Dragnea ar trebui să facă pușcărie pentru asta!/Din cauza legilor modificate la ordinul lui, statul va plăti un miliard de dolari pe o concesiune dată gratuit tot de statul român
- Romgaz, societatea unde statul român deține prin Ministerul Energiei puțin peste 70% din acțiuni, a cumpărat 50% din concesiunea și dreptul de exploatare a platformei denumită acum Neptun Deep. Sumă plătită: un miliard de dolari, scrie Europa Liberă.
- Între anii 2000 și 2019, guvernul român a acordat și apoi a prelungit concesiunea gratuită a platformei Neptun Deep până în anul 2045.
- În baza acestor decizii, Exxon Mobile și OMV Petrom, proprietarii concesiunii din anul 2008, au investit peste 1,5 miliarde de dolari în operațiuni de explorare.
- Statul român, prin Romgaz, a ajuns să plătească un miliard de dolari către Exxon în urma modificărilor legislației exploatărilor de gaze din Marea Neagră, modificări forțate în 2018 de Liviu Dragnea.
- Legislația adoptată în urmă cu trei ani a făcut ca investițiile marilor companii în exploatarea gazelor din Neptun Deep să fie sistate.
- Primul metru cub de gaz din acest perimetru trebuia valorificat pe piața liberă încă din acest an, conform acordurilor din ultimul deceniu. Acum, varianta cea mai pozitivă, este ca gazul să fie extras de-abia începând cu 2025.
- Gazele din platforma continentală denumită Neptun Deep ar putea asigura întreg consumul României de astfel de hidrocarburi pentru o perioadă de până la 8 ani. Unele estimări susțin că ar putea fi vorba și de 20 de ani.
- Cu toate acestea, compania americană Black Sea a anunțat că din 2022 ar putea exploata gaze naturale din Marea Neagră, din perimetrul denumit „Ana”. Rezerva de gaze de aici asigură doar 10% din consumul anual al României.
- Până când gazul din Marea Neagră va fi folosit în economie, România a cheltuit peste 200 de milioane de euro, și riscă să achite încă 300 de milioane de euro până la sfârșitul iernii pentru a depăși criza gazelor din acest sezon rece.
Societatea națională Romgaz face ultimii pași pentru ca la începutul anului viitor să intre propriu-zis în posesia a 50% din platforma continentală Neptun Deep, zonă unde se estimează că ar fi cea mai mare concentrație de gaze din Marea Neagră.
Între 42 și 84 de miliarde de metri cubi ar fi resursele de hidrocarburi din acest perimetru, conform raportărilor Ministerului Energiei. Alte estimări, neasumate oficil, dar atribuite Agenției Națioanel de Resurse Minerale, susțin că ar fi vorba de 200 de miliarde de cubi de gaze doar în platforma Neptun Deep. Consumul anual al României este estimat la 12 miliarde de metri cubi de gaze, consum ce crește de la an la an.
Acordul încheiat de Romgaz, după ce conducerea companiei de stat a anunțat bursa autohtonă despre acordul de cumpărare încheiat cu Exxon-ul, urmează să intre în vigoare de la începutul anului 2022
Totul mergea conform planului iar în 2021 urma să fie exploatat gazul din Marea Neagră. Însă, la începutul anului 2018 a apărut propunerea de schimbare e legislației extracției hidrocarburilor din Marea Neagră.
La mijlocul lunii octombrie 2018, în plin avânt a lui Liviu Dragnea de a-și întări popularitatea pentru a scăpa de o eventuală condamnare, care avea să vină însă în mai 2019, parlamentul adopta o nouă legislație pentru exploatarea gazelor și petrolului din Marea Neagră. Vechea legislație era din 2013.
Prin Legea 256/2018 companiilor care aveau concesiuni în Marea Neagră li se impuneau condiții mai dure din punct de vedere economic, exact în momentul în care piața gazelor naturale începea să scadă.
Mai mult, Exxon a preferat să se asocieze cu guvernul turc, condus de Racep Erdogan, și să abandoneze proiectul românesc. Turcia a descoperit și ea rezerve de gaze în Marea Neagră, așa că Exxon a preferat condițiile economice oferite de Turcia, decât cele impuse de legislația lui Liviu Dragnea.
„Legea are o serie de formulări eliptice și interpretabile asupra cărora ar fi de dorit ca legiuitorii să revină, astfel încât neclaritățile observate să fie eliminate în forma finală care va intra în vigoare”, apreciau reprezentanții Deloitte, după ce proiectul a fost aprobat.
Ce a nemulțumit marile companii:
- investițiile din perioada de explorare, investiții destul de scumpe, nu se mai deduceau fiscal;
- investițiile din perioada de exploatare se deduc în procent de 60%;
- dacă societățile vindeau gaze peste prețul de 45,71 lei/MWh, diferența era taxată suplimentar între 15% și 70%, în funcție de cât de mare era diferența până la prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și noncasnici în anul 2012 (este vorba de prețul de 45,71 lei/MWh).
„Există numeroase controverse referitoare la corecta interpretare a anumitor prevederi ale legii offshore. De asemenea, o parte din prevederi au fost contestate ca neconforme cu dreptul comunitar pe parcursul procesului legislativ, însă au fost menținute în forma finală”, era o parte din analiza critică a KPMG România, companie specializată în analiză financiară.
Prelungirea din ianuarie 2019
După apariția noii legislații din octombrie 2018, marile companii și-au oprit orice fel de investiție în Marea Neagră. Cel mai important proiect este Neptun Deep unde s-ar afla mai mult de 40% din rezervele de gaze descoperite în sectorul românesc al Mării Negre. Însă pentru a ajunge la aceste gaze, este nevoie și de investițiile unor mari companii care să-și permită operațiunile de forare.
Pentru a convinge Exxon și Petrom să nu abandoneze Neptun Deep, peste trei luni de la adoptarea Legii 256/2018, guvernul condus de Viorica Dăncilă prelungește concesiunea acordată celor două companii la Neptun Deep. Astfel, concesiunea urma să expire în 2045, față de 2030 cum era termenul inițial.
„S-a apreciat că, în vederea maximizării șanselor de obținere a producției de hidrocarburi din perimetrul XIX Neptun, într-o perioadă rezonabilă, este esențial ca titularul acordului de concesiune să dispună de timpul necesar, astfel că se impune prelungirea duratei concesiunii cu cincisprezece (15) ani. Acest lucru implică modificarea acordului de concesiune printr-un act adițional, având ca obiect extinderea duratei concesiunii", se menționează în nota de fundamentare a HG 37 din 30 ianuarie 2019.
„Etapa de dezvoltare offshore în ape de mare adâncime implică investiții masive în tehnologie sofisticată, fiind necesar un nivel ridicat de rezerve pentru a justifica dezvoltarea economică a zăcămintelor. Costurile de dezvoltare ajung, în mod obișnuit, până la câteva miliarde de dolari. Pe lângă aceasta, este nevoie de o perioadă suficientă în vederea creării infrastructurii și capacităților de producție offshore și pentru exploatarea resurselor comerciale potențiale”, se mai precizează în hotărârea de guvern.
Urmarea acestor modificări legislative a fost că majoritatea investițiilor din Marea Neagră au fost oprite. O singură excepție: asocierea condusă de firma cu origini americane Blak Sea a continuat forajele și realizarea conductelor către perimetrele denumite „Ana” și „Doina”. În aceste zone ar fi 9,5 miliarde de metri cubi de gaze.
Nota de plată, achitată de Romgaz
ExxonMobil și OMV Petrom estimau anterior că producția de gaze din perimetrul Neptun Deep ar putea debuta în 2021 și ar putea dura chiar 15 ani, respectiv până în 2036.
Pentru preluarea gazelor din Marea Neagră, Transgaz a începutul și proiectul investiției în conducta Tuzla-Podișor, ce va prelua de la țărm gazele extrase din perimetrul respectiv și la va introduce în sistemul național.
Deși premierii liberali Ludovic Orban și Florin Cîțu, împreună cu ministrul Energiei Virgil Popescu, au promis că vor schimba legislația impusă de Liviu Dragnea, acest lucru nu s-a întâmplat până acum.
Așa că în iunie 2021, Exxon a anunțat că a ajuns la un acord cu Romgaz pentru a-și vinde partea de 50% din concesiunea Neptun Deep. În luna octombrie, compania de stat a notificat Bursa de Valori București în legătură cu datele tranzacției care va urma să fie aplicată la începtul lui 2022.
Din datele puse la dispoziția bursei, reiese că Romgaz va cumpăra practic reprezentanța în România a Exxon, reprezentanță (ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited) care deține 50% din proiectul Neptun Deep.
Prețul de achiziție a fost stabilit la 1,06 miliarde dolari și poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori București.
La semnarea contractului de vânzare - cumpărare, Romgaz va avea obligația de a achita vânzătorilor o sumă de 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit.
Citește materialul integral pe Europa Liberă