Două treimi dintre germani susţin poziţia cancelarului Merkel privind migraţia
Mai mult de două treimi dintre germani (69%) susţin demersurile cancelarului Angela Merkel de a găsi o soluţie la nivelul Uniunii Europene cu privire la migraţia ilegală, în detrimentul propunerii ministrului de interne Horst Seehofer de închidere unilaterală a graniţelor, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul Forsa, transmite luni dpa.
Sondajul, realizat în 28-29 iunie, a ajuns la concluzia că susţinătorii Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU, partidul Angelei Merkel), sunt divizaţi în privinţa soluţiei la problema gestionării fluxurilor de migranţi.
Astfel, doar 48% dintre ei sprijină propunerea lui Seehofer de a se începe respingerea unora dintre migranţii ilegali la frontieră. În schimb, 49% din electoratul CSU susţine abordarea cancelarului Angela Merkel.
Din 2015, peste 1,6 milioane de migranţi, majoritatea musulmani provenind din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, au venit în Germania, profitând de politica uşilor deschise promovată de Angela Merkel.
Liderii statelor din Uniunea Europeană au reuşit să ajungă vineri dimineaţă, după negocieri intense, la un acord privind migraţia care prevede ca statele blocului comunitar să instituie în mod voluntar pe teritoriul lor 'centre controlate' pentru migranţii salvaţi pe mare, explorând în acelaşi timp posibilitatea deschiderii de centre pentru migranţi în afara Europei.
Conform acordului, statele din UE vor crea - numai pe bază voluntară - 'centre controlate' pe teritoriul lor pentru a gestiona situaţia migranţilor salvaţi pe mare. Persoanele care se califică pentru a obţine protecţie internaţională vor fi distribuite între statele membre care se vor oferi voluntar să ia în primire migranţi.
Ministrul de interne german îi oferise cancelarului Merkel ca termen limită sfârşitul lunii iunie pentru a reduce numărul de solicitanţi de azil care intră în Germania, în caz contrar existând riscul ca guvernul de la Berlin să cadă. AGERPRES