Dovada că trăim într-un stat profund corupt/Îți vine să vomiți de scârbă când citești ce porcării se fac

Dovada că trăim într-un stat profund corupt/Îți vine să vomiți de scârbă când citești ce porcării se fac

În urmă cu patru ani, o companie fondată de Sebastian Ghiță, abonată la contracte publice, intra în insolvență cu datorii neplătite – la stat și la furnizori privați – de circa 270 de milioane de lei, scrie Rise Project.
”Totul, după ce începuse să fie anchetată de DNA pentru spălare de bani și complicitate la trafic de influență.
În timp ce investigația de la DNA și procesul de insolvență abia se puneau în mișcare, iar compania își restrângea în mod drastic activitatea, în București apărea o salbă de firme „de apartament”, deținute sau administrate de co-proprietari din trecut ai societății comerciale create de Sebastian Ghiță.
Puțin mai târziu, firmele „de apartament” ajungeau să câștige licitații după licitații, pe urmele unei licitații-mamut, adjudecate, cu câțiva ani mai devreme, de compania înființată de Ghiță.
E vorba de un număr de 27 de licitații organizate, între 2018 și 2020, de structura centrală și de filiale județene ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Aproape toate au fost câștigate în condițiile în care ceilalți participanți care au depus oferte au fost, în prealabil, descalificați.
Valoarea finală a contractelor încheiate în urma respectivelor licitații este încă în curs de contorizare.
Tot ce știm e că a depășit suma de 100 de milioane de lei și că mai poate urca până la un maximum de 215 de milioane de lei – echivalentul a 43 de milioane de euro.
Obiectul licitațiilor organizate de ANCPI a constat în achiziționarea serviciului de scanare și indexare a uneia dintre cele mai „intime” arhive din România.
Cea în care sunt păstrate milioane de duplicate de pe actele de proprietate asupra apartamentelor, caselor și terenurilor cetățenilor țării.
Prețul mediu pentru care firmele „de apartament” au executat și mai execută și acum aceste lucrări este de 3,7 lei pentru fiecare pagină scanată și indexată!
În paralel, la alte instituții de stat sau, paradoxal, tot la ANCPI, acest serviciu este contractat cu prețuri cuprinse între 0,5 și 1,4 lei per pagină scanată și indexată!”, notează jurnaliștii Rise Project în articolul ce poate fi citit integral aici,


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…