Două tiare care i-au aparţinut împărătesei Josephine Bonaparte, vândute la licitaţie cu 760.000 de dolari

Două tiare care i-au aparţinut împărătesei Josephine Bonaparte, vândute la licitaţie cu 760.000 de dolari

Două diademe în stil neoclasic care i-au aparţinut Josephinei de Beauharnais (1763-1814), prima soţie a împăratului Napoleon Bonaparte, au fost vândute cu 760.000 de dolari la o licitaţie organizată marţi de casa Sotheby's la Londra, informează AFP şi Reuters.

Decorate cu numeroase pietre preţioase, aceste tiare din secolul al XIX-lea au făcut parte dintre loturile puse în vânzare în cadrul licitaţiei de bijuterii "Treasures" ("Comori") pe care casa Sotheby's a organizat-o în capitala Marii Britanii.

Prima diademă, realizată din aur şi decorată cu flori de camelii şi email albastru, s-a vândut cu 450.600 de lire sterline (597.360 de dolari). Ea a fost vândută alături de o pereche de cercei asortaţi, o perie de păr şi un ornament pentru curea.

Cea de-a doua tiară, realizată tot din aur şi decorată cu flori de camelii simbolizând cinci personaje mitologice - Zeus, Dionis, Medusa, Pan şi Gaia -, s-a vândut cu 126.000 de lire sterline (166.632 de dolari). Această diademă a fost vândută alături de o cataramă şi un ornament pentru curea.

Cele două diademe sunt considerate obiecte foarte rare ce datează de la începutul secolului al XIX-lea şi reprezintă, potrivit casei organizatoare, "fascinaţia pentru stilul neoclasic, care şi-a atins apogeul în timpul regimului Bonaparte".

Ele provin dintr-o colecţie privată britanică, în care au fost conservate timp de cel puţin 150 de ani.

"Aceste bijuterii maiestuoase evocă în mod cert stilul marii împărătese Josephine - rangul ei de soţie a lui Napoleon Bonaparte, gustul ei impecabil şi interesul său pentru moda clasică", a declarat Kristian Spofforth, directorul departamentului de bijuterii din cadrul casei de licitaţii Sotheby's din Londra.

El a subliniat că "nu mai există, practic, alte piese comparabile în lume", întrucât cele două diademe au fost fabricate în cele mai bune ateliere franceze şi, atunci când moda s-a schimbat, bijuteriile din acea vreme erau de obicei despărţite şi remodelate, motiv pentru care supravieţuirea celor două tiare până în zilele noastre reprezintă un eveniment cu adevărat excepţional. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…