Dragnea a CEDAT! Noul Guvern și ALEGERILE, la MÂNA FICUSULUI. O fi bine, o fi rău?
Presedintele Klaus Iohannis a pregatit deja terenul pentru instalarea unui guvern din afara partidelor, cu anuntul ca liderii politici n-au prezentat la prima runda de negocieri o varianta de premier. Toate sursele politice consultate de HotNews.ro sustin ca partidele s-au aratat dispuse sa mearga total pe mana Cotroceniului.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi spus presedintelui: "Facem cum doriti dvs". La randul lor, liberalii asteapta sa li se comunice pasii de urmat. Constiente ca n-au ce pune pe masa, partidele s-au desistat din jocul politic de frica strazii. Este insa si o miscare prin care pun toata responsabilitatea viitoarei guvernari in carca lui Klaus Iohannis.
De luni incolo, presedintele Iohannis va relua negocierile cu partidele. Cel mai probabil, Dragnea, Gorghiu&co vor evita sa-si asume responsabilitatea formarii guvernului. N-ar avea nici cu cine s-o faca, nici sustinere publica. Reluarea negocierilor politice - dupa ce presedintele Iohannis s-a consultat cu societatea civila pentru a da satisfactie unei asteptari legitime - reprezinta o simpla formalitate cu final previzibil. In fata unui nou esec, presedintele trebuie sa-si asume o decizie.
Surse din societatea civila prezente la discutiile cu seful statului au declarat pentru Adevarul: "Presedintele ne-a spus: am doua variante, ambele proaste. Ori stau cu acest Guvern patru luni, apoi declansez alegeri anticipate, ori desemnez acum un premier, dar raman cu acest Parlament inca un an de zile".
Se le luam pe rand. Varianta alegerilor anticipate, sustinuta de liberali, nu este nici fezabila, nici posibila. Apoi, anticipatele sunt dificil de declansat, totul e la mana Parlamentului care nu va dori sa-si scurteze mandatul. In treacat fie spus, demisia in bloc a parlamentarilor nu rezolva problema deoarece n-ar duce la anticipate, ci la noi alegeri cu mandate si la parlamentari cu mandate provizoriu. Prin urmare, ce sens ar avea sa organizezi noi alegeri acum pe baza unei ilozorii demisii in bloc pentru ca, peste mai putin de un an, sa avem o noua runda de alegeri la termen? Complet absurd, miscare fara noima.
In interiorul PNL s-a nascut de curand ideea suprapunerii alegerilor locale cu cele generale. Asa se explica de ce una din variantele lui Iohannis ar fi sa mai stea cu acest guvern patru luni. Miscarea ar avantaja partidele mari si ar spulbera partidele mici sau pe cele nou infiintate. Devansarea datei alegerilor generale - incercata si de Traian Basescu - este insa profund neconstitutionala si incalca toate regulile lumii civilizate. Prin urmare, nici aceasta fortare democratica nu merge fara un mare scandal politic. Oricat si-ar dori PNL si PSD suprapunerea alegerilor, riscul de a genera noi tensiuni si agitatii este mult prea mare. Presedintele Iohannis ar pierde enorm intrand intr-un joc meschin si neprincipial.
Prin urmare, nu prea are de ales in mod real. Varianta conturata deja de la primele consultari - guvern de tehnocrati - pare inevitabila. Un guvern de oameni rupti complet de partide nu va putea face mare lucru fara o minima sustinere politica in Parlament. Astfel, oricine va fi desemnat prim ministru - Dacian Ciolos sau altcineva - va trebui sa accepte in echipa de ministri "tehnocrati" din sfera de influenta a celor doua partide. Nu va putea propune o echipa total rupta de partide, ci vom avea probabil diverse formule de compromis. Gradul de acceptabilitate publica a unei formule negociate este deja mult mai mare. Energia strazii s-a consumat si disipat, cum era si firesc sa se intample. Problema viitorului guvern va fi ca intre obiectivele majoritatii parlamentare si cerintele strazii se casca o prapastie de netrecut. Conflictul pare acum inevitabil.
Aici trebuie spus ca Revolutia Colectiv, cum a fost numita saptamana de proteste, a atins obiective importante. In primul rand, a cazut un guvern arogant si cinic, de un populism periculos pentru viitorul economic al Romaniei. In al doilea rand, s-a trezit din adormire constiinta civica a natiunii, s-au desteptat energii in noua generatie. Miscarile ample de strada obliga partidele sa-si schimbe radical oferta politica. PSD si PNL nu vor mai putea defila cu toti borfasii, incompetentii si coruptii, cum erau gata sa o faca. Orice noua sfidare va fi sanctionata dur de alegatori. Orice partid care va nesocoti evenimentele din ultima saptamana va plati printr-un recul semnificativ in sondaje.
Este adevarat, intram intr-o noua paradigm politica. Seful statului si liderii politici trebuie sa se pregatesca pentru scurtarea ciclului electoral. Nu vad guverne capabile sa reziste de aici incolo mai mult de doi ani daca iau decizii proaste, conduc ineficient sau tolereaza coruptia. Orice program de guvernare va trebui insotit de un premier de rezerva din start pentru a putea fi dus la bun sfarsit. Revolutia Colectiv marcheaza, intre altele, iesirea din prizonieratul televiziunilor de stiri, eliberarea publicului de vechile mecansime care il tineau captive. Acum oamenii comunica, se informeaza si se mobilizeaza instant pe Facebook. Tot aici, in lumea libera de pe net, se nasc idei care pot provoca oricand o avalansa sau o noua eruptive sociala. In acest peisaj instabil si greu de controlat vor trebui sa se miste politicienii de acum incolo.
Noua lume ar putea sa nasca si un nou partid. Am vazut deja tentative de coagulare (vezi Partidul National Colectiv) si cred ca suntem abia la inceputul fenomenului. Vor mai exista si alte initiative, eperimente si incercari, deoarece dorinta strazii de a-si construi propriul vehicul prin care sa-si promoveze interesele este uriasa. Publicul s-a saturat pana peste cap de partidele clasice, nu mai cred in ele si in puterea lor de auto-reformare.
Nu ar fi deloc exclus sa asistam la nasterea unui partid prezidential din aceasta magma incandescenta care a aprins Romania in ultimele zile. Klaus Iohannis stie sau intuieste ca nu mai poate conta pe liberali daca doreste un al doilea mandat. Sansele ca un partid construit pe baze putrede si confiscat in prezent de cativa oameni crescuti in scoala coruptiei sa se reformeze intr-o proportie satisfacatoare sunt minime spre zero.
Evident, dupa o saptamana de proteste zilnice, incepute toate la orele 18 si prelungite pana dupa miezul noptii, era inevitabil sa apara in peisaj marginalii protestelor, sa asistam la tentative de compromitere, confiscare si manipulare a pietei. Cum vrea PSD sa manipuleze protestele cu oamenii lui Putin. Partidele, sistemul, vechiul establishment, se simte tot mai amenintat de valul ridicat in urma tragicelor evenimente din clubul Colectiv, soldate cu zeci de morti si raniti. Deja nu mai prea conteaza cum vor evolua protestele. Marile obiective au fost atinse.
Revolutia Colectiv a scos din incremenire un intreg sistem osficat in rau si a creat premisele unui schimbari reale. Nimic nu garanteaza ca schimbarea va avea loc in mod real, dar in mod cert de aici incolo nu va mai fi nimic la fel ca inainte. Acesta este cel mai mare castig pe care pana si cei mai sceptici dintre noi nu-l pot nega. Nu mai suntem simple numere, inca n-am murit cu totul ca natie.