Douăsprezece veşti bune în 2015
Anul 2015 a fost marcat de evenimente triste sau chiar tragice, însă a adus şi câteva veşti bune, pierdute în actualitatea sumbră sau pur şi simplu uitate, precum descoperirea unui nou antibiotic, o auroră boreală sau salvarea unor refugiaţi.
Le Monde prezintă, în pagina electronică, o selecţie de ”veşti bune” - câte una în fiecare lună a anului 2015.
IANUARIE: Un nou antibiotic
Un nou antibiotic eficient împotriva bacteriilor rezistente la tratament a fost descoperit de către o echipă de cercetători americani şi germani. Descoperirile sunt rare în această categorie de medicamente, puţin rentabile pentru actorii din industrie, în contextul în care tulpini bacteriene rezistente au proliferat.
FEBRUARIE: iPhone se deschide către diversitate
Apple a anunţat apariţia unei noi game de emoticoane, nişte pictograme mici care reprezintă o emoţie sau o stare de spirit, pentru iPhone-urile şi iPad-urile sale: aceste emoji (termenul japonez) propun diverse culori ale pielii. O petiţie online semnată de peste patru mii de persoane protesta faţă de lipsa reprezentării altor etnii printre cele aproximativ 800 de "smileys" pe care le propunea anterior compania.
MARTIE: Un avion solar pleacă într-un tur al lumii.
Avionul Solar Impulse 2 a decolat de la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite (EAU), într-un tur al lumii fără precedent, propulsat doar de energia solară, cu scopul de a promova tehnologiile curate.
APRILIE: Întâlnire oficială între Barack Obama şi Raul Castro
Barack Obama şi Raul Castro au participat la un tête à tête istoric, în 11 aprilie, la Panama, după 54 de ani de Război Rece. Cei doi şefi de stat s-au întâlnit cu ocazia Summitului Americilor.
MAI: "N-am fost niciodată atât de aproape de a păşi pe Marte"
Charles Bolden, şeful Agenţiei spaţiale americane (NASA) anunţă: ”Suntem pe drumul cel bun pentru a putea trimite astronauţi americani pe Marte, în anii 2030 (...). Eu cred că nu am fost niciodată atât de aproape de (acest) obiectiv în istoria civilizaţiei umane". O declaraţie inedită, în opinia unor specialişti.
IUNIE: Auroră boreală în Normandia
O auroră boreală roşie, vizibilă din spaţiu, a fost observată şi în Normandia, un fenomen rar, care s-a produs din cauza unor rafale de vânt solar puternice (care intră în coliziune cu atmosfera terestră mai degrabă deasupra polilor magnetici, de obicei).
IULIE: Remisiune HIV
O franţuzoiacă în vârstă de 18 ani, infectată cu virusul HIV care provoacă SIDA în timpul sarcinii mamei sale, a fost declarată în remisiune, după ce i-a fost administrat un tratament antiviral până la vârsta de şase ani. Ulterior, tratamentul a fost oprit.
AUGUST: Familie de refugiaţi salvată
O familie de migranţi sirieni - a cărei fotografie, în care tatăl îşi strânge plângând în braţe fiica la sosirea pe Insula elenă Kos, a făcut înconjurul lumii - a fost reunită la Berlin, unde locuieşte şi acum.
SEPTEMBRIE: Papa Francisc în vizită în Statele Unite
Preşedintele Barack Obama îl primeşte pe Papa Francisc la Casa Albă, în prima vizită pe care Suveranul Pontif o face în Statele Unite.
OCTOMBRIE: Canada îşi apără bolnavii
Statul canadian a decis să se opună politicii tarifare a unui laborator farmaceutic american, Alexion, care facturează pentru tratamentul împotriva a două maladii ale sângelui câteva sute de mii de dolari pe an. Compania propune ca statul să preia o parte a costului acestui medicament - cel mai scump din lume. Diferendul nu a fost tranşat încă.
NOIEMBRIE: Primele căsătorii gay în Irlanda
Irlanda, prima ţară din lume care a adoptat prin referendum căsătoria între persoane de acelaşi sex, aprobă aceste dispoziţii legale.
DECEMBRIE: Acord la COP21
Cele 195 de ţări membre ale Convenţiei-cadru a ONU privind modificările climatice au semnat un compromis la baza căruia se află principiul "justiţiei climatice" - adică prin recunoaşterea faptului că ţările din emisferele Nordică şi Sudică au "responsabilităţi comune, dar diferenţiate" în modificările climatice, iar "capacităţile" prin care să le facă faţă sunt inegale.
Sursa: mediafax.ro