Două specii de musculițe pletoase, descoperite în România. Unele depun ouă şi pe om
Cercetătorii din cadrul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), au descoperit o prezenţă nouă, originară din Grecia, pe litoralul românesc: o musculiţă ciufulită, de maximum 3 mm, care nu a mai fost identificată la noi.
FOTO ziaruldeiasi.ro
Atrichobrunettia graeca a fost descoperită abia în 1993 în Grecia şi, pentru că a fost prea puţin studiată, nu are încă o denumire populară. La momentul actual mai este cunoscută în Albania, Cehia, Marea Britanie și Irlanda.
În Dunele Marine de la Agigea, cercetătorii au descoperit şi o a doua musculiţă. Nu are nici ea un nume popular, fiindcă a fost studiată prea puţin la noi, iar prezentarea specialiştilor ieşeni este prima semnalare oficială a speciei Clogmia albipunctata într-o lucrare ştiinţifică. Despre ea, cercetătorii spun că se găseşte, probabil, în „majoritatea locuinţelor din România (...) fiind localizată de obicei în încăperile cu un grad mai mare de umezeală, cum ar fi băile”, spun cercetătorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Larvele acestor musculiţe sunt elemente importante în lanţul trofic, fiind descompunători ai materiei organice în natură. În plus, atât larvele cât şi adulţii reprezintă sursă de hrană pentru alte vieţuitoare, se arată în comunicatul de presă. În lucrarea ştiinţifică se precizează însă şi că „C. albipunctata pare a fi o specie periculoasă”, fiind o specie invazivă, poate reprezenta un pericol epidemiologic, fiind un posibil agent cauzator de miaze, afecțiuni provocate de infestarea cu larve de insecte, arată ziaruldeiasi.ro . Muştele îşi depun ouăle pe piele, în orificiile naturale, urechi, nas, gură, pe plăgi sau pe lenjeria umedă, larvele intră în piele sau în cavităţile naturale, iar paraziţii erup apoi la suprafaţa pielii.
Sursa: adevarul.ro