serviciile", a spus Dragnea.

Potrivit acestuia, guvernul Grindeanu a luat decizia corectă, pentru că este un guvern care respectă procedurile.

"Din păcate, această procedură este folosită într-un mod incorect și neproductiv de președintele Iohannis. Anul trecut proiectul de buget a fost adoptat în guvern într-o zi, a doua zi a fost trimis avizul CSAT-ului. Nu s-a dorit lucrul acesta, Guvernul a transmis proiectul de buget la Administrația Prezidențială, așteptând decizia președintelui, sperând că poate se convoacă CSAT-ul, după-amiază, în seara asta, Guvernul era pregătit să aștepte până la orice oră. Noi, aici, la Parlament, eram pregătiți să așteptăm până la orice oră pentru a putea demara de mâine procedurile parlamentare de adoptare a bugetului de stat. N-am reușit să înțeleg noțiunea termenului de celeritate de azi până marți", a arătat președintele Camerei Deputaților.

El a adăugat că ministrul de Finanțe a discutat cu fiecare ordonator de credite în parte, demonstrând că fiecare instituție are suficienți bani pentru funcționarea în regulă și nu se pune problema să existe vreun risc în ceea ce privește funcționarea statului.

"Sunt instituții care au avut în ultimii ani creșteri foarte mari, an de an le-a crescut bugetul. Dar asta nu înseamnă că au fost tăieri masive. În același timp s-a hotărât să se aloce mai mulți bani către dezvoltarea țării și mai puțin față de anul trecut, dar mult mai mult față de anii precedenți pentru alte instituții. Nu există de asemenea niciun risc în ceea ce privește ministerele, instituțiile, serviciile implicate în sistemul de securitate națională. De asemenea, 2% din PIB credite bugetare pentru apărare este prins în proiectul de buget", a susținut Liviu Dragnea.

Liderul social-democraților a menționat că proiectul de buget a fost trimis de Guvern în jurul prânzului și a amintit că avizul CSAT este unul consultativ, Parlamentul fiind cel care decide în final pe proiectul de buget.

"Dacă fiecare folosește orice aviz, orice prevedere de aviz consultativ ca să blocheze sau să întârzie un act al guvernului sau al Parlamentului, nu procedează corect. Bugetul este construit responsabil, este construit să finanțeze toate prevederile din programul de guvernare, (...) și de asemenea să asigure funcționarea statului și a instituțiilor importante din stat. S-au alocat bani mai mulți al ÎCCJ, la Ministerul Public și la CSM pentru că este o creștere de salarii realizată în anii precedenți, plus că este o investiție pentru sediul la DIICOT. În rest, cea mai mare parte din celelalte instituții, care nu generează dezvoltare, începând cu Camera Deputaților, au suferit tăieri de buget. Așa cum eu am putut să găsesc soluții aici, la Camera Deputaților, și să avem cu mai mult de 16 % mai mic bugetul (...) au fost găsite soluții ca și alte instituții să aibă un buget mai mic decât anul trecut, dar mai mare decât 2015, decât 2014", a detaliat acesta.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că l-a sfătuit pe premier să respecte procedurile "ad-literam", respectiv să țină cont de avizul CSAT — pozitiv sau negativ.

El a adăugat că, în privința bugetului apărării, România nu a avut până acum 2 % din PIB pentru apărare, ceea ce "este bine de știut".

'Iar în ceea ce privește referirile la serviciile secrete, ministrul de Finanțe a discutat cu conducerile celor două instituții, s-a discutat în detaliu, nu se pune în pericol nicio acțiune operativă, nicio acțiune care are ca obiectiv apărarea securității și siguranței naționale", a precizat Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru marți o ședință a CSAT în vederea analizării proiectului de buget pentru instituțiile din domeniul securității naționale , potrivit Administrației Prezidențiale.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...