Dr. Rafila demontează 10 mituri despre Covid-19: Persoane care negau existenţa virusului au făcut forme grave de boală

Dr. Rafila demontează 10 mituri despre Covid-19: Persoane care negau existenţa virusului au făcut forme grave de boală

România a înregistrat, sâmbătă, cel mai mare număr de cazuri noi de Covid în 24 de ore - 698, la capătul unor săptămâni în care numărul de îmbolnăviri a crescut constant. În contextul în care în spaţiul public au apărut diverse "mituri" şi idei care neagă gravitatea pandemiei şi existenţa noului coronavirus, îndemnând oamenii să nu respecte regulile elementare impuse de starea de alertă, profesorul dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a demontat 10 mituri legate de SARS-Cov-2, într-un interviu acordat pentru  Republica.ro .

„Dacă o să vă uitaţi la statistici, o să vedeţi că în fiecare săptămână numărul cumulat de cazuri a fost tot mai mare şi, în momentul de faţă, probabil că sunt în jur de 3.000 de cazuri într-o săptămână. Această situaţie se corelează şi cu creşterea cu 50% a numărului de cazuri internate în terapie intensivă, de la 160 la 240. Întotdeauna un anumit procent dintre cei care se îmbolnăvesc de Covid fac forme grave. Ajungem la o concluzie îngrijorătoare, că ne aflăm pe un trend constant ascendent, care într-un fel sau altul trebuie schimbat. Această evoluţie crescătoare poate să ajungă să pună probleme sistemului de sănătate, dar să ridice şi probleme legate de libera circulaţie a cetăţenilor români în spaţiul UE”, avertizează dr. Rafila care este şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Concret, celor care cred că „nu se moare de Covid”, Alexandru Rafila le spune că această afirmaţie este falsă şi aduce argumente solide.

„Este clar că nu este adevărat. Mai mult, studiile arată că infecţia cu noul coronavirus nu afectează exclusiv plămânii, ci mai multe organe. Se produc microtromboze, care duc la inclusiv la necroze şi la incapacitate funcţională la nivelul plămânilor, cordului, rinichilor şi chiar al sistemului nervos. Efectele sunt foarte serioase, iar recuperarea este problematică”, avertizează medicul.

Despre un alt mit vehiculat în spaţiul public şi care poate pune chiar în pericol viaţa multora ce tind să creadă în el, anume că „statisticile sunt umflate, iar numărul îmbolnăvirilor este mai mic iar personalul medical a mituit familii pentru ca în certificatul de deces al rudelor să fie trecută în mod fals infecţia cu Covid-19 drept cauză a morţii”, profesorul Rafila afirmă:

„Nu îmi dau seama cum s-ar putea întâmpla acest lucru, nu am văzut nici măcar un singur caz documentat, nici cea mai mică dovadă. Nu înţeleg care este mecanismul şi care este scopul unei astfel de întreprinderi. De ce să încerci să convingi pe cineva să declare că ruda lui a murit datorită infecţiei cu noul coronavirus? În primul rând, un deces rezultat de pe urma infecţiei de coronavirus trebuie să fie documentat de un rezultat de laborator care să arate că acea persoană a fost infectată.

Nu poate familia să declare că a murit cu noul coronavirus dacă nu există dovada rezultatului de laborator. Dacă ne referim la o secvenţă logică, ea este în mod clar imposibil de pus în practică, pentru că logica lipseşte.

În legătură cu statisticile, vă pot oferi o explicaţie de la colegii mei care lucrează în sistemul de sănătate publică. Se trimit probe recoltate din toată ţara, la peste 100 de laboratoare. Acestea sunt recoltate de la toate persoanele simptomatice, de la cele deja infectate sau de la cele din categorii care se recomandă a fi testate periodic - pacienţi oncologici, pacienţi care fac dializă. Numărul de persoane testate depinde de câte persoane simptomatice sau internate sunt. Deci e clar că se înregistrează un trend crescător al numărului de teste, odată cu creşterea numărului de persoane care au infecţii active. Pe de altă parte, rezultatele pozitive sunt de două feluri: cele de la persoane care sunt deja confirmate, pentru a verifica statusul virusologic, şi cele de la persoanele diagnosticate pentru prima dată ca fiind pozitive. Sunt două categorii distincte, iar platforma informatică securizată de STS, în care se introduc aceste rezultate nu permite decât o singură înregistrare pentru CNP, cea pentru raportarea unui caz pozitiv nou. O persoană pozitivă nu poate fi raportată de două ori ca nou infectată”.

Un alt mit ar fi acela că, în realitate, Covid-19 nici nu există.

Ce ne spune doctorul Alexandru Rafila cu privire la acest lucru: „Virusul există, în mod evident, iar acest lucru este certificat prin izolarea lui de la numeroase persoane bolnave. Identificarea virusului se face prin cultivarea pe culturi de celule. El poate fi secvenţiat, adică putem să cunoaştem întreaga structură genetică a acestui virus. În plus, nimeni nu poate să pună la îndoială faptul că produce infecţii, mai ales că aceste infecţii sunt de multe ori complicate, produc foarte multă suferinţă şi multe decese”.

Interviul complet  aici


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...