Dovezi controversate care au dus la condamnarea asistentei care a ucis 7 bebeluși. Crimele care au îngrozit Anglia, anchetate din nou
Procurorii britanici au folosit note scrise de asistenta acuzată că a ucis șapte bebeluși la psiholog, în care aceasta arăta, printre altele: „Sunt rea, am făcut asta”.
Lucy Letby a scris mai multe note în care pare că face o mărturisire. FOTO: colaj The Guardian
Notele scrise de asistenta spitalului Contesa de Chester - Lucy Letby, folosite de procurori pentru a o condamna pentru uciderea a șapte bebeluși, au fost puse pe hârtie la sfatul profesioniștilor, ca o modalitate de a face față stresului extrem, a aflat The Guardian .
Notele au fost invocate de acuzare ca echivalând cu o mărturisire în timpul primului său proces și la apel, dar surse apropiate cazului au spus că acestea au fost produse în urma ședințelor de consiliere, ca parte a unui proces terapeutic în care a fost s-a sfătuit să pună pe hârtie gândurile și sentimentele ei tulburătoare.
Scrise dens pe note Post-it și o coală ruptă de hârtie, acestea au fost suprascrise pe alocuri și uneori evidențiate cu majuscule. Au conținut cuvintele: „Sunt rea, am făcut asta”, „I-am ucis intenționat pentru că nu sunt suficient de bună pentru a avea grijă de ei și sunt o persoană îngrozitoare” și „ură”.
Procuratura a folosit notele pentru a ajuta la construirea cazului împotriva lui Letby , încheind discursul cu fraza: „Sunt rea, am făcut asta”. Pe parcursul procesului, juriului i s-a reamintit în mod repetat această declarație și a fost încurajat să interpreteze notele la propriu.
Dar, în aceleași note, Letby a mai spus: „Nu sunt suficient de bună”, „De ce eu?”, „Nu am greșit cu nimic”, „Ancheta poliției calomniază”.
Acum, menționate pe scară largă în mass-media sub numele de notele de confesiune, acestea au fost scrise după ce unii dintre colegii ei au început să o suspecteze și au făcut referire la familia ei și animalele de companie. Notele au conținut și gânduri suicidare repetate: „Mă sinucid chiar acum”, „ajutor”, „disperare panică frică pierdută”, „Mă simt foarte singură și speriată”.
„Notele de confesiune sunt fără sens”
Au existat tot mai multe întrebări în ultimele săptămâni cu privire la siguranța condamnării lui Letby, pe fundalul unei anchete publice care urmează să înceapă să primească dovezi săptămâna viitoare. Un grup de experți au cerut guvernului să amâne sau să schimbe termenii de referință ai anchetei cu privire la aceste preocupări, inclusiv întrebări despre unele dintre probele prezentate la proces.
Surse apropiate cazului au declarat pentru The Guardian că șefa departamentului de sănătate a muncii și bunăstare a spitalului, Kathryn de Beger, a încurajat-o pe Letby să-și noteze sentimentele ca o modalitate de a face față stresului extrem. De asemenea, medicul de familie a lui Letby a sfătuit-o să scrie gândurile pe care se străduia să le proceseze, potrivit acestor surse.
David Wilson, profesor de criminologie la Universitatea din Birmingham City, care este specializat în criminali în serie, a spus că în opinia sa, așa-numitele note de confesiune sunt „fără sens” și nu au nicio valoare ca dovezi, mai ales dacă au fost scrise ca parte a procesului terapeutic. „Mulți oameni vor spune lucruri atunci când sunt stresați și se simt pierduți, care par să implice un lucru, dar nu înseamnă nimic, în afară de reflectarea stresului de bază.”
„Întotdeauna am crezut că notele lui Letby sunt lipsite de sens ca dovadă. Dacă au fost scrise ca parte a terapiei, puteți sublinia acel punct de trei ori și îl puteți scrie cu litere aldine și majuscule”, a adăugat el.
Cazul de ucidere a șapte bebeluși care a îngrozit Anglia
Letby a fost condamnată în august anul trecut pentru uciderea a șapte bebeluși și încercarea de a ucide alți șase. Într-un nou proces care s-a încheiat în iulie, ea a fost condamnată pentru tentativa de a ucide un al șaptelea. Notele nu figurau în cererea de apel a lui Letby, care a fost respinsă.
Prezentarea notelor de către acuzare a fost un moment-cheie în argumentarea procurorilor, potrivit lui Wilson. Din experiența sa de procese, astfel de momente au avut tendința de a stabili narațiunea pentru întregul proces. El crede că ar fi putut avea o mare influență asupra juriului, mai ales când alte dovezi erau tehnice și greu de înțeles.
Astfel de momente „captează atenția juriului și, odată ce ați prins-o, este foarte greu în sistemul nostru juridic contradictoriu să prezentăm alternative cu succes”, a adăugat el.
Notele au fost scrise la un moment dat, între iulie 2016, după ce a fost scoasă din secție, și arestarea ei în iulie 2018. În această perioadă, i-au fost retrase atribuțiile de asistentă medicală după o serie de decese. I s-a spus să nu vorbească cu majoritatea colegilor săi și s-a simțit izolată și stresată, potrivit surselor.
Este util să pui cuvinte pe hârtie
Surse din sistemul de sănătate au spus că Letby știa că oficiali superiori din spital vorbeau deschis despre existența unui criminal în serie în unitate și că bârfele o indicau ca pe o persoană care era în tură pentru multe dintre decese.
Scrierea în jurnal sau scrierea gândurilor tulburătoare este încurajată în psihoterapia generală, potrivit lui Richard Curen, președintele Societății de Psihoterapie Legală, care a lucrat ca martor expert și cu victime și cu infractori timp de 25 de ani. „Scrierea în jurnal este o modalitate de a prelua controlul asupra gândurilor tale. Nu cred că are legătură cu o mărturisire de niciun fel”, a spus el.
El a adăugat că răspunsul lui Letby la notele din instanță a părut „pertinent și pare corectă – ea a notat cum a fost făcută să se simtă”.
„Este util să pui cuvinte pe hârtie pentru a scurtcircuita gândirea excesivă atunci când există un vârtej de gânduri cu adevărat confuze și tulburătoare care se învârt în capul tău”, a spus el. „Odată ce sunt exteriorizate, le poți lăsa deoparte și poți continua cu ceea ce are nevoie de atenția ta.”
De Beger i-a oferit lui Letby consiliere pe parcursul mai multor ședințe, ca parte a sprijinului oferit de spital. Notele lui Letby se referă în mod repetat la De Beger și la Bergerac.
„Agonie, nu mărturisire”
Notele menționează, de asemenea, pisicile ei, Tigger și Smudge, câinele ei, Whisky și Tiny Boy, considerat inițial de anchetatori a fi o referire la bebelușii pe care i-a ucis, dar de fapt era porecla ei pentru micul câine Yorkshire Cross Terrier, potrivit surselor apropiate cazului.
Întrebată despre notele din timpul procesului ei, Letby a spus că a notat întotdeauna lucruri pentru a o ajuta la înțelegerea sentimentelor ei și că acestea erau gânduri aleatorii. Ea a spus că în note se întreba și dacă a făcut rău în mod neintenționat neștiind suficient sau nefiind o asistentă suficient de bună, din cauza a ceea ce spuneau medicii despre ea.
Ea a negat în primul său proces că notele ar însemna că a ucis sau a rănit bebeluși. Ea a spus că De Beger era „cineva cu care se vedea” pentru sprijin. Faptul că scrierea notelor i-a fost sugerată de consilieri nu a fost menționat în instanță.
Apărarea a susținut în timpul procesului că notele reprezentau starea sufletească a lui Letby atunci când a fost acuzată de uciderea bebelușilor și nu de „vinovăție”. „Agonie nu vinovăție. O tânără care s-a pregătit din greu să devină asistentă... căreia i-a plăcut ceea ce a făcut și a descoperit că este învinovățită pentru moartea bebelușilor pe care îi îngrijea”, a declarat avocatul Ben Myers juriului. Dar nu au fost chemați experți psihologi legiști să dea mărturii cu privire la modul de interpretare a notelor.
Spitalul Contesa de Chester a spus că nu poate comenta cât timp ancheta și investigațiile ulterioare sunt în desfășurare.
Sursa: adevarul.ro