Dr. Vlad Ciurea, despre momentele când se blochează creierul și se instalează frica: „Nu trebuie să intrăm în această stare”

Dr. Vlad Ciurea, despre momentele când se blochează creierul și se instalează frica: „Nu trebuie să intrăm în această stare”

Reputatul medic neurochirug Vlad Ciurea a dezvăluit cum apar momentele când se blochează creierul și ce trebuie să facem să nu ne mai fie teamă de medic. „Dacă intri în frică, panică, toate procesele cerebrale se blochează”, susține dr. Vlad Ciurea.

Prof. dr. Vlad Ciurea spune ce obicei face foarte mult rău creierului FOTO Adevărul

Prof. dr. Vlad Ciurea spune ce obicei face foarte mult rău creierului FOTO Adevărul

În emisiunea Sfat de Sănătate , de la Antena 3 CNN, dr. Vlad Ciurea a afirmat că relația medic-pacient este una foarte importantă, atât ca măsură de prevenție a bolilor, cât și pentru momentele în care avem un diagnostic și nu știm încotro să pornim.

„Când am aflat un diagnostic formulat, în primul rând trebuie să vorbim cu un specialist în boala respectivă. Sunt spitale, sunt specialiști, sunt cadre universitare şi trebuie să ne găsim o persoană cu experiență. Putem afla ce cunoștințe are în spate medicul respectiv, ce pregătiri a făcut în acest domeniu, iar doctorul acela trebuie în primul rând să aibă timpul necesar. Un doctor care se grăbește nu poate să salveze o viață, nu poate să dea o informație corectă”, a declarat neurochirurgul Vlad Ciurea , la Antena 3 CNN.

Dr. Vlad Ciurea: Pacientul trebuie lăsat să vorbească

Medicul a mai precizat faptul că „medicina nu se face după ceas”, iar „relația dintre medic și pacient este foarte importantă”.

„Medicina nu se face cu ceasul, nu se poate să pui ceasul să sune după 20 de minute. Într-adevăr, dacă ai un pacient pe care îl cunoști foarte bine și a venit la un control, are un istoric medical în spate, da, să zicem că poate dura 20 de minute consultul. Dar un pacient care intră pe ușă prima dată poate să stea și o oră, pentru că tot mai are câte ceva de spus. Mesajul e foarte simplu: lăsați-l pe om să vorbească, să vorbească cât mai mult, să povestească ce își mai aduce aminte. Deci aceasta este adevărata medicină. Lumea este suprasolicitată (...). Relația dintre medic și pacient este foarte importantă. Pacientul trebuie lăsat să vorbească, el însuși să furnizeze datele, iar acea povestire, anamneză, cum îi spunem noi medicii, este foarte importantă. Practic 50% din diagnostic este formulat din cuvintele pacientului”, a spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Potrivit sursei citate, medicul a subliniat că, în momentul în care ne este frică și avem anxietate, creierul nostru parcă se blochează.

Anxietatea blochează tot. Unul din elementele grele ale creierului este această frică. Dacă intri în frică, panică toate procesele cerebrale se blochează. Trebuie să nu intrăm în această frică”, a concluzionat reputatul neurochirurg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii