DOVADA că Proasta lu' Ponta e sluga INTRALOT

DOVADA că Proasta lu' Ponta e sluga INTRALOT

 Efectele încheierii unor acte adiţionale la un contract păgubos: Loteria Română plăteşte lunar către INTRALOT între 3 şi 4 milioane de lei doar pentru întreţinerea sistemului loteristic.

Loteria Romana vireaza in continuare bani grei grecilor de la Intralot. Lunar le plateste intre 3 si 4 milioane de lei doar pentru intretinerea sistemului loteristic. http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2014-10-12-18291324-0-plati-lei-efectuate-din-cont-curent-saptamana-28-30-04-2014.pdf  Aceasta, de fapt, consecinta incheierii unor acte aditionale la contractul pagubos expirat anul trecut. http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2014-10-12-18291323-0-plati-lei-efectuate-din-cont-curent-saptamana-26-30-05-2014.pdf Este vorba de un contract care acum se afla in atentia DNA si despre care ministrul finantelor, Ioana Petrescu, spune ca este renegociat in termeni mult mai avantajosi. Atat de avantajosi incat Loteria Romana plateste pentru mentenanta ca si cum ar plati pentru achizitia unui sistem nou, super modern.

Contractul dintre Loteria Romana si firma greaca Intralot a fost considerat multi ani unul pagubos pentru partea romana. Este un contract de credit furnizor care s-a derulat pe perioada 2003-2013. Fiind un contract de credit furnizor, in cei zece ani, Intralot a oferit sistemul loteristic si serviciile aferete, primind in schimb intre 7,5% si 8,5% din incasarile totale de la jocurile loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker si Noroc Plus. In primii ani a primit 8,5% din incasari, apoi in urma unor renegocieri din 2010 s-a ajuns la 7,5%. Foarte mult avand in vedere ca erau procente din incasari. La sfarsitul contractului, se presupune ca sistemul a fost achitat integral, chiar mai mult de atat, si a intrat in posesia Loteriei Romane. Din acel moment, Loteria Romana putea sa inceapa sa opereze singura sau sa incheie un contract pentru un nou sistem, in cazul in care actualul este considerat invechit.

A facut altceva. A incheiat acte aditionale in conditii discutabile din punct de vedere al legalitatii. Pur si simplu, Loteria continua sa plateasca Intralot ca si cum sistemul loteristic nu ar fi fost deja achitat. Sumele se ridica lunar la 3-4 milioane de lei, in functie de incasari. De exemplu, in luna aprilie a platit 4 milioane de lei. Aproape atat a platit si in luna mai. Informatiile pot fi gasite chiar pe site-ul Loteriei Romane, la sectiunea "date financiar-contabile". Anul trecut, platile ajungeau la 6-7 milioane de lei, insa in conditiile in care Intralot mai avea un contract de credit furnizor cu Loteria, cel pentru "pacanele". Si acesta a fost considerat un contract pagubos incheiat pe o perioada de 10 ani, expirand in noiembrie anul trecut. Practic, pentru cele doua contracte de credit furnizor primea 6-7 milioane lei. Acum, doar pentru intretinere primeste 3-4 milioane de lei.

In aceste conditii, apare problema legalitatii incheierii actelor aditionale la contractul de credit furnizor expirat anul trecut. Cum pot fi incheiate acte aditionale la un astfel de contract si cat de legal este sa beneficieze Intralot de asemenea sume de bani doar pentru mentenanta?

Aceste intrebari si le pune, probabil, si DNA. Reamintim ca procurorii efectueaza acte de urmarire penala cu privire la proceduri de achizitie publica, al caror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. In cauza, procurorii au dispus, in baza art. 11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot.

Culmea este ca ministrul finantelor, Ioana Petrescu, sustine ca "ceea ce se negociaza acum sunt termeni mult, mult mai avantajosi decat in vechiul contract "sunt termeni mult mai avantajosi". Petrescu a mai spus la DIGI 24 ca au tot fost incheiate acte aditionale la vechiul contract, din trei in trei luni, doarece Loteria nu ar fi fost in stare sa opereze singura. "Este o situatie mult mai buna", a dat asigurari ministrul. Intrebata daca a fost chemata la DNA pentru a da explicatii, Ioana Petrescu a raspuns: "Nu si nu vad ce ce ar trebui sa fiu".

Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot. De asemenea, noi am aratat cum favorizeaza Ministerul Finantelor firma Intralot pentru un nou acord cu Loteria Romana.

Ministrul finantelor publice, Ioana Petrescu, a semnat in luna iunie un ordin de ministru prin care mandateaza reprezentantii statului in AGA a Companiei Nationale "Loteria Romana" S.A. sa imputerniceasca Consiliul de Administratie si conducerea executiva a companiei sa inceapa negocierile pentru incheierea unui nou contract de asociere in participatie, pentru operarea unui nou sistem loteristic.
Este vorba de un nou contract pentru servicii de loterie, precum 6/49, 5/40 si Joker, pe o perioada de 10 ani.


Ofertantul favorit este tot firma greceasca Intralot, aceeasi cu care Loteria a incheiat contracte si in 2003, tot pe zece ani, si care s-au dovedit paguboase pentru statul roman.
Contractul a expirat anul trecut in decembrie. In mod normal, ar fi trebuit sa fie demarat un proces transparent de selectie a unui nou partener. Proces transparent nu a existat, insa au tot fost incheiate acte aditionale la vechiul contract.
Este al doilea contract care va fi incheiat intr-un mod netransparent, dupa cel cu grupul austriac Novomatic cu care a fost semnat un parteneriat pe 15 ani in domeniul videoloteriei.
Intamplator sau nu, grupul austriac Novomatic detine 5,07% din actiunile firmei grecesti Intralot. Contractul cu Novomatic a fost incheiat anul trecut in toamna cand ministrul finantelor era Daniel Chitoiu. Mentionam ca Ministerul Finantelor este actionarul Loteriei Romane.


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane