DOVADA că așa-zisa plafonare a prețului gazelor e făcută pentru RUȘI! Firma care aduce gaz rusesc în România a SCUMPIT deja gazul!

DOVADA că așa-zisa plafonare a prețului gazelor e făcută pentru RUȘI! Firma care aduce gaz rusesc în România a SCUMPIT deja gazul!

Dezvăluire-ȘOC! Zvonurile se adeveresc! DOVADA că așa-zisa plafonare a prețului gazelor e făcută pentru RUȘI! Firma care aduce gaz rusesc în România a SCUMPIT deja gazul! 

O companie care vinde gaze ruseşti în România a scumpit deja gazul, de la începutul acestui an, obligând clienţii să plătească pentru taxa pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie. Acestei companii nu i se aplică obligaţia de a oferi clienţilor un preţ al gazelor plafonat, pentru că gazele provin din import, aşa că ruşii sunt avantajaţi, spre deosebire de companiile româneşti, care trebuie să ofere gaze la preţul de 68 de lei/MWh.

WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România, şi-a notificat deja clienţii din România că, de la începutul acestui an, a majorat preţul de vânzare a gazelor naturale cu 2%, dezvăluie  Economica.net .

Procentul de 2% este exact taxa pe cifra de afaceri pe care toate firmele din sectorul energiei şi gazelor care au licenţă de funcţionare de la ANRE trebuie să o plătească, începând din acest an, potrivit prevederilor OUG 114, publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului 2018. Toate companiile din energie trebuie să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, impusă de Guvern.

În schimb, companiile româneşti care produc şi când gaze, Petrom şi Romgaz, sunt obligate să vândă gaz la un preţ plafonat de la 68 de lei/MWh, astfel că ele nu pot taxa clienţii pentru a compensa noul bir. Plafonarea preţurilor la gaze nu se aplică însă şi gazelor venite din import. Aşadar, ruşii pot oricând să majoreze preţul resursei, pentru a-şi compensa taxele suplimentare.

România consumă circa 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, dintre care circa 10 miliarde din producţia internă, asigurată de Petrom şi de Romgaz, iar un miliard din import, de la Gazprom. Gigantul rus exportă gaze în România prin două firme agreate de el, WIEE (deţinuită integral de Gazprom Schweiz, după ce fusese un joint-venture Gazprom-Wintershall) şi Conef (deţinută de omul de afaceri rus Vitali Matsitsky, care deţine în România pachetul majoritar al Alro Slatina).

Efectul pervers constă în faptul că Ordonanţa emisă de Guvernul PSD nu permite şi celor două companii româneşti care extrag şi vând gaze, Petrom şi Romgaz, să transfere în preţ acest cost nou, în condiţiile în care ea impune, alături de această taxă, şi plafonarea preţurilor pentru tot gazul produs în România, la 68 de lei/MWh, mult sub preţul de import şi sub preţul de acum al pieţei.

Aşadar, după cum era şi de aşteptat, Ordonanţa afectează companiile româneşti, în schimb pe ruşi nu. Majorarea va fi resimţită de consumatori, atât casnici, cât şi comerciali, ceea ce va face ca preconizata ieftinire generată de plafonarea preţului gazului românesc, cu preţul afectării grave a afacerilor Romgaz şi Petrom, să fie atenuată.



populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…