Drăgan (IGPR): Mesajul numărului personalizat în Suedia nu are legătură cu dosarul penal deschis conducătorului auto
Mesajul numărului de înmatriculare personalizat în Suedia nu are legătură cu dosarul penal deschis pe numele conducătorului auto, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, luni, într-o conferinţă de presă.
Poliţiştii de la Brigada Rutieră au întocmit dosar penal pe numele şoferului autoturismului înmatriculat în Suedia cu numere personalizate ce conţineau injurii la adresa PSD.
"Acel număr de înmatriculare, din punct de vedere legal, nu are ce să caute pe teritoriul României, nu poate circula, întrucât nu îndeplineşte condiţiile necesare (...) Dacă e să vorbim şi de partea morală, nu înţeleg atunci de ce persoanele care adresează aceste cuvinte în public sau persoanele care desenează pe pereţi, scriu pe pereţi, pe garduri aceste mesaje obscene sunt sancţionate de poliţişti conform Legii 61/1991, dar pe partea cealaltă este în regulă să punem aceste mesaje pe autoturismele personale, să circulăm pe teritoriul României, apoi părinţii din ţara asta să stea să explice copiilor ce anume înseamnă acel mesaj, asta trecând pe latura morală, dar repet, nu are nicio legătură mesajul de pe acest autoturism cu dosarul penal", a explicat Drăgan.
Întrebat de jurnalişti dacă a fost modificată Convenţia de la Viena în urmă cu doi ani, astfel încât sunt permise şi numere de înmatriculare formate doar din litere, Drăgan a răspuns că, în prezent, în România, pot circula autoturisme cu numere de înmatriculare alcătuite fie numai din cifre, fie din litere şi cifre, nu doar din litere.
"Faţă de toate celelalte opriri în trafic ale acestui conducător auto, în cadrul acestui dosar penal întocmit în această dimineaţă se vor extinde cercetările (...) Au fost efectuate verificări imediat după prima oprire a acestui autoturism în trafic (...) Au fost efectuate mai multe informări cu autorităţile din Suedia până la momentul clarificării situaţiei de fapt", a mai declarat Drăgan.
Întrebat ce se întâmplă dacă numărul personalizat cuprinde un alt mesaj împotriva PSD sau unul de susţinere a PSD, purtătorul de cuvânt al IGPR a menţionat că fiecare caz în parte va fi analizat la momentul respectiv şi că vor fi aplicate măsurile legale care se impun.
"Dreptul la libera circulaţie în UE e un drept garantat, nu s-a putut lua nicio măsură împotriva acestei persoane până nu am avut certitudinea că pot fi întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 334, alin. 4 din Codul penal, coroborat cu răspunsurile primite ulterior de la autorităţile din Suedia. La momentul în care acel autoturism a pătruns în ţară, nu aveam acele informări de la autorităţile din Suedia să ştim că nu putea circula pe teritoriul altui stat european în afară de teritoriul Suediei, drept pentru care s-a apreciat că nu e necesară luarea unei măsuri la acel moment faţă de acea persoană. Ulterior, în urma primirii acestor răspunsuri, astăzi dimineaţă, a fost depistat în trafic şi întocmit dosar de cercetare penală", a adăugat Drăgan.
Marian Badea, director adjunct al Direcţiei Rutiere, a menţionat că autovehiculul a intrat în ţară pe 17 iulie prin punctul de trecere a frontierei Nădlac.
"A mai fost oprit pe teritoriul României pe raza a trei judeţe: Hunedoara, Dolj, Olt şi pe raza municipiului Bucureşti (...) În dimineaţa zilei de 30, la ora 6,00, Brigada de Poliţie Rutieră a oprit un autovehicul condus de un cetăţean de aproximativ 45 de ani cu un număr personalizat, acesta a fost condus la sediul Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei, unde s-au efectuat verificări, a fost întocmit un dosar penal (...) Au fost de asemenea dispuse măsuri de reţinere a permisului de conducere şi eliberarea unei dovezi fără drept de circulaţie şi reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pe perioada cercetărilor", a spus Badea.
El a menţionat că până pe 30 iulie nu erau efectuate toate verificările şi nu au fost primite toate răspunsurile de la autorităţile suedeze.
"Pe 20 am primit primul răspuns, după care a urmat un schimb succesiv de informaţii între noi şi autorităţile suedeze pentru a lămuri pe deplin întreaga problemă (...) S-a precizat că există un număr de înmatriculare permanent şi unul preferenţial. Cu cel preferenţial poate circula doar pe teritoriul Suediei, cu excepţia altor state, acolo unde aceste state permit acest lucru. România nu este unul dintre aceste state", a declarat Andrei Linţă, directorul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională.
În faţa sediului IGPR, peste 20 de persoane au protestat faţă de măsurile luate în cazul bărbatului cu autoturism înmatriculat în Suedia. AGERPRES/(A - autori: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)